Ενας χρόνος έκλεισε από τη σύναψη της Συμφωνίας, ή σωστότερα, της «Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας». Εξαρχής όλα συνηγορούσαν ότι πρόκειται για μια συμφωνία που καταστρατηγεί βασικά δικαιώματα των προσφύγων, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα». Πέραν τούτων, αποτελεί ένα κείμενο αμφίβολης νομικής ισχύος. Πριν λίγες εβδομάδες, το ίδιο το Δικαστήριο της ΕΕ, σε απόφασή του, δηλώνει αναρμόδιο να αποφανθεί για ζητήματα που ανακύπτουν από τις διατάξεις της συμφωνίας. Ειδικότερα, δεν αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια συμφωνία που έχει συνάψει κάποιο από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως η Κομισιόν ή το Συμβούλιο, αλλά ότι αποτελεί ένα ιδιότυπο διεθνές κείμενο που έχει υπογραφεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η Ευρώπη, λοιπόν, παρότι στις αρχές των μεγάλων προσφυγικών ροών, το 2015, δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι καλωσορίζει αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους και ότι κάθε κράτος θα αναλάβει μερίδιο ευθύνης για τη φιλοξενία τους, στη συνέχεια ακολούθησε άλλο δρόμο. Το 2016 -μόλις είδε τα δύσκολα- έγινε η Ευρώπη των κλειστών συνόρων, η Ευρώπη που προσβλέπει στη μείωση και κυρίως στην αποτροπή των προσφυγικών ροών με μια τέτοια συμφωνία.
Σήμερα, το 2017, η ΕΕ δείχνει πλέον το σκοτεινότερο πρόσωπό της στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η κατρακύλα των αξιών της είναι πια δεδομένη. Τον τελευταίο μόνο μήνα οι αρνητικές εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Πρώτα, το Φεβρουάριο υπογράφεται η Διακήρυξη της Μάλτας από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Έτσι, μετά τη συνεργασία της Ευρώπης με την «ασφαλή» Τουρκία, έρχεται νέα συνεργασία με την ακόμα πιο «ασφαλή» Λιβύη προς αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών, ενώ παράλληλα προαναγγέλλεται η ενίσχυση της πολιτικής επιστροφών. Αυτή η αναγγελία δίνει τη θέση της, στις αρχές Μαρτίου, σε ένα αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης της Κομισιόν «για μια πιο αποτελεσματική πολιτική επιστροφών στην Ε.Ε.».
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πέθανε
Συγκεκριμένα, η Σύσταση της Κομισιόν προς τα κράτη–μέλη, που δημοσιεύτηκε στις 7 Μαρτίου, καλεί σε εφαρμογή πρακτικών που θα διευκολύνουν τις δυνατότητες επιστροφών. Το πιο επικίνδυνο, δε, είναι ότι αφήνει ανοιχτό το περιθώριο να παρατείνεται κατ’ εξαίρεση η διοικητική κράτηση αλλοδαπών προς απέλαση έως και 18 μήνες, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Πολιτικές, δηλαδή, που κάποτε τολμούσαν να εφαρμόσουν μόνο Σαμαράς και Δένδιας, τώρα υιοθετούνται από την ίδια την Ε.Ε.
Η πιο μεγάλη υποκρισία που συναντάμε στα παραπάνω κείμενα, είναι πως οι πρακτικές αυτές θα εφαρμόζονται «με σεβασμό πάντα στα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές». Η σημερινή Ευρώπη, άλλωστε, όπως και στους υπόλοιπους τομείς εκτός του προσφυγικού, αρέσκεται σε ευχολόγια και σε μεγαλόσχημες δηλώσεις, που δεν μεταφράζονται, όμως, σε πράξεις.
Το τοπίο είναι ξεκάθαρο πλέον σε ό,τι αφορά τη μεγάλη εικόνα: Η αλληλεγγύη της ΕΕ αργοπεθαίνει, ή μάλλον έχει ήδη πεθάνει. Ο προβληματισμός τώρα πρέπει να μεταφερθεί εντός: ποια στάση θα κρατήσει η Ελλάδα απέναντι σε όλες αυτές τις δυσοίωνες πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση, παρά τα σοβαρά λάθη, τις αστοχίες και τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις στη διαχείριση του προσφυγικού, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων; Θα συνεχίσει να παλεύει για την προστασία των δικαιωμάτων και εν γένει για τις αξίες που αποτελούν πυρήνα των πολιτικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ; Ή τελικά θα παρασυρθεί κι αυτή στην άσχημη πορεία που αποφάσισε η Ευρώπη να οδεύσει;
Οργανώσεις δικαιωμάτων ενώνουν τη φωνή τους ενάντια στη Συμφωνία
Την περασμένη Πέμπτη, 10 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου για τον ένα χρόνο από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, διαλέγοντας την ημέρα όπου, σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Δεκέμβριο 2016, ενεργοποιείται ξανά ο Κανονισμός του Δουβλίνου, με αποτέλεσμα να ξεκινούν οι επιστροφές αιτούντων άσυλο από την Ευρώπη στις χώρες υποδοχής, άρα και στη χώρα μας. Οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο μίλησαν για την κατάρρευση της συμφωνίας και τις καταστροφικές επιπτώσεις της στην προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών.
Σύμφωνα με την Μαριέττα Προβοπούλου, γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων και της εφαρμογής της συμφωνίας, 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βαλκανική οδό, 69 στην Ελλάδα, λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης. Οι ΓΧΣ έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονίας και αυτοτραμαυτισμών και ψυχικών νοσημάτων στη Σάμο, λόγω του εγκλωβισμού των ανθρώπων εκεί. Δήλωσαν αντίθετοι στην κράτηση και κάλεσαν για διεύρυνση των προγραμμάτων μετεγκατάστασης με διευρυμένα κριτήρια και όχι με βάση την εθνικότητα.
Ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος του ΔΣ των Γιατρών του Κόσμου, μίλησε για μάλλον επιτυχημένη διαχείριση του προσφυγικού από την ΕΕ, αφού το μήνυμα που θέλει να στείλει είναι ότι οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Αναφέρθηκε στο φαινόμενο της σεξουαλικής βίας «9 στις 10 γυναίκες στη Μόρια είναι βιασμένες ή κακοποιημένες» και τόνισε ότι κλείνοντας τα σύνορα η Ευρώπη ενισχύει τις παράνομες διαδρομές και τα κυκλώματα. «Δέσμευση όλων μας είναι ότι δεν θα κλείνουμε τα μάτια και κυρίως το στόμα».
Ο Ηρακλής Ακτύπης, διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής χώρα, διότι το σύστημα ασύλου της είναι υπό σύσταση, δεν χορηγεί πλήρες καθεστώς ασύλου σε μη Ευρωπαίους, ενώ το καθεστώς προστασίας που παρέχει στους Σύρους είναι προσωρινό και μπορεί να ανακληθεί οποιαδήποτε στιγμή. Επιπλέον, οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων εκεί είναι κακές και η κοινωνική μέριμνα ανεπαρκής. Η Τουρκία παραβιάζει της αρχή της μη επαναπροώθησης, επιστρέφοντας ανθρώπους σε Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν. Η Διεθνής Αμνηστία, είπε ο κ. Ακτύπης, πραγματοποιεί πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την άμεση μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα σε αξιοπρεπείς συνθήκες και τη μετεγκατάστασή τους σε άλλα κράτη μέλη.
Καταπάτηση των δικαιωμάτων
Ο Σπύρος Κουλοχέρης, από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, μίλησε για τη διοικητική κράτηση, που ενώ θα έπρεπε να γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τελικά γίνεται για όλους υποχρεωτικά, ακόμα και για τις ευάλωτες περιπτώσεις, τις οικογένειες, τα ασυνόδευτα ανήλικα και τα θύματα βασανιστηρίων. Τόνισε ότι οι γρήγορες διαδικασίες στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, που προκύπτουν από τη συμφωνία, είναι εμπόδιο στην εξακρίβωση της ευαλωτότητας των προσφύγων και ότι υπάρχουν περιπτώσεις ευάλωτων που επιστρέφονται στην Τουρκία.
Ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, γενικός διευθυντής του Solidarity Now, αναφέρθηκε στο ζήτημα χρηματοδότησης της υλοποίησης της συμφωνίας, λέγοντας ότι η οργάνωση κατέθεσε τη Δευτέρα αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας τη διερεύνηση της χρήσης των κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στην έλλειψη συνολικού σχεδιασμού από την κυβέρνηση και τη συνεχή κατασπατάληση πόρων, ειδικά με τη δημιουργία καταυλισμών. Πρότεινε το άμεσο κλείσιμο των καταυλισμών και τη στέγαση όλων σε δομές εντός του αστικού ιστού.
Ο Δημήτρης Σαραφιανός, από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, είπε ότι έχουμε κατακερματισμό των δικαιωμάτων που πλήττει τον οικουμενικό χαρακτήρα της προστασίας των προσφύγων. «Όσο η ΕΕ χαρακτηρίζει ασφαλείς, χώρες όπως η Τουρκία, η ίδια δεν είναι ασφαλής για τους πρόσφυγες». Αναφέρθηκε στις δευτεροβάθμιες επιτροπές εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, των οποίων τη σύνθεση άλλαξε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο, με σκοπό να χαρακτηρίζει αβάσιμα τα αιτήματα ασύλου. «Στη χώρα μας έχουμε κρίση του κράτους δικαίου όχι προσφυγική κρίση».
Τέλος, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH), μίλησε για τον ανείπωτο πολιτικό κυνισμό της Ευρώπης που έχει βαπτιστεί ρεαλισμός. Αναφέρθηκε στην αναίρεση της έννοιας του πρόσφυγα και ότι πλέον η ΕΕ συνομιλεί, με τον πλέον επίσημο τρόπο, με τη ξενοφοβία στο εσωτερικό της. «Δεν υπάρχει ηθικό έρεισμα για τον φράχτη στην Ουγγαρία, όταν έχουμε φράχτη στην Ελλάδα. Ηθική και πολιτική νομιμοποίηση της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη αυτό έχουμε σήμερα».
Σωτηρία Χήρα – Αφροδίτη Μπαμπάση
Πηγή: Η Εποχή