Macro

Άγγελος Τσέκερης: Ο Γεραπετριτης εξηγεί την τηλεδιοικηση, και άλλες ιστορίες σεβασμού στην μνήμη των θυμάτων.

🚃 Ο Γεραπετρίτης βρίσκεται μονίμως ανακατεμένος σε πράγματα που δεν ξέρει. Στην πανδημία είπε ότι αν φτιάξουμε περισσότερες ΜΕΘ θα αυξηθεί η θνητότητα. Τώρα με τα Τέμπη επιμένει ότι αυτή η κονσόλα που έχουν οι σταθμαρχες μπροστά τους, «είναι τηλεδιοίκηση».

🚂 Πάμε λοιπόν. Η τηλεδιοικηση είναι ένα ψηφιακό σύστημα που εποπτεύει πολλούς σταθμούς από έναν «τηλεσταθμάρχη». Και εποπτεύει και την διαδρομή ενδιάμεσα, πράγμα που εν προκειμένω δεν υπήρχε.

🚋Έτσι το ατύχημα θα μπορούσε να αποφευχθεί. Γιατί ο «τηλεσταθμάρχης» που θα είχε δώσει την εντολή να φυγει το ένα τραινο, θα είχε δώσει την εντολή να φυγει και το άλλο. Και αν είχε κάνει λάθος και τα είχε βάλει στην ίδια γραμμή, θα έβλεπε την πορεία τους στην οθόνη. Και αν δεν το πρόσεχε, γιατί είχε διοριστεί με βύσμα, θα του άναβε μια προειδοποίηση. Και αν δεν την έβλεπε, θα την έβλεπαν άλλοι στους οποιους επίσης θα άναβε. Τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρχε στο δυστύχημα. Διότι κάηκε το 2019 και δεν το αντικατέστησαν. Οκ;

🚞 Παρόλα αυτά, από μια άποψη, η κονσόλα του σταθμάρχη, από την οποία γίνονται οι ελιγμοί μέσα στον σταθμό, είναι «τηλεδιοικηση». Είναι σαν να λες ότι το ταξί είναι «λεωφορειο αλλά με λίγότερες θέσεις». Ή η το εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, «Μουντιάλ σε μια χώρα». Ισχύει, αλλά αν επιμένεις, το κάνεις μόνο για να δυσκολεψεις την κατανόηση του άλλου.

🚝 Αυτό που δεν υπήρχε ήταν φανάρια. Τα φανάρια θα μπορούσαν να αποτρέψουν το ατύχημα γιατί αυτή ακριβώς είναι η δουλειά τους. Αλλά τα φανάρια χάλασαν το 2019 όταν κάηκε το κέντρο τηλεδιοίκησης. Και έκτοτε είπαν να αφήσουν την κυκλοφορία χωρίς φαναρια. Σε έναν σιδηρόδρομο που χαλανε σε σταθερή βάση δύο τραινα τη μέρα, με αποτέλεσμα να αχρηστεύεται συνεχως η μια από τις δυο γραμμες και στην άλλη να τρεχουν τα μισά τραινα αντίθετα με τα άλλα μισά. Γιατί την ημέρα του ατυχήματος ακριβώς αυτό είχε συμβεί. Σε αυτά να απαντήσει ο Γεραπετριτης αντί να αμολάει μελάνι για την τηλεδιοικηση.

🚆Αν λειτουργούσαν φαναρια, το ατύχημα θα είχε αποφευχθεί, ακόμα και αν η τηλεδιοίκηση ήταν στις κούτες. Η σηματοδότηση στις σιδηρόδρομικές γραμμές είναι εξέλιξη της εποχής του φαρ ουέστ.

🚊Και υπήρχε μάλιστα και στην έξοδο του σταθμού ένα φανάρι λέει το πόρισμα. Αλλά ήταν κι αυτό χαλασμένο. Και ήταν μονιμως κόκκινο. Και οι μηχανοδηγοί έπαιρναν εντολή να το αγνοούν. Αλλα κατά τα άλλα στον σταθμό υπήρχε «τηλεδιοικηση». Να μας αφηγηθεί την ιστορία του φαναριού αυτού οφείλει ο Γεραπετριτης.

🚇 Αλλά στην χώρα της λίστας Πέτσα, όταν ο υπουργός λέει ότι αυτό είναι τηλεδιοικηση, τότε αυτό είναι τηλεδιοικηση. Τέλος. Πάμε τώρα να ρωτήσουμε τον Σπίρτζη αν κοιμάται τα βράδια. Αυτός είναι ο σεβασμος στα θύματα.

Α, και μερικές πληροφορίες ακόμα.

🚉 Ακόμα και αν δεν υπήρχαν φανάρια, υπαρχει ένα σύστημα επικοινωνίας που ονομάζεται GSM-R. Αυτό θα επέτρεπε στα δυο τραινα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και με τους σταθμαρχες αν είχαν αμφιβολία για τις οδηγίες που είχαν πάρει. Θα πείτε, εδώ δεν υπήρχαν φαναρια. Ναι αλλά το GSM-R υπήρχε. Ήταν εγκατεστημένο. Αλλά δεν λειτουργούσε. Αυτά τον ρωτάνε τον Γεραπετριτη. Κυρίως όμως τον Καραμανλή, που τώρα κάνει προεκλογική εκστρατεία γιατί «δεν θα χρεωθεί αυτός τις εγκληματικές ευθύνες των προηγούμενων». Αυτό.

🚂 Και τέλος, κάτι για «τις εγκληματικές ευθύνες των προηγούμενων». Το ETCS είναι ένα σύστημα που σταματάει τα τραινα, όταν όλα τα άλλα έχουν πάει λάθος. Η σύγκρουση μπορουσε να αποφευχθεί και χωρις αυτό. Αλλά με αυτό θα ειχε αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση αφού δεν χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση. Εδώ δεν λειτουργούσαν τα φαναρια θα πείτε. Ναι αλλά το κρίμα είναι ότι θα μπορούσαμε να το έχουμε. Δεν το έχουμε γιατί το κράτος δεν είναι σε θέση να καταρτίσει και να ολοκληρώσει μια κωλοσύμβαση 41 εκατομμυρίων σε 9 χρόνια.

🚄Η διαφορα όμως των προηγούμενων από τους τωρινούς είναι ότι οι προηγούμενοι καθυστέρησαν προσπαθώντας να ξεμπλέξουν τα πράγματα και να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον. Ενώ οι τωρινοί, χώρια που παρέλαβαν το έργο στο 68% -και εδώ είναι η άλλη μαγειρική του Γεραπετριτη, πάντα με σεβασμό στα θύματα – καθυστέρησαν, ακριβως αλλα τόσα χρόνια, για να εξυπηρετησουν τους εργολάβους.

🚉 Επίσης, και να το είχαμε, το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί χωρίς φαναρια. Κατανοητό; Το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί χωρίς φαναρια.

🚃 Αλλά ναι κύριε Γεραπετριτη μου. Αυτό είναι τηλεδιοικηση. Ο,τι πείτε εσείς είναι κύριε Γεραπετριτη μου. 🚂

Άγγελος Τσέκερης

Ανάρτησή του στο Facebook