Macro

Χρήστος Καραγιαννίδης: Η επέκταση του δημόσιου χώρου είναι για μας βαθιά ιδεολογικό και πολιτικό ζήτημα

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο της Υγείας με αναφορά στην απουσία των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Χαρακτήρισε «σοβιετοποίηση» το γεγονός ότι γράφτηκαν 25 ομιλητές από τον ΣΥΡΙΖΑ και μόνο 2 από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σχολίασε αυτή την απαξίωση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι εκπρόσωποί της δεν εμφανίστηκαν στην Ολομέλεια να κάνουν προτάσεις ή να κάνουν κριτική στο νομοσχέδιο, ενώ αναφορικά με τις ομιλίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης είπε χαρακτηριστικά ότι δίνουν την εντύπωση ότι οι ομιλητές δεν τις διαβάζουν πριν τις εκφωνήσουν από το βήμα της Βουλής.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα και στάθηκε στην κριτική για τη χρηματοδότηση, για την οποία τόνισε από το 2016 γίνεται αύξηση των κονδυλίων για την Υγεία. «Τότε, πριν από το 2015 τι υπήρχε;» αναρωτήθηκε. Αναφορικά με την κριτική περί υποστελέχωσης από βουλευτή της ΝΔ, τόνισε ότι έχουν γίνει 9.000 προσλήψεις στον χώρο της Υγείας.

Ο Χρ. Καραγιαννίδης σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του νέου συστήματος υγείας και την κριτική ότι στηρίζεται σε κοινοτικούς πόρους, τόνισε ότι πολλές δομές ξεκίνησαν με ευρωπαϊκά χρήματα, αλλά συνέχισαν να λειτουργούν με δημόσια χρηματοδότηση.

Παρέπεμψε δε στη χθεσινή ομιλία του υπουργού Υγείας που έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση του συστήματος. «Επειδή είχαν γραμμένες τις ομιλίες οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ήρθαν και είπαν ό,τι είχαν γραμμένο, μη παρακολουθώντας το τι λέγεται στη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά.

«Η επέκταση του δημόσιου χώρου είναι για μας βαθιά ιδεολογικό και πολιτικό ζήτημα» τόνισε ο βουλευτής. «Η επέκταση του ιδιωτικού χώρου από πλευράς της ΝΔ είναι δικό της ιδεολογικό ζήτημα. Αυτή η διαφωνία είναι που μας κάνει δεξιά και αριστερά. Μας κάνει να νοιαζόμαστε για το δημόσιο καλό και τη ΝΔ για τα ιδιωτικά συμφέροντα» εξήγησε.

Αναφέρθηκε επίσης στο Νοσοκομείο Δράμας και στις συμβάσεις. Όπως είπε, 740.000 ευρώ δίνονταν για το ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού -και με τους εργαζομένους σε συνθήκες «γαλέρας»- 320.000 με τις συμβάσεις εργασίας, σε εργασιακές συνθήκες αξιοπρεπείς και ανθρώπινες.

Κάλεσε τους συναδέλφους του να παραδεχτούν ότι τώρα οι συμβάσεις είναι φθηνότερες σε σχέσεις με τις συμβάσεις με τις ιδιωτικές εταιρίες.

Στην κριτική περί «Σοβιετίας» απάντησε ότι «μακάρι να γινόμασταν, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμα, γιατι στη Σοβιετική Ένωση η Υγεία και η Παιδεία ήταν δωρεάν και η πρόσβαση ήταν για όλους».

Για την κριτική ότι δεν υπάρχει ελευθερία να επιλέξουμε γιατρούς απάντησε ότι «οι 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι δεν είχαν καμία ελευθερία να πάνε σε γιατρό και να πάρουν φάρμακα».

Κλείνοντας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ΤΟΜΥ, τομή στην Υγεία, τομή αντίστοιχη με αυτή που είχε δημιουργήσει το ΕΣΥ.

Χαρακτήρισε την επιλογή όσων δεν θα το ψηφίσουν, επιλογή «να μην έχουμε δημόσια υγεία στη χώρα και να ζούμε με τα ιδιωτικά συμφέροντα».

Κατέθεσε επίσης τροπολογία για την επιμήκυνση των δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών, διευκρινίζοντας ότι η τροπολογία δεν επιφέρει δημοσιονομική επιβάρυνση, δεδομένου ότι η μεταφορά γίνεται με χρήματα της Ε.Ε.

Πηγή: Left