Βίντεο

Αντώνης Τζανακόπουλος: Εισήγηση στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νέου φορολογικού νόμου

-Σε σχέση με τη φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων ή τις νόμιμες φοροαπαλλαγές των μεγάλων επιχειρήσεων ποιες είναι οι πρωτοβουλίες τις οποίες έχει πάρει η Νέα Δημοκρατία; Μείωση του συντελεστή της φορολογίας των κερδών στο 20%. Μείωση των μερισμάτων επί των κερδών στο 5%. Είναι ίσως ο χαμηλότερος συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Φοροαπαλλαγή για γονικές παροχές που φτάνει ακόμα και τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ για ένα ζευγάρι. Αυτή η κίνηση ευνοεί τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα; Ξέρετε πολλούς μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες των κατώτερων εισοδηματικά στρωμάτων που έχουν δυνατότητα να προχωρήσουν σε γονικές παροχές ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ; Ξέρω μόνο κάποιους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες και διάφορους επαγγελματίες φοροφυγάδες, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τέτοιου τύπου μεταβιβάσεις. Μείωση του φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Μηδενισμός της φορολογίας στα funds σε όλες τις μεταβιβάσεις δανείων οι οποίες γίνονται.
-Αυτές είναι μερικές από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές στη φορολογική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ότι το 2019 τα κέρδη μετά φόρων των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών ήταν περίπου στο 1% του ΑΕΠ. Σήμερα, με στοιχεία του 2022, τα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών βρίσκονται στο 5% του ΑΕΠ. Αυτό είναι πενταπλασιασμός των κερδών των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομίλων, χωρίς αυτό να έχει καμία επιρροή στο ύψος του φόρου που αυτές οι εταιρείες καταβάλλουν στο ελληνικό Δημόσιο.
-Άρα λοιπόν, έχουμε μια πολιτική η οποία οδηγεί στην αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, των μισθωτών, των συνταξιούχων και μέσω του πληθωρισμού, αλλά και των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και στην πραγματικότητα ευνοεί τους μεγάλους και πολύ μεγάλους φορολογικούς ομίλους. Ποιο είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ σε σχέση με την κατανομή μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων; Με βάση τα στοιχεία του 2022 το 58% των φορολογικών εσόδων του ελληνικού κράτους προήλθε από τον ΦΠΑ και από τα διάφορα τέλη και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, δηλαδή από έμμεσους φόρους. Η ισορροπία παραμένει η ίδια με αυτήν που υπήρχε το 1970.
-Το σημερινό νομοσχέδιο κινείται στην ίδια κατεύθυνση της αναπαραγωγής των ανισοτήτων και της αφαίμαξης λαϊκών στρωμάτων. Στην πραγματικότητα αποτελεί μια ομολογία αποτυχίας. Στην εποχή της ψηφιακής μετάβασης, της τεχνητής νοημοσύνης, των σύγχρονων εργαλείων διασταύρωσης των εισοδημάτων η κυβέρνηση επιλέγει να επιστρέψει σε μια πολιτική της δεκαετίας του 90, δηλαδή στην πολιτική των τεκμηρίων. Ένα μέτρο εξ ορισμού οριζόντιο. Διότι όταν αντιμετωπίζεις ένα καφενείο στην Αθήνα και ένα καφενείο στη Λαμία με δύο εργαζόμενους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, το μέτρο το οποίο του επιβάλεις ως φορολογικό είναι εξ ορισμού οριζόντιο. Αποδέχεστε με το νομοσχέδιο αυτό την αδυναμία σας να προσδιορίσετε το πραγματικό εισόδημα ελεύθερων επαγγελματιών, μικρών επιχειρήσεων και ισοπεδώνετε τις διαφορές μεταξύ πολλών και διαφορετικών δραστηριοτήτων. Αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ένας μεγαλογιατρός, ο οποίος μπορεί να έχει εισοδήματα της τάξης των διακοσίων και των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ, να δηλώνει λιγότερα από 10.000 με τον ίδιο τρόπο με έναν γιατρό ο οποίος προσπαθεί να συντηρήσει ένα μικρό ιατρείο σε μια επαρχιακή πόλη. Είναι λοιπόν εξ ορισμού μια οριζόντια πολιτική κεφαλικού φόρου αυτή την οποία επιβάλλετε. Δεν έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα νομοσχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Έχουμε να κάνουμε με ένα φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο, το οποίο μάλιστα δεν κατευθύνεται και δεν εντοπίζει τους πραγματικά μεγάλους φοροφυγάδες στην ελληνική οικονομία. Έχουμε να κάνουμε με ρυθμίσεις που όχι απλά κλείνουν το μάτι στη φοροδιαφυγή, αλλά στην πραγματικότητα τη νομιμοποιούν.