Macro

Αλέξης Χαρίτσης: Η ακρίβεια δεν είναι μια ενοχλητική παρένθεση αλλά αποτέλεσμα κυβερνητικών επιλογών

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μία ακόμη αύξηση του πληθωρισμού που για τον Δεκέμβριο 2021 σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας στο 5.1%. Αποδεικνύεται ότι το κύμα ανατιμήσεων έχει γίνει πια καθεστώς.
Μόλις προχθές παρακολουθήσαμε ένα ακόμα επεισόδιο στο κυβερνητικό σίριαλ της επιτελικής ανικανότητας: το πρωί, ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης και, ακόμα χειρότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλαν μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά είδη· μέσα σε μία ώρα ο Υπουργός Οικονομικών, είχε σπεύσει να τους διαψεύσει. Το χαρακτηριστικό αυτό επεισόδιο δεν αποτυπώνει μόνο την πασιφανή πλέον ασυνεννοησία μίας κυβέρνησης που έχει χάσει τον έλεγχο. Συμπυκνώνει ταυτόχρονα τη στρατηγική της σε ένα κρίσιμο μέτωπο που απειλεί την κοινωνική συνοχή: το μέτωπο της ακρίβειας.
Εδώ και μήνες η κυβέρνηση πορεύεται ταλαντευόμενη ανάμεσα σε αποσπασματικά μέτρα (ή ακόμα χειρότερα μόνο τις εξαγγελίες αυτών) και σε μια εξωφρενική αδράνεια που συνοδεύεται από διαβεβαιώσεις για το παροδικό του φαινομένου και τις προοπτικές της επικείμενης ανάπτυξης. Χτες όμως η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μία ακόμη αύξηση του πληθωρισμού που για τον Δεκέμβριο 2021 σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας στο 5.1%. Αποδεικνύεται ότι το κύμα ανατιμήσεων έχει γίνει πια καθεστώς. Δεν είναι μια ενοχλητική παρένθεση, αλλά μια πραγματικότητα που απειλεί τόσο το εισόδημα των πολιτών, όσο και τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η πραγματικότητα αυτή δεν οφείλεται γενικά και αόριστα στη διεθνή κρίση. Οφείλεται στην κυβερνητική στρατηγική της αδράνειας που λειτουργεί καταλυτικά στο μετασχηματισμό της υπαρκτής διεθνούς κρίσης σε εθνική καταστροφή.
Το παράδειγμα της ενέργειας είναι το πιο χαρακτηριστικό. Αυτή τη στιγμή τα υπέρογκα τιμολόγια αφενός οδηγούν χιλιάδες νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια και αφετέρου καθορίζουν την άνοδο των τιμών σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες. Ακριβή
ενέργεια σημαίνει γενικευμένη ακρίβεια. Έχοντας αυτό το δεδομένο, μία κυβέρνηση που θέλει να καταπολεμήσει το κύμα των ανατιμήσεων θα έθετε ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν το έκανε αυτό. Περιορίστηκε σε μερικά αποσπασματικά μέτρα και την ίδια στιγμή άφησε ανεξέλεγκτη τη χονδρεμπορική αγορά της ενέργειας να κερδοσκοπεί. Το αποτέλεσμα το πληρώνουμε όλοι μας.
Δεν είναι ζήτημα ανικανότητας και μόνο. Είναι πολιτική επιλογή. Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στη ρύθμιση της αγοράς, φοβάται τα στοχευμένα κοινωνικά μέτρα ανακούφισης των πολλών, εξακολουθεί να ελπίζει στο αόρατο χέρι της αγοράς (που είναι όντως αόρατο και δεν φαίνεται να κάνει την εμφάνισή του στο άμεσο μέλλον!).
Άμεσο πρόγραμμα θωράκισης της κοινωνίας
Η ακρίβεια δεν είναι μονόδρομος. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προσφέρει έναν οδικό χάρτη αντιμετώπισης των ανατιμήσεων, που με τη σειρά του συνιστά ένα υπόδειγμα για τις δυνατότητες της πολιτικής να παρεμβαίνει καθοριστικά σε στιγμές κρίσης. Εκκινεί από την αυστηροποίηση του πλαισίου και την πάταξη της κερδοσκοπίας στην αγορά ενέργειας, περνάει μέσα από στοχευμένες ελαφρύνσεις με μειώσεις στους φόρους κατανάλωσης και αποφασιστική ρύθμιση των χρεών της πανδημίας και εκτείνεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, εγχώριων και ευρωπαϊκών, για την ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της βιομηχανίας.
Η πανδημία και η ακρίβεια μας έχουν θυμίσει -με επώδυνο τρόπο- ότι η πολιτική και οι πολιτικές αποφάσεις έχουν σημασία. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ούτε θέλει, ούτε μπορεί. Η χώρα χρειάζεται μία προοδευτική νέα αρχή που θα εφαρμόσει ένα άμεσο πρόγραμμα θωράκισης της κοινωνίας και στήριξης της οικονομίας ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει το δρόμο για στρατηγικές αλλαγές και ριζοσπαστικές τομές που θα εγγυηθούν ότι δεν θα βρεθούμε, σύντομα, εκτεθειμένοι στην επόμενη μεγάλη κρίση της εποχής μας.

Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι βουλευτής Μεσσηνίας, τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Πρώην υπουργός

Πηγή: ieidiseis