Macro

Φυλακές Κορυδαλλού: «Σάπια θεμέλια που πρέπει να αλλάξουν με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Επίσκεψη στις φυλακές Κορυδαλλού πραγματοποίησε αντιπροσωπεία των τμημάτων δικαιοσύνης και δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπροσωπεία συζήτησε με το συντονιστικό της Επιτροπής Κρατουμένων, με τη διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού και σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Σκοπός της επίσκεψης η συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους, κυρίως τους κρατούμενους, για την κατάσταση και την καθημερινή ζωή στους χώρους κράτησης, αλλά και για το νέο σωφρονιστικό κώδικα, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση, αλλά κυρίως οι εικόνες μιας πραγματικότητας που βιώνουν σε καθημερινή βάση οι κρατούμενοι, φέρνει εκ νέου στην επιφάνεια την ανάγκη μιας νέας μεγάλης τομής στο σωφρονιστικό σύστημα, που θα βασίζεται στις ανάγκες και τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Ο συνωστισμός σε άθλιους θαλάμους, η έλλειψη επαρκούς ζεστού νερού και καθαριότητας, οι διαλυμένες τουαλέτες, τα τσιμεντένια προαύλια, είναι η όψη της καθημερινότητας που είναι επείγον να αλλάξει. Ασφαλώς οι εικόνες αυτές έχουν βάθος και στηρίζονται σε σάπια θεμέλια, που φτιάχτηκαν εδώ και δεκαετίες. Και το σάπιο δεν το ανακαλύπτεις μόνο στον μουχλιασμένο τοίχο ή στο κατεστραμμένο ηλεκτρικό σύστημα, δεν το βλέπεις μόνο στην αρχιτεκτονική της επιτήρησης, αλλά και στους ξεπερασμένους, από τη ζωή και τις εξελίξεις, κανόνες, που στηρίχθηκαν στη λογική “περισσευούμενων” ανθρώπων….

Συνεπώς, ο νέος σωφρονιστικός κώδικας δεν πρέπει απλώς να διορθώνει κάποιες στρεβλώσεις, που είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού ή να κρατά ισορροπίες ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Αυτό που χρειάζεται είναι να αλλάξει ριζικά, από τα θεμέλια του, το σύστημα σωφρονισμού, που σε κάθε περίπτωση έχει φανεί ότι έχει αποτύχει γιατί στηρίζεται για δεκαετίες στον αυταρχισμό, τη βία και την “εξαφάνιση” μέσω του εγκλεισμού σε απαράδεκτους και απάνθρωπους χώρους.

Ο τομέας Δικαιωμάτων και το τμήμα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν πώς ένα σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα, πέρα και έξω από λογικές εκδίκησης, δεν μπορεί παρά να δικαιώνει βασικά αιτήματα κρατουμένων, όπως ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους χώρους κράτησης, πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία για να μην θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς, επαρκή σίτιση, θέρμανση, καθαριότητα, εκπαίδευση για όλους και όλες. Θεωρούμε, επίσης, ότι ο νέος σωφρονιστικός κώδικας θα πρέπει να εξασφαλίζει φυσιολογικές – ανθρώπινες συνθήκες επισκεπτηρίων, αυτόματη παροχή αδειών εφόσον ο κρατούμενος πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, ρητή απαγόρευση ενδοσωματικού ελέγχου (πρωκτικού ή κολπικού), που σε κάθε περίπτωση συνιστά εξευτελισμό και βασανιστήριο, συμμετοχή των κρατουμένων στις δραστηριότητες μέσα στη φυλακή, κοινωνικό έλεγχο μέσω του συνηγόρου του κρατούμενου, εφαρμογή και ενίσχυση του θεσμού της ημιελεύθερης διαβίωσης, ενίσχυση – επέκταση των αγροτικών και άλλων κλειστών ή ημιελεύθερων δομών, που συμβάλουν ώστε οι έγκλειστοι να μην είναι ανενεργοί και να μπορούν να μπουν σε διαδικασία ομαλής και δημιουργικής επανένταξης στο κοινωνικό σύνολο…

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, θα πρέπει να εισχωρήσουν κανόνες δημοκρατίας στις φυλακές και να πάψει να ισχύει η υπερβολική διακριτική ευχέρεια, το “βέτο” των δικαστικών λειτουργών, που έχει ως αποτέλεσμα την περιστολή δικαιωμάτων είτε αφορά τις άδειες είτε ακόμα και την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Επίσης, ο πολλαπλός διαχωρισμός των κρατουμένων, αφενός είναι ανέφικτος, αφετέρου, εγείρει υπόνοιες για αδικαιολόγητη διακριτική μεταχείριση σε βάρος συγκεκριμένων κατηγοριών κρατουμένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια δίνει μάχη για την εφαρμογή μιας άλλης αντίληψης για το σωφρονιστικό και ποινικό σύστημα, παίρνοντας υπόψη τις βαθύτερες αιτίες που οδηγούν έναν άνθρωπο στη φυλακή, κυρίως τις ζώνες του κοινωνικού αποκλεισμού και την ακραία φτώχεια, τις αδικαιολόγητα μεγάλες ποινές, τα κενά, την ένδεια, την αδιαφορία που συναντά ο άνθρωπος στη φάση της επανένταξης.

Και αυτή τη μάχη συνεχίζει να δίνει…

Την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσαν: Πέτρος Δαμιανός, Πάνος Λάμπρου, Κορίνα Ρεπούση και Γιώργος Νικολόπουλος

Πηγή: Left