Βίντεο

Αλέξης Χαρίτσης: Να υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για το θέμα της διευθέτησης του τεράστιου προβλήματος του ιδιωτικού χρέους

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις οδηγήθηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως υπνοβάτες.

Σε μια αντίστοιχη κατάσταση βρισκόμαστε δυστυχώς και σήμερα.

Βρισκόμαστε να υπνοβατούμε προς την πολεμική σύρραξη.

Η απευθείας σύγκρουση του Ισραήλ με το Ιράν αποτελεί μια νέα, πολύ επικίνδυνη στροφή στην κατάσταση στη #Μέση #Ανατολή.

Αποτελεί όμως και μια νέα, πολύ επικίνδυνη στροφή για τη χώρα μας.

Γιατί δυστυχώς η Ελλάδα κινδυνεύει λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, κινδυνεύει όμως ακόμα περισσότερο και κυρίως λόγω της επικίνδυνης πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά.

Να βρεθεί η χώρα μας στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμπλέκει τη χώρα μας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και πολεμικούς σχεδιασμούς που εκτός από το ότι κινδυνεύουν να στοιχίσουν ακριβά σε ανθρώπινες ζωές, οδηγούν και σε ένα όλο και πιο ξέφρενο ράλι εξοπλισμών.

Είμαστε σταθερά τα τελευταία χρόνια στις τρεις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ σε αμυντικές δαπάνες.

Φτάσαμε επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη σχεδόν σε διπλάσια επίπεδα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει το ΝΑΤΟ στα κράτη-μέλη του.

Εκεί φαίνεται ότι λεφτά υπάρχουν. Εκεί που δεν υπάρχουν λεφτά είναι όταν χρειάζονται επενδύσεις κοινωνικές, επενδύσεις αναπτυξιακές, επενδύσεις σε υποδομές, επενδύσεις στην υγεία, στην παιδεία, στους μισθούς, στις συντάξεις.

Για εμάς και θεωρώ για την συντηρητική πλειονότητα των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα, ασφαλής και ήρεμη ζωή δεν είναι το να ζουν οι άνθρωποι σε ένα στρατιωτικοποιημένο κράτος “αστακό”, υπό διαρκή φόβο, υπό διαρκή απειλή.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει, είναι μια στρατηγική στροφή που επιχειρείται, σε σχέση με σημαντικές σταθερές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Που θέτει σε κίνδυνο τις τύχες της ελληνικής κοινωνίας. Και μάλιστα όλο αυτό συμβαίνει με μονομερείς αποφάσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Επαναλαμβάνω το αίτημα το οποίο έχω ήδη διατυπώσει δημοσίως για τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Δεν είναι δυνατόν σε τέτοια ζητήματα να λαμβάνονται στρατηγικές αποφάσεις από έναν Πρωθυπουργό και μόνο.

Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε καμία εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικές επιχειρήσεις και ζητάμε να γυρίσει πίσω η ελληνική φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα.

Ζητήσαμε, από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση να συντονίσει τις πρωτοβουλίες της με τις κυβερνήσεις άλλων χωρών που βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση για να προχωρήσει άμεσα η αναγνώριση #Παλαιστινιακού κράτους.

Αυτός είναι ο βασικός κόμπος του Μεσανατολικού.

Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να υπάρξει #ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Ασφάλεια, ειρήνη και δικαιοσύνη είναι οι τρεις διαστάσεις της ίδιας πολιτικής.

Είναι οι τρεις διαστάσεις της δικής μας πολιτικής.

Είναι αναγκαίο να υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για το θέμα της διευθέτησης του τεράστιου προβλήματος του ιδιωτικού χρέους.

Νομικών και φυσικών προσώπων απέναντι στο δημόσιο, απέναντι στην εφορία, απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ένα χρέος το οποίο ξεπερνά σήμερα τα 106 δισεκατομμύρια και καθίσταται πλέον δυσβάστακτο για τους οφειλέτες λόγω της πληθωριστικής έκρηξης, της εκτίναξης των τιμών και του κόστους στην ενέργεια, στη στέγη, στα προϊόντα διατροφής.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αρκείται σε μικροδιευθετήσεις για όσους απώλεσαν το καθεστώς της ρύθμισης.

Αυτό όμως που απαιτείται είναι μια νέα συνολική διευθέτηση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους.

Εκείνο που είναι πραγματικά κρίσιμο, εδώ που βρισκόμαστε σήμερα με τις τεράστιες αδυναμίες και τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες που έχει μπροστά της ελληνική οικονομία, που έχουν οι πολίτες αυτής της χώρας, είναι η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους.

Σε κάθε συζήτηση για το φορολογικό, σε κάθε συζήτηση για την ακρίβεια, σε κάθε συζήτηση για την οικονομική πολιτική, η δική μας απάντηση είναι μία.

Να φορολογηθούν αυτοί που πλουτίζουν μέσα στην κρίση.

Και να εφαρμοστεί μια ολοκληρωμένη πολιτική αναδιανομής υπέρ των ασθενέστερων που πλήττονται υπέρμετρα από την πληθωριστική κρίση και υπέρ της στήριξης και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, το οποίο βρίσκεται σήμερα σε φάση πλήρους καθίζησης.

▶️Η ομιλία του Αλέξη Χαρίτση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για την οικονομία.