Macro

Βασίλης Ρόγγας: Το καπάκι της διαφθοράς έχει σπάσει

Η ΝΔ έλεγε τα μύρια όσα για τις ΜΚΟ σε σχέση με το προσφυγικό πριν τις εκλογές του 2019.
Η δημοσιογραφική έρευνα των reporters united και solomon δείχνει την εξασφάλιση 7 τουλάχιστον εκατομμυρίων σε μια από αυτές μετά από κοινοβουλευτική διαμεσολάβηση των Μηταράκη και Γεωργιάδη. Μάλιστα η Solomon πριν λίγους μήνες έγινε γνωστό πως παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ που πλέον υπάγεται κατευθείαν στον πρωθυπουργό.
Παράλληλα, σήμερα βγήκε αυτός ο τραγέλαφος που ονομάζεται «πόρισμα αρχειοθέτησης» για το σκάνδαλο Novartis, μετά και το σχετικό χαμό που γίνεται από χθες στη Βουλή.
Τα παραπάνω απλώς δείχνουν πως το καπάκι της διαφθοράς έχει σπάσει και υπάρχει λόγος.
Είναι καιρός να περιγράψουμε αυτό που προσπαθεί να δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση που ελέγχει τεράστιο μέρος του πλέγματος δια μέσω του οποίου παράγεται και διαχέεται η εξουσία.
Κάθε συσσωμάτωση που έχει κομβικό ή και δευτερεύον ρόλο στην ιδιωτική οικονομία, στα δικαστήρια, στην αισθητική και τη διαμόρφωσή της, τα ΜΜΕ, το κράτος, η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, οι μερίδες τις αστικής τάξης κ.ο.κ. βρίσκεται σε συνάφεια, είναι σε συνεννόηση με ο, τι ονομάστηκε επιτελικό κράτος και υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργικό γραφείο.
Εκτυλίσσονται μπροστά μας πρόβες «λελογισμένης» αυταρχικοποίησης, διαδικασίες εμπέδωσης και εμβάθυνσης που έχουν την ευρύτητα καθώς και τη δυσκολία ξηλώματος που έχουν τα καθεστώτα. Ωστόσο αυτό συνέβη με ψήφο και κοινωνική συναίνεση σε κυβέρνηση, δήμους, περιφέρειες, επιμελητήρια, σωματεία, οργανισμούς. Ψήφο των πολιτών.
Οι στρατιές μετακλητών, τα δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεων, ο σκοτεινός ρόλος της Palantir, οι δοκιμές φίμωσης των social media, η κατευθυνόμενη ενίσχυση δις συγκεκριμένων επιχειρήσεων μέσω του ταμείου ανάκαμψης είναι συγκεκριμένες στιγμές της οικοδόμησης αυτού του καθεστώτος, οι απολύτως απαραίτητοι κόμβοι για να αποκτήσει στιβαρότητα.
Η ΝΔ, σε αντίθεση με μια κουτή ανάλυση όσων εναντιώνονται στο νεοφιλελευθερισμό, αγαπάει το κράτος, το πολύ κράτος. Όχι απλώς το κράτος που παρέχει ασφάλεια, το κράτος εργαλείο καταστολής κινημάτων και ελευθεριών.
Κυρίως το κράτος – ντίλερ, το κράτος – τροχονόμο συμφερόντων που κατευθύνει με πόρους των φορολογούμενων την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κίνηση προς όφελός της.
Άλλωστε η ΝΔ είναι και κόμμα που βασίζεται στο κράτος για την αναπαραγωγή της (κόμμα – καρτέλ) και το πιο χρεωμένο κόμμα της Ευρώπης σε τράπεζες. Η ταχύτητα με την οποία επιδιώκει να σορτάρει υποστήριξη και να μπετονάρει το μπλοκ εξουσίας που την έφερε να βασιλεύει, είναι ανάλογη της ανάγκης που την έχει.
Τα περισσότερα από αυτά είναι κατανοητά πλειοψηφικά, έστω και από διαίσθηση. Αυτό σημαίνει το «Μητσοτάκη γαμιέσαι» και το «Τι ψηφίσατε ρε μαλάκες». Κι ωστόσο, οι πολίτες βρίσκονται χωρίς εργαλεία ανάλυσης των φαινομένων αυτών, χωρίς πολιτικά εργαλεία ανάσχεσής τους. Έτσι λιποψυχούν ή αδιαφορούν και το σπιράλ φαίνεται να κατεβαίνει ολοένα και περισσότερο προς τον πάτο χωρίς ελπίδα φρεναρίσματος.
Είναι κακορίζικοι οι καιροί αλλά δεν είναι και μοιραία αυτά που συμβαίνουν. Ούτε να πεθαίνουν χιλιάδες στα νοσοκομεία είναι αναπόδραστο, ούτε να πληρώνουμε για νοίκια τα μαλλιά της κεφαλής μας. Ούτε να τελειώνουν τα φράγκα στις 15 του μήνα είναι γραφτό μας, ούτε να αφαιρείται ο λόγος από εκλεγμένους στο κοινοβούλιο.
Χρειάζεται να επινοήσουμε τους τρόπους να φύγουν με κρότο.

Βασίλης Ρόγγας

Ανάρτησή του στο Facebook