Χωρίς κατηγορία

Ράνια Σβίγκου: Όσοι σκάβουν το λάκκο της κυβέρνησης θα πέσουν οι ίδιοι μέσα

Συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Μαρία Κλάδου και Νίκο Τσιμπίδα. 

 

Είμαστε λίγο πριν από το Πάσχα αλλά φαίνεται ότι η διαδικασία της αξιολόγησης, η διαπραγμάτευση, η πολιτική επικαιρότητα δεν θα μας αφήσει να πάμε να κάνουμε και απολύτως ήσυχοι διακοπές. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε τώρα; Είναι μια αντιπαράθεση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, είναι μια αντιπαράθεση των θεσμών που στη μέση έχει βρεθεί η ελληνική κυβέρνηση; Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Αυτό που καταδείχτηκε και χθες, μετά και την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Τουσκ, είναι η σαφής αντίθεση από την πλευρά των Ευρωπαίων στις επιδιώξεις του ΔΝΤ. Τόσο ο κ. Γιούνκερ, όσο και ο κ. Γκουαλτιέρι, ο κ. Πιτέλα, όλοι προσπάθησαν να αποδομήσουν τη στάση του ΔΝΤ, λέγοντας ότι ζητάει παράλογα και αντισυνταγματικά μέτρα, τασσόμενοι σαφέστατα υπέρ των ελληνικών θέσεων και της ελληνικής πλευράς. Οπότε θεωρώ ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι μόνη της η ελληνική κυβέρνηση. Μόνοι τους βρίσκονται εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο, έστω και στο παρά πέντε, να υπονομεύσουν τη διαδικασία υλοποίησης της αξιολόγησης.

 

Τώρα θεωρείτε ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις, από όλους αυτούς τους παράγοντες που είπατε, θα έχουν έναν ουσιαστικό αντίκτυπο στο τέλος της ημέρας;… Παρεμβάσεις υπέρ της Ελλάδας και κατά του παραλογισμού, όπως υποστηρίζουν, του ΔΝΤ;

Το θεωρώ μονόδρομο, όπως και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που είναι και ο στόχος που έχει τεθεί. Θεωρώ ότι αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε άλλο, πέρα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου. Έχουν βρεθεί τα μέτρα τα οποία καλύπτουν το 3% του ΑΕΠ, που ήταν και ο στόχος της συμφωνίας, και δεν μπορεί να υπάρξει καμία παρέκκλιση από αυτό. Όλες οι άλλες επιδιώξεις, όλα τα άλλα σενάρια τα οποία ακούγονται, όλες οι άλλες παρασκηνιακές διεργασίες οι οποίες βάλλουν κατά της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, νομίζω ότι θα γυρίσουν μπούμερανγκ σ΄ αυτούς που τα σχεδιάζουν.

 

Άρα, από τη στιγμή που φαίνεται να υπάρχει μια συμφωνία, να υπάρχει τέλος πάντων μια πρόοδος τουλάχιστον επί των μέτρων, επί του πακέτου το οποίο πρέπει να ληφθεί, ποιο είναι το πρόβλημα που μπλοκάρει την ολοκλήρωσή της; Η προληπτική νομοθέτηση που ζητάει το ΔΝΤ;

Είναι σίγουρα η προληπτική νομοθέτηση και η αμφισβήτηση από την πλευρά του ΔΝΤ όλων των οικονομικών στοιχείων που έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα η ελληνική οικονομία. Όταν φτάνει το ΔΝΤ να αμφισβητεί και τα στοιχεία της Eurostat, καταλαβαίνετε ότι είναι πρόσχημα από κάποιους που προσπαθούν να βάλουν για τις δικές τους σκοπιμότητες προσκόμματα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 

Βέβαια, κατηγορείστε ότι αυτό που έχετε προτείνει, η ελληνική κυβέρνηση δηλαδή, αυτός ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης, είναι ένα μόνιμο μνημόνιο…

Κατηγορούμαστε από ποιους;…

 

Από την αντιπολίτευση…

Η αντιπολίτευση αυτό που έκανε και χθες, αυτό που κάνει τον τελευταίο καιρό ο κ. Μητσοτάκης, είναι να συντάσσεται πλήρως με οποιαδήποτε απαίτηση του ΔΝΤ. Όταν φτάνει στο σημείο να μιλάει για περικοπή δαπανών, τι άλλο μπορεί να εννοεί εκτός από περικοπή μισθών, συντάξεων, απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Ζητάει να αποδεχτούμε αυτά τα μέτρα για να μπορεί μετά, την επόμενη μέρα, να βγει να καταγγείλει την ελληνική κυβέρνηση ότι φέρνει ένα τέταρτο μνημόνιο.
Αυτό δείχνει και την ανευθυνότητα και την αναξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά τη στιγμή που βγαίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αναφέρονται στην αντισυνταγματικότητα αυτών των μέτρων, και η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση δεν βγάζει λέξη ούτε καν γι’ αυτό.

 

Υπάρχει μια πίεση όντως από την αξιωματική αντιπολίτευση, έγινε πρόσφατα μια αλλαγή της αντιπολιτευτικής τακτικής, ζητάει εκλογές. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αρκετές πληροφορίες, φήμες θέλετε, ψίθυροι στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια, για μια πιθανή προσέγγιση της κυβέρνησης με κόμματα που προσδιορίζουν τον εαυτό τους στο ευρύτερο επίπεδο της σοσιαλδημοκρατίας. Βέβαια η κα Φώφη Γεννηματά και ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης έχουν πάρει αποστάσεις, αλλά φαντάζομαι τα έχετε ακούσεις και εσείς αυτά.

Δυστυχώς η κα Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης παίρνουν αποστάσεις και από δηλώσεις – για να το συνδέσω και με το προηγούμενο θέμα…

 

Από τον κ. Πιτέλα εννοείτε…

Ακριβώς αυτό. Εντάξει, μπορεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μην έχουν την ίδια στάση, αλλά βλέπουμε ότι δεν γίνεται σε όλη την Ευρώπη να υπάρχουν συμμαχίες και να υπάρχουν φωνές οι οποίες στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις και να υπάρχει από την πλευρά της αντιπολίτευσης στη χώρα μας, είτε η σιωπή, είτε η απόλυτη στήριξη των επιδιώξεων του ΔΝΤ. Καταλαβαίνετε ότι αποτελεί παραφωνία αυτό και δυστυχώς δείχνει και ποια είναι η κατάσταση στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Την ίδια στιγμή που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν φορτώσει τη χώρα με μέτρα λιτότητας δεκάδων δισ. και όλο το προηγούμενο διάστημα, και πριν από τη συμφωνία του καλοκαιριού, απαιτούσαν η κυβέρνηση να συνθηκολογήσει σε ό,τι της ζητούσαν οι δανειστές, τώρα παρέχουν πολύ κακές υπηρεσίες στη χώρα μη συντασσόμενοι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο, το επίπεδο της απόκρουσης αυτών των παράλογων μέτρων. Δεν ζητάμε δηλαδή κάτι περισσότερο. Ζητάμε να συνταχτούν σε μια εθνική γραμμή υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας και απόκρουσης όλων αυτών των παράλογων και κατά βάση αντισυνταγματικών απαιτήσεων που θέτει η μία πλευρά των δανειστών.

 

Μια τελευταία ερώτηση… Σενάριο αντιμετώπισης κακού σεναρίου θεωρείτε ότι υπάρχει κι ότι η κυβέρνηση το έχει επεξεργαστεί; Δηλαδή, έστω ότι το ΔΝΤ στυλώνει τα πόδια, δεν κάνει πίσω, ζητεί την προληπτική νομοθέτηση ή οτιδήποτε άλλο στο οποίο εμείς δεν συμφωνούμε, εκεί πάμε για μια επιβεβαίωση των διαλόγων που διαβάσαμε διά μέσου των Wikileaks και είχαν αποκαλυφθεί;

Οι διάλογοι αυτοί δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν, ακριβώς επειδή, όπως ανέφερα και στην αρχή της συνομιλίας μας, βρίσκουν απέναντί τους σύσσωμη, θεωρώ, την ευρωπαϊκή πλευρά, τόσο δηλαδή την πλευρά της Κομισιόν, όσο και την πλευρά της ΕΚΤ. Οπότε θεωρώ ότι τέτοια σενάρια θα καούν για όσους τα επεξεργάζονται, αν τα επεξεργάζονται, και όσοι σκάβουν το λάκκο της κυβέρνησης θα πέσουν οι ίδιοι μέσα, είτε εντός, είτε εκτός της χώρας.

Πηγή: left.gr