Μετά από ένα εξάμηνο, στη διάρκεια του οποίου περίσσεψε η «ευαισθησία για τις ευάλωτες ομάδες», η «ικανότητα» των «αρίστων» και η έμφαση στην επικοινωνία, οι αρρυθμίες και η προϊούσα αποδιοργάνωση στο σύστημα Υγείας δεν μπορούν πια να κρυφτούν.
Τα χαμηλά αντανακλαστικά του υπουργείου Υγείας και κρίσιμων εποπτευόμενων φορέων, όπως ο ΕΟΦ, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των καθημερινών δυσλειτουργιών στο ΕΣΥ και των ελλείψεων στην αγορά φαρμάκου είναι πλέον ευδιάκριτα και ευρέως παραδεκτά.
Η αναστολή λειτουργιών αρκετών τμημάτων και κλινικών του ΕΣΥ, η αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων, η τεράστια χρονοτριβή για την προκήρυξη των 2.500 θέσεων μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού που είχε δρομολογήσει για το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η προκλητική καθυστέρηση στο διορισμό ακόμα και επικουρικών γιατρών που ζητούν τα νοσοκομεία, η άγνοια και η αδιαφορία πολλών στελεχών που επιλέχθηκαν εντελώς αναξιοκρατικά σε θέσεις ευθύνης, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον που παράγει μετρήσιμες αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των δημόσιων δομών και στην αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική φροντίδα των πολιτών.
Προχθές ο υπουργός Υγείας «εκμεταλλεύτηκε» την παρουσία της Ευρωπαίας επιτρόπου Υγείας για να δηλώσει για άλλη μια φορά ότι προτεραιότητά του είναι ο άνθρωπος και η πρόληψη του καρκίνου.
Μόνο που ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και η ΕΛΛΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου) καταγγέλλουν πρωτοφανείς ελλείψεις φαρμάκων καθημερινής χρήσης (400 κωδικοί), αλλά και αντινεοπλασματικών σκευασμάτων, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται χημειοθεραπείες, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη.
Η διαδικασία κλινικής αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης των τιμών των νέων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντικαρκινικών, έχει «βαλτώσει» λόγω του ασφυκτικού κυβερνητικού ελέγχου και της απαξίωσης των αρμόδιων επιτροπών, δημιουργώντας τεράστια καθυστέρηση στην πρόσβαση των ασθενών στις σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες. Επίσης δεν μας έχει πει ο υπουργός κουβέντα για το αν και πώς θα στηρίξει το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ) που είναι ο αρμόδιος επιστημονικός φορέας της Πολιτείας τον οποίο θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση για να εκπονήσει και να εποπτεύσει για πρώτη φορά μια εθνική στρατηγική για τον καρκίνο.
Σχέδιο υπονόμευσης
Οι μεγαλοστομίες χωρίς αντίκρισμα, ειδικά στην Υγεία, έχουν «κοντά ποδάρια». Το πολιτικό σχέδιο της σταδιακής υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και της δημιουργίας «ζωτικού χώρου» για τα ιδιωτικά συμφέροντα στην Υγεία έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Το ενθαρρυντικό είναι ότι αρχίζουν να αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι επαγγελματίες υγείας, οι σύλλογοι ασθενών και οι τοπικές κοινωνίες.
Αυτοί είναι οι κοινωνικοί μας σύμμαχοι στην προσπάθεια:
1. Να αντισταθούμε στη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της δημόσιας περίθαλψης μέσω των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα).
2. Να υπερασπιστούμε την κοινωνική κατάκτηση της καθολικής κάλυψης υγείας και της ενδυνάμωσης του ΕΣΥ μέσα στην κρίση.
3. Να ασκήσουμε τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση στην «ανθυγιεινή» πολιτική της κυβέρνησης.
Ο Ανδρέας Ξανθός είναι τομεάρχης του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ρεθύμνου
Πηγή: Η Αυγή