Macro

Βασίλης Γλέζος: Ο Μητσοτάκης φοβάται την ψήφο των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φέρει τους νέους και την κοινωνική πλειοψηφία ξανά στο προσκήνιο της πολιτικής» τονίζει στο tvxs o κ. Βασίλης Γλέζος, υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων του κόμματος και μέλος του Δικτύου εργαζομένων επισιτισμού τουρισμού. Καλεί δε τον πρωθυπουργό αν πραγματικά ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό να τους δώσει την ευκαιρία – όπως οφείλει άλλωστε –να συμμετέχουν στις εκλογές. «Αλλιώς τους φοβάται», όπως υπογραμμίζει.
 
Κύριε Γλέζο, μετά την τραγωδία στα Τέμπη ενισχύθηκε η «αντισυστημική» οργή, ειδικά εκ μέρους της νεολαίας. Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να κινηθεί ώστε να πείσει τους νέους – και τις άλλες ομάδες των ψηφοφόρων – να προσέλθουν στις κάλπες της 21ης Μαΐου;
 
Να μετατρέψει την οργή σε Ελπίδα. Ξέρετε, αυτή η οργή δεν είναι μια στιγμή, ακόμα και αν όπως σωστά επισημαίνετε, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη όπου έχασαν τη ζωή τους 57 συνάνθρωποι μας – στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι – λόγω της εγκληματικής αμέλειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η οργή που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι διαρκής και πηγάζει κυρίως από τα απλά και καθημερινά πράγματα που θα περίμενε κανείς να είναι αυτονόητα τον 21ο αιώνα.
 
Το ότι λόγου χάρη όλες οι σχετικές έρευνες δείχνουν οτι η Ελλάδα παραμένει πρώτη, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε, στην ανεργία των νέων και η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να κάνει την ανήξερη. Την ίδια στιγμή βέβαια που κλείνει τα μάτια στην ανάγκη αντιμετώπισης ενός τέτοιου κοινωνικού ζητήματος όπως η ανεργία των νέων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκει χρόνο να κάνει απευθείας αναθέσεις, να κρυφακούει πολιτικούς αντιπάλους, να περνάει νόμους που διευκολύνουν τις τράπεζες να παίρνουν τα σπίτια του κόσμου κ.ο.κ
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φέρει τους νέους και την κοινωνική πλειοψηφία ξανά στο προσκήνιο της πολιτικής. Έχει ήδη κάνει την κριτική του για όσα δεν πήγαν όπως θα ήθελε στην προηγούμενη διακυβέρνηση είναι τώρα πιο έμπειρος και πιο έτοιμος να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα υπέρ των κοινωνικών ομάδων που εκπροσωπεί με την νέα γενιά να βρίσκεται στον πυρήνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επίσης, και σε μεγάλο βαθμό το κάνει, να καταστήσει σαφές ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι κάτι το οποίο επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία διακαώς.
 
Η Νέα Δημοκρατία που την ίδια στιγμή λέει οτι το δίλημμα των εκλογών είναι η σύγκριση με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα να πείσει τον κόσμο ότι είμαστε όλοι ίδιοι διότι αυτό ενισχύει μια εκλογική συμπεριφορά, ας την πούμε αντισυστημική, διότι ο κόσμος θεωρεί ότι εφόσον είναι όλοι ίδιοι δεν έχει νόημα και τίποτα δεν αλλάζει. Το ότι αλλάζουν όμως τα πράγματα είναι σίγουρο.
 
Το θέμα είναι ότι συνήθως αλλάζουν προς το χειρότερο και το ζητούμενο είναι να πείσουμε ότι μπορούμε να τα αλλάξουμε προς το καλύτερο. Το 2015 εντός ενός πολύ στενού πλαισίου διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε μια κατεύθυνση, μέσα λόγου χάρη από την πρόσβαση στην υγεία, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την διαφάνεια στο κράτος κλπ. Τώρα, ελλείψει αυτού του στενού πλαισίου, μπορεί αν κάνει και θα κάνει περισσότερα για τους νέους, τους ανέργους, τον κόσμο της εργασίας, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους.
 
Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει ως στόχο μίας νέας θητείας του την αύξηση των μισθών κατά 25%. Τονίζει δε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης λόγω των εσόδων στον Τουρισμό. Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό πώς προσεγγίζουν αυτή τη ρητορική του πρωθυπουργού;
 
Θα μπορούσαν να απαντήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις επικείμενες εκλογές σε αυτό που με ρωτάτε αλλά ο Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται, ή και φοβάται, για την άποψή τους. Για αυτό τον λόγο ενώ γνωρίζει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε ημερομηνία που η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει, τους αποκλείει από τη συμμετοχή στις εκλογές μη μεριμνώντας για εκείνους να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους. Ούτε λίγο ούτε πολύ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε από τη συμμετοχή στην κάλπη 250.000 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέες και νέοι.
 
Ας δούμε όμως τα περί αυξήσεων που υπόσχεται ο κύριος Μητσοτάκης. Και σε αυτό το θέμα, όπως και σε πολλά άλλα, υπόσχεται σαν να μην ήταν στην κυβέρνηση του τόπου επί 4 χρόνια. Τι άλλαξε δηλαδή από το 2019– και τότε υποσχέθηκε αυξήσεις – μέχρι το 2023 ; Για τη 4ετία αυτή θα τηρήσει τον λόγο του;
 
Ο κύριος Μητσοτάκης θα κάνει αυξήσεις που μια από τις πρώτες του κυβερνητικές πράξεις ήταν η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας; Ή μήπως ο κύριος Μητσοτάκης που πριν λίγες μέρες στην Καβάλα απαντούσε στους απολυμένους με θράσος «ότι στην ελεύθερη οικονομία συμβαίνουν αυτά, κόσμος χάνει δουλειές, άλλος κόσμος βρίσκει». Βλέπετε ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ μιας υπόσχεσης και της ουσιαστικής πολιτικής βούλησης που εκφράζεται με νόμους.
 
Και με νόμους η κυβέρνηση αυτή έχει αρκεστεί σε ένα food pass. Λυπάμαι, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα ως έχει. Επιτρέψτε μου όμως να κλείσω επαναλαμβάνοντας το εξής: αν πραγματικά ενδιαφέρεται ο κύριος Μητσοτάκης ας δώσει την ευκαιρία – όπως οφείλει άλλωστε – σε 250.000 ανθρώπους να συμμετέχουν στις εκλογές. Αλλιώς τους φοβάται.
 
Η Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι μέσω του νόμου 4808/2021 λύθηκαν αρκετά από τα θέματα που είχαν οι μεταφορείς που συνεργάζονται με ψηφιακές πλατφόρμες με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών-έργου και χρησιμοποιούν δικά τους μέσα προστασίας ή οχήματα. Τα πράγματα είναι έτσι; Μία προοδευτική κυβέρνηση σε ποιες κινήσεις πρέπει να προβεί για την ενίσχυση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των διανομέων;
 
Στο 4808/21 , τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη που κατήργησε στοιχειώδη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, γίνεται αναφορά στην εργασία μέσω πλατφορμών. Το κεντρικό περιεχόμενο των ρυθμίσεων που κάνει η κυβέρνηση – και εκεί είναι η βασική μας αντίθεση – είναι ότι με το άρθρο 69 ουσιαστικά αναγνωρίζει τη σχέση εργασίας του εργαζόμενου μέσω πλατφόρμας ως σχέση παροχής υπηρεσιών και όχι εξαρτημένης εργασίας.
 
Όπως είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση στη βουλή, του νόμου Χατζηδάκη, το άρθρο 69 ν.4808/21 θεσπίζει τεκμήριο ότι οι συμβάσεις εργασίας των παρόχων υπηρεσιών στις πλατφόρμες δεν είναι εξαρτημένης εργασίας. Δηλαδή θεσπίζει τεκμήριο ότι οι διανομείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματά τους. Αυτή είναι η «ρύθμιση» που θέσπισε ο κ.Χατζηδάκης προς όφελος των επιχειρήσεων που λειτουργούν τις πλατφόρμες, διότι μέχρι να ψηφιστεί ο νέος εργασιακός νόμος ίσχυε το αντίστροφο τεκμήριο, δηλαδή ότι οι πάροχοι υπηρεσιών στις πλατφόρμες παρέχουν εξαρτημένη εργασία!
 
Γι αυτό άλλωστε είδαμε λίγο μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη τον εργοδοτικό εκβιασμό μια μεγάλη εταιρεία του χώρου, η e-food, να προχωράει σε εκβιασμούς προς τους εργαζομένους διανομείς, προκειμένου να αποδεχθούν την αλλαγή της εργασιακής σχέσης τους από μισθωτή εργασία σε ελεύθερου επαγγελματία. Βέβαια ο εκβιασμός δεν πέρασε καθώς με τον αγώνα των εργαζομένων και τη συμπαράσταση της κοινωνίας τελικά η εταιρεία έκανε πίσω.
Η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα θεσπίσει τεκμήριο υπέρ της σχέσης εξαρτημένης εργασίας, αντίθετα από ότι συμβαίνει σήμερα για τους εργαζόμενους μέσω πλατφορμών.
 
Συγχρόνως θα διευρύνει τον νόμο 4611 του 2019 με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας και την αποζημίωση για χρήση οχημάτων και για καύσιμα στους εργαζόμενους διανομείς και θα τον επεκτείνει πλήρως και για όσους εργαζόμενους θα είναι με συμβάσεις έργου, χωρίς συμψηφισμούς όπως γίνεται σήμερα.
 
Και βέβαια εξίσου σημαντικό είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει και θα αναβαθμίσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο με την αναγκαία στελέχωση θα μπορεί να ελέγχει πραγματικά την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και να αντιμετωπίζει δραστικά την εργοδοτική αυθαιρεσία . Γιατί νομοθετικές ρυθμίσεις χωρίς ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα επιβλέπουν την τήρησή τους, είναι κενό γράμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει στην διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας ότι έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει τα δικαιώματα των εργαζομένων με νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και με ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα εγγυώνται την τήρησή τους , αντίθετα με όσα συμβαίνουν τα τελευταία 4 χρόνια.
 
Κωνσταντίνος Σαββόπουλος