Macro

Υπέρ των πολλών

Σήμερα ξεκινάμε το ταξίδι του μετασχηματισμού της Βρετανίας στον 21ο αιώνα. Αυτό το πρόγραμμα είναι το πρώτο σχέδιο ενός καλύτερου μέλλοντος για το λαό αυτής της χώρας. Ένα περίγραμμα της Βρετανίας που θέλουμε και μια δέσμευση της διαφοράς που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση των Εργατικών.
Τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιώ ένα προεκλογικό αγώνα, μαζί με χιλιάδες μέλη του κόμματος σε όλη τη χώρα. Κατα τη διάρκειά αυτής της μάχης, που προκάλεσε μια πρωθυπουργός με ελάχιστη εκτίμηση στις δικές της δεσμεύσεις, η κοινή γνώμη άρχισε να μετατοπίζεται προς τους Εργατικούς. Η αιτία είναι πασιφανής. Ο λαός μας θέλει μια χώρα που θα λειτουργεί για τους πολλούς, όχι για τους λίγους. Κι αυτό συμβαίνει γιατί τα τελευταία εφτά χρόνια έχει ζήσει το αντίθετο: μια Βρετανία που λειτουργεί υπέρ των πλουσίων, των ελίτ και των κατεστημένων συμφερόντων, που έχουν επωφεληθεί από τις φοροελαφρύνσεις και τους τεράστιους μισθούς, ενώ εκατομμύρια, ανεξάρτητου ηλικίας ή κατάστασης, πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα. Το πρόγραμμά μας απευθύνεται σ’ αυτούς/ες.
Οι γονείς ανησυχούν για την προοπτική των παιδιών τους και αγχώνονται από τις αυξανόμενες ανάγκες των ηλικιωμένων γονέων τους. Οι νέες μας αγωνίζονται για μια σταθερή δουλειά και απελπίζονται που δεν μπορούν να αγοράσουν ένα δικό τους σπίτι. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα καθεστώς φτώχειας. Οι φοιτητές εγκαταλείπουν το πανεπιστήμιο φορτωμένοι με χρέη. Οι εργαζόμενες που για χρόνια δεν έχουν πάρει μια αύξηση διαχειρίζονται σφιχτούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Η αποστολή των Εργατικών τα επόμενα πέντε χρόνια είναι να αλλάξουν αυτή την κατάσταση. Το πρόγραμμά μας περιγράφει τον υπεύθυνο και ριζοσπαστικό τρόπο. Αλλάζοντας τις εθνικές μας προτεραιότητες, θέτοντας στο προσκήνιο τα συμφέροντα των πολλών, αλλάζοντας τη χώρα εντός των δυνατοτήτων μας. Και πραγματοποιώντας την έξοδο από την ΕΕ, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.

Οι βασικοί άξονες

Αποκλείουμε αυξήσεις στον ΦΠΑ, στις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο εισοδήματος με εξαίρεση το πλουσιότερο 5%. Αυξάνουμε το ημερομίσθιο 5,7 εκατ. ανθρώπων, που κερδίζουν λιγότερα από το όριο διαβίωσης, στις 10 λίρες μέχρι το 2020. Οι Εργατικοί θα τερματίσουν τις περικοπές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να επανέλθει ο αριθμός του προσωπικού σε επίπεδα που εξασφαλίζουν την ασφάλειά του, και να μειωθούν οι λίστες αναμονής. Θα καταργήσουν τα πανεπιστημιακά δίδακτρα, αίροντας το φάντασμα του χρέους από εκατοντάδες νέους ανθρώπους. Θα προωθήσουν ένα καθολικό σύστημα παιδικής πρόνοιας, επεκτείνοντάς στο στα παιδιά δύο, τριών και τεσσάρων ετών κατά τη διάρκεια της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου. Εγγυόμαστε την τιμαριθμική προσαρμογή των συντάξεων, ώστε να προστατευθεί το εισόδημα των συνταξιούχων, και θα χτίσουμε πάνω από ένα εκατομμύριο καινούργια σπίτια, με τα μισά τουλάχιστον να διατίθενται για κοινωνική στέγαση.
Δεν θα απολογηθούμε σε κανέναν για την προστασία των ανθρώπων της δουλειάς, που περιλαμβάνει και τον τερματισμό των συμβάσεων μηδενικών ωρών εργασίας. Ή για την εύρεση των πόρων για την πρόσληψη 10.000 νέων αστυνομικών και 3.000 νέων πυροσβεστών. Θα πραγματοποιήσουμε, επίσης, μικρές αλλαγές που κάνουν μεγάλη διαφορά, όπως η κατάργηση των κομίστρων στα πάρκινγκ των νοσοκομείων ή η θέσπιση τεσσάρων επιπλέον ημερών αργίας το χρόνο.
Αντιλαμβανόμαστε, όμως, ότι οι επίλυση αυτών των προβλημάτων απαιτεί μια ευημερούσα οικονομία, που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εξόδου από την ΕΕ σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις. Επί επτά χρόνια οι Συντηρητικοί καθυστερούσαν τη Βρετανία. Χαμηλές επενδύσεις, χαμηλοί μισθοί, χαμηλή ανάπτυξη. Οι Εργατικοί έχουν ένα φιλόδοξο σχέδιο για να ξεκλειδώσουν τη δυναμική της χώρας. Θα ιδρύσουμε μια Εθνική Τράπεζα Επενδύσεων και περιφερειακές επενδυτικές τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι Εργατικοί θα επενδύσουν στη νέα γενιά μέσω μιας Εθνικής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας που θα εστιάζει στην παιδική πρόνοια, τα σχολεία και τις δεξιότητες, δίνοντάς της τη δυνατότητα να συνεισφέρει δημιουργικά στην οικονομία του μέλλοντος. Θα επαναφέρουν το σιδηροδρομικό δίκτυο στη δημόσια ιδιοκτησία, βάζοντας στο επίκεντρο τον επιβάτη. Θα ανακτήσουμε τον έλεγχο του νερού της χώρας, μέσω περιφερειακής δημόσιας ιδιοκτησίας. Και θα αποκτήσουμε ποσοστό ιδιοκτησίας στον ενεργειακό τομέα, συμβάλλοντας, έτσι, στις μειωμένες τιμές καυσίμων και διασφαλίζοντας μια ισορροπημένη και πράσινη ενεργειακή πολιτική για το μέλλον.

Μεταξύ δύο επιλογών

Οι Συντηρητικοί θέλουν να μας αναγκάσουν δια του φόβου να αποδεχτούμε την παρούσα κατάσταση. Μόνο οι Εργατικοί έχουν ένα αρκετά φιλόδοξο πλάνο για να απελευθερώσουν τη δυναμική της χώρας. Και μόνο οι Εργατικοί έχουν ένα σχέδιο για να λειτουργήσει η έξοδος από την ΕΕ για τους καθημερινούς ανθρώπους. Είμαστε σαφείς: η επιλογή είναι μεταξύ της εξόδου με πρώτο μέλημα τις θέσεις εργασίας, όπως την φαντάζονται οι Εργατικοί, και αυτής των Συντηρητικών που θα εναρμονιστεί με τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου και θα ρισκάρει να μετατρέψει την Βρετανία σε ένα φορολογικό παράδεισο με χαμηλά ημερομίσθια. Καθώς φεύγουμε από την ΕΕ, μιας και υπέρ αυτού ψήφισε ο λαός, μόνο οι Εργατικοί θα διαπραγματευτούν μια συμφωνία που διατηρεί τις θέσεις εργασίας και την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, διατηρώντας παράλληλα δικαιώματα, χωρίς να δεσμεύει τη χώρα σε μια τροχιά καθόδου.
Όλα τα παραπάνω είναι κοστολογημένα, όπως καθίσταται σαφές από την τεκμηρίωση που συνοδεύει το πρόγραμμα. Το σχέδιο αύξησης των εσόδων διασφαλίζει ότι μπορούμε να θέσουμε σε κίνηση το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, χωρίς να κινδυνεύσει η οικονομία της χώρας. Ζητάμε από τους εύπορους και τις μεγάλες επιχειρήσεις να πληρώσουν λίγο περισσότερο και εξ αρχής να σταματήσουν τη φοροδιαφυγή. Και μακροπρόθεσμα προσβλέπουμε σε έναν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, καθοδηγούμενο από αυξημένες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις για να κρατήσουμε ισοσκελισμένους τους προϋπολογισμούς μας.
Αυτό είναι ένα πρόγραμμα ελπίδας, σε αντίθεση με την εκστρατεία των Συντηρητικών που βασίζεται σε μία και μόνο λέξη, τον φόβο. Τι θα σημαίνουν πέντε ακόμα χρόνια διακυβέρνησης των Τόρις; Απλά κοιτάξτε τα προηγούμενα εφτά: παιδική φτώχεια, λιγότερα νέα ζευγάρια, ικανά να αγοράσουν το πρώτο τους σπίτι, περισσότεροι άνθρωποι στις ουρές των συσσιτίων, λιγότεροι αστυνομικοί και πυροσβέστες. Περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν, αλλά χωρίς τη δυνατότητα να τα βγάζουν πέρα. Περισσότεροι νέοι χρεωμένοι. Οι Συντηρητικοί δεν θα αλλάξουν θέσεις, ας μην υπολογίζουμε σ’ αυτό.
Είμαι πεπεισμένος ότι μόλις οι Βρετανοί μελετήσουν τις θέσεις, τις υποσχέσεις των δυο μας, θα αποφασίσουν ότι η Βρετανία έχει καθυστερήσει. Ότι οι λίγοι έχουν επωφεληθεί σε σχέση με τους πολλούς επί μακρόν. Ότι, τώρα, ήρθε η ώρα των Εργατικών. Η χώρα μας θα λειτουργήσει υπέρ των πολλών, μόνο όσο είναι στα χέρια των πολλών. Το πρόγραμμά μας, λοιπόν, είναι ένα πρόγραμμα για να έχουν όλοι/ες μια ευκαιρία να ευημερήσουν στη ζωή τους, καθώς η χώρα μας θα επιτύχει μόνο όταν τα καταφέρνει η καθεμία και ο καθένας από εμάς.

Τζέρεμι Κόρμπιν

Μετάφραση: Πέτρος Κοντές

Πηγή: Η Εποχή