Οι τελευταίες εκτιμήσεις και τοποθετήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, ειδικά οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ, ότι το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα, αλλά την εφαρμογή αυτών που συμφωνήθηκαν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι επιμένει στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, έφεραν νέα στοιχεία στο τραπέζι. Θα λέγαμε, εμφανίζουν ένα ΔΝΤ πιο χαλαρό σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Αυτό, εκτός των άλλων, ήταν ολέθριο και για τον ελληνικό αντί-ΣΥΡΙΖΑ Τύπο, που είχε σπεύσει μια μέρα πριν να αναγνώσει την έκθεσή του με τον πιο δριμύ τρόπο κατά της κυβέρνησης. Όμως, ποια είναι η πραγματική εικόνα;
Καθώς προχωρούν οι εξελίξεις στην οικονομία, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ όλο και περισσότερο χάνουν επιστημονικό έδαφος και αποκαλύπτουν την πολιτική τους στόχευση. Αλλά αυτό, έως ένα σημείο, δεν μπορεί να το ανέχεται ούτε και το ΔΝΤ. Γι΄ αυτό και τώρα εμφανίζει βελτιωμένες τις εκτιμήσεις του για τα αμέσως επόμενα χρόνια, ιδίως ως προς την άνοδο του ΑΕΠ, που για το 2018 προβλέπει ότι θα αυξηθεί 2,6%, και το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 2,2% του ΑΕΠ, ενώ πριν λίγους μήνες προέβλεπε 1,5%. Συγχρόνως κάνει άλμα στο 2022 και προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ 1% για να στηρίξει την πίεσή του για ελάφρυνση του χρέους. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό κατά τις εδώ διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση να πειστεί από τα οικονομικά δεδομένα και να αυξήσει την πρόβλεψή του για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 από 2,2% του ΑΕΠ στο 2,6%. Ο δεύτερος λόγος είναι, για να μην το ξεχνάμε, ότι κατά τη δεύτερη αξιολόγηση κέρδισε το μείζον, δηλαδή να παρθούν πρόσθετα μέτρα, ψηφισμένα ως διασφάλιση από τώρα, το 2019 και 2020 έστω και μαζί με αντίμετρα.
Οπότε για το 2018, και αυτό είναι το νέο και πολύ ουσιαστικό σημείο, δεν ζητά πρόσθετα μέρα, δείχνει «υπομονή» και περιμένει την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού. Είναι χαρακτηριστική η σχετική δήλωση της κ. Λαγκάρντ: «Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν».
Προφανώς, επαναφέρει την άποψη του Ταμείου για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς οι αποφάσεις και του Eurogroup του Μαΐου έγιναν μεν πιο συγκεκριμένες, αλλά δεν έπαψαν να έχουν ασάφειες. Και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Ουάσιγκτον προχθές, παρατήρησε ότι στην ΕΕ «δεν έχει συζητηθεί ακόμη σοβαρά το θέμα του χρέους». Η στρατηγική της, είπε, είναι να μετατρέψει την Ελλάδα από μια εξαιρετικά υπερχρεωμένη χώρα σε μια λιγότερο υπερχρεωμένη.
Όλα αυτά, βέβαια, δεν «χωρούσαν» στον ελληνικό Τύπο. Την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, μίλησαν για νέα μέτρα. Μετά τις δηλώσεις της Λαγκάρντ ότι δεν ζητά το ΔΝΤ νέα μέτρα αλλά εφαρμογή των συμφωνημένων, η είδηση εξαφανίστηκε από τα πρωτοσέλιδα. Ήταν κι αυτό μια κάποια λύση.
Παύλος Κλαυδιανός
Πηγή: Η Εποχή