Συνεντεύξεις

Αλέξης Χαρίτσης: «Δείχνουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη ότι δεν υπάρχει μόνο η πολιτική της λιτότητας»

Συνέντευξη στο “Στο Κόκκινο 105.5” και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά παραχώρησε την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας τα εξής:

 

Για την αύξηση του κατωτάτου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού:

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι όλη η πορεία που έχει ακολουθήσει η Κυβέρνηση από τον Αύγουστο και μετά, από την τυπική δηλαδή έξοδο από τα μνημόνια, δείχνει ακριβώς το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς αυτή την έξοδο από τα μνημόνια. Το είχαμε πει, το εννοούσαμε τότε και το κάνουμε και πράξη σήμερα. Όλη αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε από τις 21 Αυγούστου, με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τα μέτρα τα οποία σιγά-σιγά ψηφίστηκαν από τη Βουλή τους προηγούμενους μήνες, κορυφώθηκε με την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μία απόφαση η οποία έχει και τεράστια συμβολική σημασία μιας και μιλάμε για ένα εμβληματικό μέτρο, δηλαδή την αύξηση, επιτέλους μετά από τόσα χρόνια, του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου μισθού.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ακόμη ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει και υλική σημασία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουν από τον Φεβρουάριο αύξηση στους μισθούς τους, αλλά και πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι εξαγγελίες γίνονται πράξη. Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία αυτά που λέει τα εννοεί κι αυτά που λέει τα κάνει πράξη. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ανάκτηση αυτής της εμπιστοσύνης και της ελπίδας των πολιτών προς την πολιτική συνολικότερα, αλλά και προς την κυβέρνηση μας.

Για την αμήχανη στάση της αντιπολίτευσης:

Σε σχέση με την αντιπολίτευση, Ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τις αντιδράσεις αναμενόμενα αμήχανες, γιατί θα ήταν πολύ δύσκολο για εκείνη να βγει και να πει ότι διαφωνεί με τα μέτρα της κυβέρνησης και την αύξηση του κατώτατου μισθού και τόνισε ότι είναι απολύτως σαφές, ότι η αντιπολίτευση βλέποντας την κυβέρνηση να υλοποιεί σιγά-σιγά, βήμα το βήμα, όλα όσα έχει σχεδιάσει και είχε εξαγγείλει τους προηγούμενους μήνες, βρίσκεται σε μία στρατηγική αμηχανία και το επόμενο διάστημα αυτό θα γίνει ακόμα πιο αντιληπτό.

Για την επέκταση του μέτρου της αύξησης του κατωτάτου μισθού:

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι η αύξηση αφορά στους εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και πως ο στόχος της Κυβέρνησης είναι επεκταθούν αυτές οι αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους.

Για εμάς, σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, η δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να έχει στον πυρήνα της τις δυνάμεις της εργασίας. Και με αυτή την έννοια η προσπάθεια που γίνεται και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι ακριβώς η στήριξη της εργασίας, η στήριξη του μισθού. Μία στήριξη η οποία πέραν όλων των άλλων έχει και πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η ελληνική οικονομία ιστορικά βασιζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 70% του ΑΕΠ, στην εγχώρια ζήτηση, στην κατανάλωση. Και άρα τέτοια μέτρα στηρίζουν όχι μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά και τη μικρομεσαία επιχείρηση. Είναι πολύ σημαντικό το ότι προχωρούμε σε αυτές τις ρυθμίσεις.

«Δείχνουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη ότι δεν υπάρχει μονό η πολιτική της λιτότητας»

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε οι πολιτικές που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, με τους βαθμούς ελευθερίας που κατακτήθηκαν μετά την έξοδο από τα μνημόνια, δείχνουν ότι υπάρχει μία διαφορετική πολιτική. Υπάρχει μία πολιτική η οποία μπορεί να είναι και είναι υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Εκεί που άλλοι συνέθλιβαν μισθούς και συντάξεις, εμείς προσπαθούμε και καταφέρνουμε να τους αυξήσουμε. Εκεί που άλλοι μετέτρεπαν τον μισθό των νέων εργαζομένων σε φιλοδώρημα, εμείς αποκαθιστούμε αυτές τις αδικίες και αντιμετωπίζουμε τους νέους εργαζόμενους ισότιμα με όλους τους άλλους εργαζόμενους. Από το χθεσινό μέτρο περισσότερο επωφελούνται οι νέοι εργαζόμενοι, αυτοί οι οποίοι αμείβονταν μέχρι σήμερα με τον υποκατώτατο μισθό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να φανεί στην ελληνική κοινωνία και στους ευρωπαϊκούς λαούς, τις ευρωπαϊκές κοινωνίες – ούτως ή άλλως σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι, σε αντίστοιχες ενέργειες προχώρησαν το τελευταίο διάστημα και η Πορτογαλία και Ισπανία που έχουν και αυτές προοδευτικές κυβερνήσεις – ότι υπάρχει και μία άλλη πολιτική που μπορεί να ακολουθηθεί για την Ευρώπη.

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους μικρομεσαίους

Ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι οι παραγωγικοί φορείς και δη των μικρομεσαίων αντιμετωπίζουν επί της αρχής θετικά την αύξηση του κατώτατου μισθού και επισήμανε ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο μετά την έξοδο από την κρίση και από τα μνημόνια να ξαναχτίσουμε τη συμμαχία και με τα στρώματα των μικρομεσαίων, σε μία εντελώς διαφορετική βάση. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί η κρίση να ξεπεραστεί με τη συντριβή της εργασίας. Εμείς αυτό το οποίο λέμε και στους μικρομεσαίους -κι επιτρέψτε μου να το πω και από την εμπειρία μου το τελευταίο διάστημα στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης – και βρίσκουμε ευήκοα ώτα, είναι ότι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο θα στηριχτεί ακριβώς στη στήριξη της εργασίας αφενός και σε μέτρα πολύ σημαντικά και για τους μικρομεσαίους αφετέρου, όπως είναι τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τις μεταρρυθμίσεις που προχωρούν μέσω της αναπτυξιακής στρατηγικής μας, για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, για την επίλυση πολύ σημαντικών χωροταξικών ζητημάτων, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, μέτρα τα οποία συνδέονται και με το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις και βεβαίως τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία ήδη έχει ψηφιστεί, υλοποιείται και θα ελαφρύνει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Υπουργού Εσωτερικών:

Για την αύξηση του κατωτάτου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού

Είναι άλλο να συζητάμε και να εξαγγέλλουμε σημαντικές ρυθμίσεις και άλλο πράγμα αυτές να γίνονται πράξη. Όλη η πορεία την οποία έχουμε ακολουθήσει από τον Αύγουστο και μετά, από την τυπική δηλαδή έξοδο από τα μνημόνια, δείχνει ακριβώς το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς αυτή την έξοδο από τα μνημόνια. Το είχαμε πει, το εννοούσαμε τότε και το κάνουμε και πράξη σήμερα.

Με όλες αυτές τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, η έξοδος από τα μνημόνια πρέπει να γίνει αντιληπτή και κατανοητή από τον Έλληνα πολίτη στην καθημερινότητά του και κυρίως στην τσέπη του. Αυτό ήταν το πολύ κρίσιμο. Όλη αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε από τις 21 Αυγούστου, με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τα μέτρα τα οποία σιγά-σιγά ψηφίστηκαν από τη Βουλή τους προηγούμενους μήνες, κορυφώθηκε με την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μία απόφαση η οποία έχει και τεράστια συμβολική σημασία μιας και μιλάμε για ένα εμβληματικό μέτρο, δηλαδή την αύξηση, επιτέλους μετά από τόσα χρόνια, του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου μισθού.

Έχει όμως βεβαίως και υλική σημασία για πάρα πολλούς εργαζόμενους, για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουν από τον Φεβρουάριο, από τον επόμενο μήνα, αύξηση στους μισθούς τους. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι εξαγγελίες γίνονται πράξη, γιατί ένα από τα μεγάλα προβλήματα των προηγούμενων ετών, ένα από τα μεγάλα ζητήματα για την ελληνική κοινωνία ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα, η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις, που άλλα έλεγαν κι άλλα έκαναν. Έχουμε λοιπόν τώρα μία κυβέρνηση η οποία αυτά που λέει τα εννοεί κι αυτά που λέει τα κάνει πράξη. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ανάκτηση αυτής της εμπιστοσύνης και της ελπίδας των πολιτών προς την πολιτική συνολικότερα, αλλά και προς την κυβέρνηση μας.

Για την αμήχανη στάση της αντιπολίτευσης

Σε σχέση με την αντιπολίτευση, οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενα αμήχανες, γιατί θα ήταν πολύ δύσκολο για εκείνη να βγει και να πει ότι διαφωνεί με τα μέτρα της κυβέρνησης και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Από την άλλη είναι απολύτως σαφές ότι η αντιπολίτευση βλέποντας την κυβέρνηση να υλοποιεί σιγά-σιγά, βήμα το βήμα, όλα όσα έχει σχεδιάσει και είχε εξαγγείλει τους προηγούμενους μήνες, βρίσκεται σε μία στρατηγική αμηχανία και το επόμενο διάστημα αυτό θα γίνει ακόμα πιο αντιληπτό.

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί ανταλλάγματος είναι γνωστό κι επειδή τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά δεν νομίζω ότι έχει νόημα να ασχολούμαστε πολύ με αυτές τις αστειότητες.

Για την επέκταση του μέτρου της αύξησης του κατωτάτου μισθού

Η αύξηση αφορά στους εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και ο στόχος μας είναι – και το επόμενο διάστημα αυτό θα επιδιώξουμε – να μπορέσουμε να επεκτείνουμε αυτές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους. Έχει γίνει μία προσπάθεια το προηγούμενο διάστημα – και θα σας δώσω ένα παράδειγμα από το Υπουργείο Εσωτερικών – έτσι ώστε να μην υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών διαφορετικών ταχυτήτων. Εμείς προχωρήσαμε το τελευταίο χρόνο σε υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με τους βασικούς συνδικαλιστικούς φορείς στο χώρο της αυτοδιοίκησης, η οποία απασχολεί όπως γνωρίζετε περισσότερους από 80.000 εργαζόμενους και μάλιστα σε υπηρεσίες πολύ απαιτητικές για τους εργαζόμενους, όπως είναι οι υπηρεσίες καθαριότητας, οι υπηρεσίες ύδρευσης. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες στο σύνολο των εργαζομένων και να επωφελούνται όλοι από τα θετικά μέτρα, τα μέτρα ελάφρυνσης, τα μέτρα αύξησης των αποδοχών, τα οποία προωθεί συνολικά η κυβέρνηση. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα. Αυτό για το οποίο έχουμε μιλήσει κατ επανάληψη -το είπε και ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο – είναι η δίκαιη ανάπτυξη. Ένα πολύ ωραίο σύνθημα, το οποίο όμως πρέπει να έχει και πολύ σαφές περιεχόμενο. Για εμάς η δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να έχει στον πυρήνα της τις δυνάμεις της εργασίας. Και με αυτή την έννοια η προσπάθεια που γίνεται και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι ακριβώς η στήριξη της εργασίας, η στήριξη του μισθού. Μία στήριξη η οποία πέραν όλων των άλλων έχει και πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η ελληνική οικονομία ιστορικά βασιζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 70% του ΑΕΠ, στην εγχώρια ζήτηση, στην κατανάλωση. Και άρα τέτοια μέτρα στηρίζουν όχι μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά και τη μικρομεσαία επιχείρηση. Είναι πολύ σημαντικό το ότι προχωρούμε σε αυτές τις ρυθμίσεις.

Δείχνουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη ότι δεν υπάρχει μονό η πολιτική της λιτότητας

Επιτρέψτε μου όμως να κάνω ένα πολιτικό σχόλιο επειδή πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, αλλά και νωρίτερα, από την περίοδο της παντοκρατορίας του νεοφιλελευθερισμού τη δεκαετία του 90, είχαμε μάθει να ακούμε ότι υπάρχει μία μόνο οικονομική πολιτική, ο νεοφιλελευθερισμός και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Οι πολιτικές που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα με τους βαθμούς ελευθερίας που κατακτήσαμε μετά την έξοδο από τα μνημόνια, δείχνουν ότι υπάρχει μία διαφορετική πολιτική. Υπάρχει μία πολιτική η οποία μπορεί να είναι και είναι υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Εκεί που άλλοι συνέθλιβαν μισθούς και συντάξεις, εμείς προσπαθούμε και καταφέρνουμε να τους αυξήσουμε. Εκεί που άλλοι μετέτρεπαν τον μισθό των νέων εργαζομένων σε φιλοδώρημα, εμείς αποκαθιστούμε αυτές τις αδικίες και αντιμετωπίζουμε τους νέους εργαζόμενους ισότιμα με όλους τους άλλους εργαζόμενους. Από το χθεσινό μέτρο περισσότερο επωφελούνται οι νέοι εργαζόμενοι, αυτοί οι οποίοι αμείβονταν μέχρι σήμερα με τον υποκατώτατο μισθό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να φανεί στην ελληνική κοινωνία και στους ευρωπαϊκούς λαούς, τις ευρωπαϊκές κοινωνίες – ούτως ή άλλως σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι, σε αντίστοιχες ενέργειες προχώρησαν το τελευταίο διάστημα και η Πορτογαλία και Ισπανία που έχουν και αυτές προοδευτικές κυβερνήσεις – ότι υπάρχει και μία άλλη πολιτική που μπορεί να ακολουθηθεί για την Ευρώπη. Δεν υπάρχει μόνο η πολιτική της λιτότητας, του περιορισμού του κοινωνικού κράτους, της πλήρους εκχώρησης των δημόσιων αγαθών σε ιδιώτες. Υπάρχει μια άλλη πολιτική την οποία αυτή η κυβέρνηση στο βαθμό του εφικτού προσπαθεί βήμα το βήμα να την υλοποιήσει. Και νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό βήμα για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη συνολικότερα, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη.

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους μικρομεσαίους

Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι οι παραγωγικοί φορείς και δη των μικρομεσαίων αντιμετωπίζουν επί της αρχής θετικά την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός. Από κει και πέρα πρέπει να έχουμε υπόψη μας το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Το γεγονός δηλαδή ότι το 2012 υπήρξε μία μοναδική απόφαση της τότε συγκυβέρνησης, η μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού και κατά 32% για τους νέους εργαζόμενους, αυτό δείχνει και το μέγεθος της καταστροφής το οποίο συντελέστηκε. Συνεπώς τώρα έχουμε ένα μέτρο, το οποίο μερικώς αποκαθιστά αυτές τις αδικίες. Εν ευθέτω χρόνω θα αποκατασταθούν πλήρως.

Από εκεί και ύστερα είναι πάρα πολύ κρίσιμο με την έξοδο από την κρίση και από το μνημόνιο να ξαναχτίσουμε τη συμμαχία και με τα στρώματα των μικρομεσαίων, σε μία εντελώς διαφορετική βάση. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί η κρίση να ξεπεραστεί με τη συντριβή της εργασίας. Αυτό είναι μία συνταγή πλήρους αποτυχίας για όλους, και για τους εργαζόμενους και για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Εμείς αυτό το οποίο λέμε και στους μικρομεσαίους -κι επιτρέψτε μου να το πω και από την εμπειρία μου το τελευταίο διάστημα στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης – και βρίσκουμε ευήκοα ώτα, είναι ότι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο θα στηριχτεί ακριβώς στη στήριξη της εργασίας αφενός και σε μέτρα πολύ σημαντικά και για τους μικρομεσαίους αφετέρου, όπως είναι τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τις μεταρρυθμίσεις που προχωρούν μέσω της αναπτυξιακής στρατηγικής μας, για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, για την επίλυση πολύ σημαντικών χωροταξικών ζητημάτων, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, μέτρα τα οποία συνδέονται και με το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις και βεβαίως τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία ήδη έχει ψηφιστεί, υλοποιείται και θα ελαφρύνει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους μικρομεσαίους, το οποίο θα στηρίζεται αυτή τη φορά και στη στήριξη της εργασίας αφενός αλλά και σε μία σειρά πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων που τις έχουν ανάγκη οι μικρομεσαίοι για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Πηγή: Left από Στο Κόκκινο