Συνεντεύξεις

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει τους ειδικούς – Εφαρμόζει την ανοσία της αγέλης

 
 
«Από την έναρξη της πανδημίας, η κυβέρνηση όφειλε να χαράξει μια γραμμή προστασίας της κοινωνίας μέσα από τον μαζικό εμβολιασμό, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και των νοσοκομείων. Η κυβέρνηση απο αυτά δεν έκανε τίποτα και υλοποιεί τη θεωρία της ανοσίας της αγέλης», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Αιματολογίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
 
«Βλέποντας τις εξελίξεις στην Πορτογαλία και την δυναμική που παίρνουν κάποιες σοσιαλιστικές τάσεις στην Ευρώπη, θα πρέπει να αναστοχαστούμε το ρόλο μας προκειμένου να θέσουμε και να αναδείξουμε ως βασικές προτεραιότητες, την προάσπιση της υγείας του λαού, της παιδείας και της αξιοπρέπειάς του.
 
Με την πανδημία αρχίζει μία νέα ιστορική περίοδος και οφείλουμε να κάνουμε και μία τομή σε σχέση με τις ψευδαισθήσεις που είχαμε ότι η κυβέρνηση κάποια στιγμή, είτε θα καταλάβαινε, είτε θα αναγκαζόταν να ενισχύσει το ΕΣΥ. Δεν το έκανε και αν δούμε τον επίσημο λόγο της στην διαχείριση του χιονιά, είχε μεγάλη ομοιότητα με τον λόγο που διατηρεί εδώ και δύο χρόνια στην διαχείριση της πανδημίας. Δεν ήξερε, δεν φανταζόταν και δεν την είχαν ενημερώσει οι ειδικοί. Είναι ακριβώς η ίδια μεθοδολογία που εφαρμόστηκε στη διαχείριση της πανδημίας.
 
Επιπλέον, η κακοκαιρία απέδειξε ότι ο περίφημος ιδιωτικός τομέας -όπως και στην πανδημία- σε κατάσταση κρίσης, όχι μόνο δεν λειτούργησε αλλά είχε και καταστρεπτική δράση με τη συνέργεια της κυβέρνησης. Μάλιστα, η κυβέρνηση στο χώρο της υγείας σήμερα, θέλει να εφαρμόσει το αποτυχημένο και δοκιμασμένο μοντέλο που εφαρμόστηκε στους εθνικούς δρόμους, το οποίο με τον χιονιά απέδειξε την αναποτελεσματικότητά του.
 
Την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει το ειδικό πλαίσιο της πανδημίας αφού θεωρεί όπως με την κακοκαιρία, ότι η φύση θα ρυθμιστεί μόνη της. Ίδια η θεώρησή της για την οικονομία και δυστυχώς και για την πανδημία. Η κυβέρνηση παρά τις εκατόμβες νεκρών, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να χαράξει μία γραμμή προστασίας της κοινωνίας. Δεν υλοποίησε με επιτυχία μαζικούς εμβολιασμούς, δεν ενίσχυσε τις δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τα νοσοκομεία. Αντίθετα υιοθέτησε κανονικά τη θεωρία της ανοσίας της αγέλης”.
 
Φταίνε οι επιστήμονες της επιτροπής για το ότι δεν ακούει η κυβέρνηση
 
«Είναι σαφές ότι την πολιτική ευθύνη της διαχείρισης της πανδημίας, την έχει η κυβέρνηση. Όμως, τα μέλη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας που είναι στις επιτροπές, οφείλουν να μιλήσουν με συγκεκριμένο επιστημονικό λόγο έτσι ώστε να ακουστούν από την κυβέρνηση. Το ότι δεν τους ακούει η κυβέρνηση, είναι και δική τους ευθύνη. Έχουν υπογράψει κείμενα με κατευθυντήριες οδηγίες και συμμετέχουν σε διεθνή φόρα. Πρέπει να μιλήσουν αυτοί οι συνάδελφοι και να εξηγήσουν γιατί εδώ και δύο χρόνια δεν εισακούονται από την κυβέρνηση. Οφείλουν να μιλήσουν για τη σοβαρότητα της μετάλλαξης Όμικρον και γιατί δόθηκε η εντύπωση ότι μοιάζει με απλό κρυολόγημα. Οφείλουν να μιλήσουν για το βαρύ τίμημα των νεκρών. Οφείλουν να μιλήσουν γιατί δεν φτιάχτηκε καλή εμβολιαστική καμπάνια. Γιατί δεν στηρίχθηκε η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Έχουν μεγάλη ευθύνη οι επιστήμονες που συμβούλευαν την κυβέρνηση, όταν έχουμε 110 νεκρούς καθημερινά. Δεν μπορεί σήμερα να λένε οι κυβερνώντες ότι έχουμε αυξήσει τις ΜΕΘ και να δεχόμαστε ότι έχουμε 60%-65% θνητότητα στις ΜΕΘ, όταν το ανάλογο ποσοστό στην Ευρώπη ανέρχεται στο 25% με 35%».
 
Πηγή: Η Αυγή