Macro

Βασίλης Ρόγγας: Το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει για την κυβέρνηση.

Ο τουρισμός θα κινηθεί ίσως και σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα από το 2019. Αυτό είναι το μόνο χαρτί που έχουν να ρίξουν στην τσόχα. Η πατριδοκαπηλία δια των εξοπλισμών και η αύξηση της ρητορικής έντασης με την Τουρκία δε θα συνεχιστεί από πλευράς κυβέρνησης γιατί το καλό χαρτί θα καεί στις στάχτες ενός ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου.

Το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά δεν έχει μόνο φιλάκια και βουτιές όμως, τουλάχιστον για τους περισσότερους ανθρώπους:
– Οι αυξήσεις στα πλοία πλησιάζουν το 35%, αν θέλεις να πάρεις και αυτοκίνητο σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
– Το Airbnb και η αυξημένη ζήτηση για δωμάτια εκτινάσσει όλες τις τιμές διαμονής προς τα πάνω.
– Για 50 λίτρα βενζίνης πλέον πληρώνεις 30 ευρώ παραπάνω από όσα πλήρωνες στην αρχή του χρόνου. Κι αυτό αναμένεται να αυξηθεί αρκετά εως πολύ.
– Η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει υπερκαλυφθεί από την αύξηση του πληθωρισμού. Αν συνυπολογίσουμε πως τα κατώτατα εισοδηματικά κλιμάκια χρειάζονται αγαθά με μεγαλύτερο από το μέσο πληθωρισμό, τότε είναι ακόμα χειρότερα.
– Οι επιστροφές χρημάτων λόγω αυξημένων λογαριασμών ρεύματος θα είναι αστείες για τη συντριπτική πλειοψηφία, όσο κι αν σε κάθε φιλοκυβερνητικό ρεπορτάζ τονίζεται πως μπορεί να φτάσει και τα 600 ευρώ.
Αυτά τα ποσοτικά γίνονται, έχουν ήδη γίνει και ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα καθορίσουν την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Είναι αναπόδραστο οι εκλογείς να θελήσουν να τιμωρήσουν εκείνον που κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του αύξησε κατακόρυφα την ανασφάλεια και τη ματαίωση.
Υπάρχει επίσης το σοβαρότατο ενδεχόμενο, μέσα σε ένα καλοκαίρι απίστευτου καύσωνα, όπως υπολογίζουν οι μετεωρολόγοι, να ξεσπάσουν φωτιές τόσες ή και περισσότερες από πέρυσι και – παράλληλα- οι άνθρωποι να χαλάνε την υγεία τους γιατί θα θελήσουν να μην ανάβουν όσες ώρες πρέπει τα κλιματιστικά τους για να μην ξοδεύουν χρήματα.
Όσο κι αυξηθεί το volume της πολιτικής πόλωσης, όσο κι αν χρησιμοποιηθεί αυτή η ολοποιητική προπαγάνδα που μας περιβάλει εδώ και τρία χρόνια, η πτώση πλέον είναι ante portas.
Με άλλα λόγια, ο Μητσοτάκης έπρεπε να κάνει εκλογές τώρα κι όχι το Σεπτέμβρη ή αργότερα. Κάθε μέρα που περνάει είναι χαμένος πολιτικός χρόνος για την κυβέρνηση και το πρόβλημα της είναι ότι τώρα δε μπορεί να κάνει τίποτα για να το αλλάξει αυτό. Έχει γίνει σαχ, σε λίγο θα γίνει και ματ.
Η αντιπολίτευση χρειάζεται να σχεδιάσει στα πολύ σοβαρά (όχι όπως το 2015) τι θα κάνει με την μεγαλύτερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση που είχαμε ποτέ, την επισιτιστική που έρχεται, τον τρόπο που θα πολιτευτεί στον κόσμο της μεταπαγκοσμιοποίησης και της πολεμικής ενδεχομενικότητας.

(στη φωτογραφία βλέπουμε έναν άνθρωπο του οποίου το όνομα δεν μπορεί να μεταφραστεί ή έχει αποφασιστεί πως δε μπορούμε να το ξεστομίζουμε, περίπου όπως ο Γκάνταλφ δεν ήθελε να μιλάει στη μαύρη γλώσσα της Μόρντορ)

Βασίλης Ρόγγας

Ανάρτησή του στο Facebook