Micro

Τσάντες, τετράδια και χαμόγελα

H φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε επίσημα, χθες, για τα προσφυγόπουλα που θα παρακολουθήσουν μαθήματα σε δημόσια σχολεία της χώρας, με εκπαιδευτικούς, μαθητές, μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και αλληλέγγυους να τα καλωσορίζουν στα νέα τους σχολεία.

Με το χαμόγελο να φωτίζει τα πρόσωπά τους και με τις τσάντες τους γεμάτες τετράδια και μολύβια έφτασαν, χθες το απόγευμα, τα παιδιά από το Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα στο 72ο Δημοτικό του Θησείου, το σχολείο που θα αποτελέσει χώρο μάθησης και κανονικότητας για τα 37 προσφυγόπουλα.

Τα παιδιά έφτασαν με το λεωφορείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τους συνοδούς τους, οι οποίοι περιέγραφαν το κλίμα προσμονής και ενθουσιασμού που επικρατούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής από το καμπ στο σχολείο.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων τα περίμενε με κεράσματα, ενώ τις προηγούμενες μέρες οι γονείς έλεγαν στα παιδιά τους να δουν τα προσφυγόπουλα ως τους καινούργιους τους φίλους. Στο «πρώτο κουδούνι» ήταν παρόντες και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Παντής και Βασίλης Παπαδόπουλος.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στις τάξεις, γνώρισαν τους εκπαιδευτικούς και έμειναν στο σχολείο μέχρι τις 4.30 το απόγευμα. Το κανονικό πρόγραμμα του σχολείου αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο, με τα παιδιά να παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών, μιας ξένης γλώσσας της επιλογής τους, μαθηματικά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά και μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης και φυσικής αγωγής, με τη βοήθεια διερμηνέα, ενώ τα βιβλία υπολογίζεται ότι θα μοιραστούν μέσα στην εβδομάδα.

«Φύσα αεράκι φύσα με»

Σε καλό κλίμα έγινε και η υποδοχή των παιδιών από τη δομή Λαυρίου, ενώ η παιδική χορωδία του Δήμου Λαυρεωτικής τραγουδούσε «Φύσα αεράκι φύσα με, μη χαμηλώνεις ίσαμε. Να δω στην Κρήτη μια κορφή, που ‘χω μανούλα κι αδελφή», καλωσορίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τα προσφυγάκια που κρατούσαν πολύχρωμα μπαλόνια και χαμογελούσαν όλη την ώρα συνεσταλμένα.

Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε στο 66ο Γυμνάσιο Αθηνών, στην περιοχή του Κολωνού, από γονείς που αντιδρούν στη φοίτηση των 30 προσφυγόπουλων από τον Ελαιώνα στο σχολείο.

Η ένταση δημιουργήθηκε όταν κάποιοι γονείς επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο των παιδιών στον χώρο του σχολείου, βάζοντας μπροστά στην πόρτα τα σώματά τους, ωστόσο το επεισόδιο δεν πήρε διαστάσεις, με τους δύο γενικούς γραμματείς να κατευνάζουν τα πνεύματα διαβεβαιώνοντας τους «ανήσυχους» γονείς για πολλοστή φορά ότι τα παιδιά μπαίνουν στα σχολεία εφόσον εμβολιαστούν.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων της 4ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηνών, Νίκος Σωτηρίου, υποστήριξε ότι οι αντιδράσεις οφείλονται στην έλλειψη σωστής ενημέρωσης και πρόσθεσε ότι για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη γενική συνέλευση στο σχολείο από τους γονείς.

«Οταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι διαβεβαιώσεις ότι έχουν γίνει όλοι οι εμβολιασμοί των παιδιών, δεν πρέπει να τίθεται κανένα ζήτημα φοίτησης των παιδιών στα σχολεία. Πιστεύουμε ότι θα ενημερώσουμε αυτούς τους λίγους γονείς που αντιδρούν και θα τους πείσουμε», δήλωσε ο κ. Σωτηρίου σχετικά με τη συνέλευση στην οποία θα παρευρεθεί και το Δ.Σ. της Ενωσης για να συζητήσει με τους γονείς.

Με δώδεκα λεωφορεία

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, το πρόγραμμα ξεκίνησε χθες με τα παιδιά από έξι δομές φιλοξενίας να πηγαίνουν σε δεκαεννιά σχολεία της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, ενώ στο επόμενο διάστημα το πρόγραμμα θα επεκταθεί στα σχολεία ολόκληρης της χώρας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κάνει λόγο για 583 παιδιά που θα χρειαστεί να μετακινηθούν με συνολικά 12 λεωφορεία που θα διαθέσει ο Οργανισμός.

Διαλεκτή Αγγελή

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών