Η Αυστρία και η Γαλλία κλείνουν τα σύνορά τους, επαναπροωθώντας τους μετανάστες στην Ιταλία, στη νότια Ιταλία οι μετανάστες πέφτουν πολλές φορές θύματα της Μαφίας και της Ντράνγκετα, ενώ οι συμφωνίες με τη Λιβύη θα αυξήσουν τους θανάτους στην έρημο, εκτιμά η Αντόνια Ρομάνο, η δημοτική σύμβουλος με την παράταξη Το άλλο Τρέντο της Αριστεράς, της πρωτεύουσας της ιταλικής περιφέρειας που συνορεύει με την Αυστρία. Η Ρομάνο έχει διακριθεί για τη στήριξη των μεταναστών τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Ιταλία, αφού κατάγεται από την Καλαβρία, ενώ αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος της Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα.
– Είσαστε λίγα χιλιόμετρα από τα αυστριακά σύνορα. Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τους μετανάστες;
Η κατάσταση στην Ιταλία είναι εκρηκτική, από τη στάση της Αυστρίας και της Γαλλίας και από το γεγονός ότι πολλά πράγματα στη χώρα μας δεν λειτουργούν καλά ή καθόλου. Η Αυστρία συνεχίζει να απωθεί τους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, ενισχύοντας τη νευρικότητα για πιθανή κινητοποίηση του στρατού της στα σύνορα. Καταλαβαίνουμε ότι οι διαρκείς απειλές για τη χρήση τεθωρακισμένων εναντίον των μεταναστών τροφοδοτεί μια άμεση ανθρώπινη αντίδραση απέχθειας για την πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης. Στην περιφέρειά μας, του Τρεντίνο Άλντο Άντιτζε, η υποδοχή λειτουργεί αρκετά καλά, κυρίως χάρη στο Δημοκρατικό Κόμμα και τους Ιησουίτες. Στην επαρχία του Μπολτζάνο, που είναι σχετικά πλούσια, δουλεύουν παρά πολύ καλά με τους ανήλικους μετανάστες, ενώ σε ό,τι αφορά τους ενήλικες οι θεσμοί πληρώνουν το εισιτήριο στους μετανάστες που απωθούνται από την Αυστρία για να κατευθυνθούν προς το Μιλάνο. Στο Τρέντο η κατάσταση είναι άσχημη, γιατί καλλιεργείται ένα κλίμα απαράδεκτης και αδικαιολόγητης αδιαλλαξίας, που δημιουργεί προβλήματα ακόμη και στην κοινωνική συνοχή της πόλης, γιατί η δημοτική αρχή, όπου πλειοψηφεί το Δημοκρατικό Κόμμα, και απουσιάζει η Δεξιά από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, υιοθέτησε ένα σχέδιο απέλασης κάθε παραβατικού από το κέντρο της πόλης, γεγονός που οδηγεί στο κυνήγι ακόμη και των άστεγων που δεν έχουν πρωινό κατάλυμα. Στο κέντρο της πόλης, όποιος ζητά ελεημοσύνη, εάν προσπαθεί να πουλήσει μικροπράγματα, εάν τριγυρίζει άσκοπα γιατί έχει κλείσει το δημοτικό κατάλυμα αστέγων ή τελικά εάν είναι μετανάστης, θα απομακρύνεται για 48 ώρες! Σύμφωνα με τον ρατσιστικό νόμο του Δημοκρατικού Κόμματος των Μινίτι και Ορλάντο εάν κάποιος μετανάστης που βρίσκεται σε πρόγραμμα υποδοχής βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών, χάνει κάθε δικαίωμα και μπορεί να απελαθεί. Το κέντρο του Τρέντο μετατράπηκε σε άκρως επικίνδυνο χώρο για τους μετανάστες. Για τους μετανάστες, τους άστεγους και τους ζητιάνους υπάρχει στην καλύτερη των περιπτώσεων μόνο η περιφέρεια της πόλης. Το ιστορικό κέντρο με τα μαγαζιά, τις βιτρίνες και τα καλά εστιατόρια και μπαρ ανήκει σε μια άλλη τάξη.
– Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στη Βεντιμίλια, στα σύνορα με τη Γαλλία, όπου είχατε κινητοποιηθεί πρόσφατα εναντίον της δημοτικής αρχής;
Κάθε μέρα η γαλλική αστυνομία και η χωροφυλακή Τζενταρμερί στέλνουν πίσω τους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν το βράδυ από τα βουνά, τις χαράδρες και τα ποτάμια της περιοχής. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Εθελοντικές και κοινωνικές οργανώσεις δημιούργησαν με δικηγόρους γραφείο νομικής στήριξης και πληροφοριών για τους μετανάστες, ενώ άλλες εθελοντικές οργανώσεις βοηθούν τις μακρές ουρές των μεταναστών που απωθήθηκαν και έρχονται με τα πόδια από τη Γαλλία να βρουν στέγη και τροφή. Από το Τρέντο ξεκίνησε η φοιτητική συλλογικότητα Refresh για να προσφέρει στήριξη υποδοχής. Η μαζική κινητοποίηση της αλληλέγγυας Ιταλίας έκανε τη δημοτική αρχή της Βεντιμίλια να κάνει πίσω στην ποινικοποίηση της αλληλέγγυας δράσης προς τους μετανάστες, με αποτέλεσμα να μην τολμάνε να βάζουν πρόστιμα σε όποιον δίνει τροφή στους μετανάστες ή να απειλούν με μηνύσεις διακίνησης όποιον βάζει στο αυτοκίνητό του μετανάστες.
– Οι μετανάστες ξεκινούν την πορεία τους από τη νότια Ιταλία. Πώς είναι η κατάσταση εκεί;
Δυστυχώς, στη νότια Ιταλία έχουν να ανακατευτούν σε μεγάλο βαθμό η Μαφία, η Ντράνγκετα και άλλες εγκληματικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τόσο τη διαχείριση κάποιων κέντρων υποδοχής, απομυζώντας την οικονομική βοήθεια για τη στέγαση και εστίαση των μεταναστών, όσο και το φθηνό εργατικό δυναμικό που προσφέρουν οι μετανάστες στις καλλιέργειες. Στα κέντρα υποδοχής που διαχειρίζονται οι εγκληματικές οργανώσεις, οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών είναι δραματικές, ενώ αυτοί που εργάζονται στις καλλιέργειες έχουν μεταχείριση αντάξια σκλάβων. Χάρη στον ρατσιστικό νόμο των Μπόσι και Φίνι, υπάρχει στην Ιταλία “το αδίκημα της παράνομης μετανάστευσης”, που προσφέρει δωρεάν εργατικά χέρια σε κάθε λογής εκμεταλλευτή. Οι μετανάστες πρέπει να βρουν κάτι να φάνε και οι μόνες δουλειές που μπορεί να βρουν είναι από τις εγκληματικές οργανώσεις, τους επιτήδειους “μεγαλοαγρότες” και τους σκληρούς επιστάτες τους.
– Φαίνεται ότι σχεδιάζουν να σταματήσουν τη μεταναστευτική ροή στη Λιβύη ή τουλάχιστον στα νότια σύνορα της Λιβύης…
H ιταλική κυβέρνηση φαίνεται ότι υπέγραψε συμφωνίες με τις αχρείες αρχές που υπάρχουν στη Λιβύη, εάν μπορεί κανείς να τις αποκαλέσει αρχές. Τελικά, τι θέλουν να κάνουν; Να δώσουν το πράσινο φως σε αυτούς που παρουσιάζονται σαν κυβέρνηση της Λιβύης να κατακρεουργούν τους μετανάστες και να τους αφήνουν να πεθάνουν στην έρημο; Γιατί περί αυτού πρόκειται. Η έρημος έχει μετατραπεί σε ένα άλλο απέραντο νεκροταφείο για το οποίο κανείς δεν μιλά. Με την ίδια απανθρωπιά γινόμαστε μάρτυρες ενός πολέμου εναντίον των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που σώζουν ζωές στη θάλασσα. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις και τις κοινοτικές αρχές έχουν μια καθαρά εγκληματική διάσταση. Τι θέλουν από τις ΜΚΟ; Να αφήνουν τους ανθρώπους να πνίγονται κατά εκατοντάδες σε μια σπιθαμή θάλασσας;
– Γιατί μιλάτε για εγκληματική διάσταση των πολιτικών αυτών;
Τι άλλο μπορεί να σημαίνουν οι απειλές για το κλείσιμο των λιμανιών στα πλοία των ΜΚΟ και τι μπορεί να σημαίνουν οι περιπολίες που θέλει να κάνει ένα ρατσιστικό πλοίο στη Μεσόγειο; Με την “Ευρώπη οχυρό” θα υπερασπίζονται μια αναχρονιστική ιδέα για τον κόσμο και τις κοινωνίες μας.
– Υπάρχει όμως και το πρόβλημα των δήμων που δεν θέλουν να φιλοξενήσουν μετανάστες…
Δεν θέλω να υπερασπιστώ κανέναν. Οι δήμοι έχουν αφεθεί μόνοι τους. Πρέπει να οργανώσουμε δίκτυα της αλληλέγγυας κοινωνίας για να βοηθήσει την κατάσταση. Δεν υπάρχει κανένα “πρόβλημα”, υπάρχει ένα φαινόμενο που λέγεται μετανάστευση και το οποίο οι λαοί της νότιας Ευρώπης το γνωρίζουν πολύ καλά, έχοντας γεμίσει με τους δικούς μετανάστες άλλες χώρες και μάλιστα σε πολύ μακρινές ηπείρους. Οι δήμοι είναι πολιτικά, οργανωτικά και πολιτιστικά απροετοίμαστοι και δεν έχουν οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο. Το οργανωμένο έγκλημα ξέρει ότι μπορεί να κερδίσει από την υποδοχή και την εκμετάλλευση των μεταναστών. Ορισμένοι δήμαρχοι μπορεί να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πελατειακές σχέσεις και άλλες “φιλίες” από τη “δεύτερη υποδοχή”, σε ξενοδοχεία ή καταλύματα στην περιοχή τους, αλλά η μεγάλη πλειονότητά τους είναι απροετοίμαστη. Η υποδοχή απαιτεί μια επίπονη και επίμονη δουλειά με τον τοπικό πληθυσμό ευαισθητοποίησης των καλύτερων πολιτικών και πολιτιστικών αντανακλαστικών των κοινωνιών μας. Το πεπρωμένο και το μέλλον μας είναι η δημιουργία νέων κοινοτήτων και κοινωνιών μετοίκων. Αυτή είναι η ιστορία του ανθρώπινου είδους και με το μεταναστευτικό θα κερδίσουμε τη μάχη και θα παραμείνουμε άνθρωποι.
Τη συνέντευξη πήρε ο Αργύρης Παναγόπουλος
Πηγή: Η Αυγή