Στην Αμερική, στην Κίνα, στη Γερμανία, στην Ιαπωνία εκατομμύρια εργαζόμενοι παρατάνε τις δουλειές τους, παραιτούνται. Ο απίστευτος φόρτος εργασίας ξεζουμίζει τη ζωτικότητα των εργαζόμενων ψυχικά και σωματικά. Burn outs, κρίσεις πανικού από τη διαρκή επισφάλεια και την ταυτόχρονη διαρκή δουλειά πλέον γίνονται μη ανεκτά.
Το εργασιακό ωράριο «996» – από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., έξι ημέρες την εβδομάδα – αφορά ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους.
Οι millennials και πλέον και η Gen Z (γεννημένες από το 1980 έως και την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα) είναι οι γενιές που δε γνώρισαν τίποτε άλλο παρά μόνο το θρίαμβο του καπιταλισμού κι έναν σπαραξικάρδιο ανταγωνισμό μεταξύ τους για μια πίτα που όλο μεγαλώνει αλλά το δικό τους κομμάτι ολοένα είναι και πιο μικρό. Γεμάτοι με πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, εξειδικεύσεις επί εξειδικεύσεων, γλώσσες, δεξιότητες αγκομαχάνε να πάρουν όσα αξίζουν, όσα κάποτε προσδοκούσαν.
Ο απολύτως ανίκανος, παλιακός και συρρικνούμενος συνδικαλισμός όλων των ειδών (επαναστατικος, ρεφορμιστικός, συμβατικός) απέτυχε να προστατεύσει δικαιώματα, ώρες εργασίας την αίσθηση ασφάλειας.
Μια δομική, παγκοσμίων διαστάσεων αλλαγή λαμβάνει χώρα, ψυχική, οικονομική, νοοτροπιών. Η Μεγάλη Παραίτηση είναι ο μόνος τρόπος αντίστασης γιατί δεν υπάρχει καμία άλλη άμυνα. Χωρίς ορμή και φιλοδοξία, χωρίς θόρυβο οι νέοι και οι νέες φεύγουν από το προσκήνιο της εργασίας, για να μη νιώθουν «παστά ψάρια» όπως λένε στην Κίνα, δηλαδή πτώματα.
Η κίνηση αυτή θα δούμε κατά που θα πάει. Πρέπει να βιαστούμε όμως ως κοινωνίες να αποφασίσουμε πως δείκτες ευημερίας δεν είναι η αύξηση του ΑΕΠ, η αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, η αύξηση της παραγωγικότητας δια της έντασης εργασίας. Αυτό το καπιταλιστικό φαντασιακό στεγνώνει τόσο τους ανθρώπους που τους κάνουν να μη θέλουν να δουλεύουν πια, επί της ουσίας τους κάνει να μη θέλουν να ζουν όπως τους επιβάλλει στο σύστημα.
Λιγότερες ώρες δουλειάς, δουλειές για όλους, εγγυημένο κατώτατο εισόδημα για όλες, νέος συνδικαλισμός, αποκομματικοποιημένος που να ενδυναμώνει τις κοινότητες των εργαζόμενων. Έπρεπε να τα έχουμε κάνει πράξη αυτά και πολλά άλλα από τον προηγούμενο αιώνα κι έχουμε ήδη καθυστερήσει πολύ.
Βασίλης Ρόγγας
Ανάρτησή του στο Facebook