Macro

H Τουρκία σε Πλήρες Οικονομικό Χάος

«Ψηφίστε εμένα στις 24, θα δείτε πώς αγωνιζόμαστε ενάντια στην υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ενάντια στον πληθωρισμό, ενάντια στην ανεργία … Ο αδελφός σας είναι οικονομολόγος», δήλωνε ο Ερντογάν κατά την τελευταία εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο του 2018. Την εποχή εκείνη 1 δολάριο ΗΠΑ κόστιζε 4,75 τουρκικές λίρες, την περασμένη Παρασκευή το πράσινο χαρτονόμισμα κόστιζε 16,12 τουρκικές λίρες.
Δεδομένου ότι δεν έχει σταματήσει η υποτίμηση της τουρκικής λίρας τα τελευταία τρία χρόνια, ο Ερντογάν αναγκάστηκε να βρει μία άλλη εξήγηση: «Εάν οι εχθροί μας έχουν το δολάριό τους, εμείς έχουμε τον Αλλάχ μας στο πλευρό μας!». Σαν να ήταν ο Αλλάχ ένα πολύ ισχυρό νόμισμα!
Προς το παρόν, εκτός από το κινεζικό μοντέλο, το οποίο, άλλωστε, είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στην Τουρκία, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών, η κυβέρνηση έχει μόνο θρησκευτικούς ή/και εθνικιστικούς θρύλους, για να υπερασπιστεί τις καταστροφικές οικονομικο-χρηματοπιστωτικές πολιτικές της.
Ο Ερντογάν συνεχίζει τη μείωση των επιτοκίων και η τουρκική λίρα συνεχίζει να χάνει αξία. Δεν πρόκειται για ένα τεχνικό πρόβλημα. Διότι η τουρκική βιομηχανία και το εμπόριο εξαρτώνται κυρίως από το δολάριο. Οι παραγωγοί δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν πρώτες ύλες από το εξωτερικό. Υπάρχουν σήμερα περιορισμοί πωλήσεων στα καταστήματα: Ένας πελάτης μπορεί να αγοράσει πχ. ένα μόνο μπουκάλι λάδι. Το τυρί κότατζ, τα προϊόντα υγιεινής βρίσκονται σε κλειδοθήκες. Οι τιμές αλλάζουν κάθε ώρα, εξ ου και η εμφάνιση πλέον των ετικετών σε μικρές ηλεκτρονικές οθόνες.
Τρεις νέοι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι που έπαιρναν συνεντεύξεις (για το πρόγραμμα «Vox Pop») και τις μετέδιδαν στα κανάλια τους στο YouTube συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε κατ’οίκον περιορισμό. Διότι, συσχέτιζαν τα παράπονα των πολιτών ως προς το υψηλό κόστος ζωής με τη δυσαρέσκειά τους από την παρούσα κυβέρνηση.
«Πεινάμε. Αναγκάστηκα να φάω χθες το ξεροκόμματο που φύλαγα για τα ψάρια μου», έλεγε ένας πολίτης, όχι ένας άστεγος. «Είχα τρία διαμερίσματα και έχω τέσσερα παιδιά και έξι εγγόνια, πούλησα, επομένως, δύο από τα διαμερίσματά μου. Δεν θα έπαιρνα πλέον ενοίκιο».
Υπάρχουν ζευγάρια που χωρίζουν ή, ακόμη χειρότερα, οικογενειάρχες που αυτοκτονούν, καθώς δεν μπορούν να κερδίσουν αρκετά χρήματα ή δεν έχουν δουλειά, για να επιβιώσουν.
Ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος, σύμμαχος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προσποιείται ότι δεν βλέπει τίποτα. «Δεν υπάρχει τίποτα το αξιοπρόσεκτο στην οικονομία μας», τόλμησε να δηλώσει. Κανείς δεν τον παίρνει σοβαρά.
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την Τετάρτη, ως κατώτατο μισθό στον δημόσιο τομέα («SMIC»), 4253 τουρκικές λίρες (265 δολάρια ΗΠΑ). Είναι πράγματι, αύξηση 40% περίπου με βάση την τουρκική λίρα, αλλά μείωση 15% περίπου με βάση το δολάριο ΗΠΑ!
Η κυβέρνηση θέλει να φανεί ότι «οι σκοτεινές δυνάμεις», «οι ξένοι που δεν θέλουν να δουν μια ισχυρή Τουρκία», «τα συμφέροντα και τα λόμπι του δολαρίου», «οι Δυτικοί» ή ακόμη και οι «ιμπεριαλιστές» θέλουν την καταστροφή της Τουρκίας, το τέλος του Ισλάμ και τη διαίρεση του έθνους. Οι περισσότεροι πλέον πολίτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στο παρελθόν ψήφισαν τον Ερντογάν, δεν πιστεύουν πλέον σε αυτές τις εξηγήσεις. Η σκέψη και η αίσθηση της ανάλυσης και της σύνθεσης γίνονται σαφέστερες, όταν οι τσέπες αρχίζουν να αδειάζουν και ειδικά όταν κάποιος αρχίζει να πεινά.
Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση, σίγουρη ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το αργότερο τον Ιούνιο του 2023, εξακολουθεί να μην είναι αρκετά ενεργή και να μην παίρνει θέση, καθώς συζητούν για τον επόμενο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει τη διαφθορά των ερντογανικών μεγαλοτραπεζιτών, τις παρατυπίες και τις παράνομες και αθέμιτες κυβερνητικές ενέργειες, αλλά δεν λένε τίποτα για τις στρατιωτικές δαπάνες και τον επεκτατισμό της Άγκυρας, κύρια πηγή της χρεοκοπίας της οικονομίας και των δημοσιονομικών της χώρας, και της απομόνωσης της Άγκυρας.
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου, Κεμαλιστής, ήτοι εθνικιστής και Κρατικιστής με σοσιαλδημοκρατικά χρώματα, ανακοίνωσε κάποιες υποσχέσεις για τους πρώτους έξι μήνες της ενδεχόμενης διακυβέρνησής του: Αμνηστία μάλλον θρησκευτικού, παρά πολιτικού, τύπου για τους καταπιεσμένους του Ερντογάν.
Συνεχίζει να έχει πάντα ένα συντηρητικό και θρησκευτικό λόγο, για να μην ενοχλήσει τους ψηφοφόρους της παρούσης κυβέρνησης. Πιστεύει ότι η πλειοψηφία της χώρας εξακολουθεί να σέβεται αυτή την παράδοση και αυτόν τον θρησκευτικό λόγο, ενώ ακόμη και μεταξύ των νέων που βρίσκονται κοντά στην εξουσία, το Ισλάμ δεν είναι πλέον της μόδας μετά από 20 χρόνια εξουσίας, όπου στο όνομα του Ισλάμ υπήρξε πολλή διαφθορά, πολλές κοινωνικές αδικίες, βιασμοί μικρών παιδιών στα θρησκευτικά σχολεία, δολοφονίες γυναικών και άλλες συμφορές.

Ο Ραγκίπ Ντουράν είναι Τούρκος δημοσιογράφος

Πηγή: tvxs