Το ελληνικό ζήτημα τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε περίοπτη θέση στις διεθνείς εξελίξεις. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και οι συναντήσεις με τους ηγέτες της χώρας και του ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα προσέφεραν μπόλικο υλικό. Όπως και η Σύνοδος Κορυφής, αμέσως μετά στις Βρυξέλλες. Όμως, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση, την προετοιμασία των συζητήσεων για την έξοδο από το μνημόνιο και η ρύθμιση του χρέους, η κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχάσει ότι το θετικότερο κλίμα για την ελληνική υπόθεση που διαμορφώθηκε στις ΗΠΑ θα δεχθεί κάποια στιγμή και την επίδραση της ευρωπαϊκής πλευράς, στην πραγματικότητα της Γερμανίας.
Η μη ύπαρξη ακόμα κυβέρνησης στη Γερμανία, μας στερεί τη δυνατότητα να έχουμε ένα σαφές στίγμα, συνολικό, της στάσης των θεσμών, ενιαία. Την επόμενη εβδομάδα δε, εν μέρει, αυτό θα φανεί, καθώς οι εκπρόσωποι ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών θα αρχίσουν τη συζήτηση πάνω στην πορεία των προαπαιτουμένων, ειδικά αυτών που χρειάζονται πολιτική διαπραγμάτευση για να ολοκληρωθούν. Η γερμανική πλευρά δεν έχει ακόμη μιλήσει συγκεκριμένα, απλώς είναι θετικό ότι δεν παρενόχλησε με δηλώσεις, π.χ. κάποιου αξιωματούχου το ευνοϊκό κλίμα των ΗΠΑ.
Το ταξίδι στις ΗΠΑ
Σε άλλες στήλες ο αναγνώστης θα βρει υλικό που σχολιάζεται το ταξίδι στις ΗΠΑ, το δούναι και λαβείν που υπάρχει πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις. Εδώ θα κάνουμε μόνο κάποιες επισημάνσεις. Η συνάντηση, αναντίρρητα, διαμόρφωσε ένα θετικό κλίμα για την ελληνική πλευρά σε μια, επιπλέον, κρίσιμη στιγμή καθώς βρίσκεται στην αφετηρία της εξόδου από το μνημόνιο και της εξόδου στις αγορές. Και δεν παίζεται μόνο το αν συμβεί αυτό, αλλά κυρίως οι όροι που θα συνδέουν την έξοδο, ιδίως αυτοί που συνδέονται με το ζήτημα του χρέους. Επομένως, οι θετικές κουβέντες στις συζητήσεις στις ΗΠΑ έχουν την αξία τους και ο συμβολισμός τους είναι προφανής. Σε αυτό το σημείο να παρατηρήσουμε ότι οι τοποθετήσεις της ελληνικής πλευράς μπορούσαν να είναι πιο συγκρατημένες ή σωστότερα να περιλαμβάνουν και ορισμένα ακόμα στοιχεία που θα εμφάνιζαν πιο καθαρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο μερών σε διεθνή επίδικα ζητήματα.
Αν, όμως, η θετική στάση της διοίκησης Τραμπ, ως συνέχεια της διοίκησης Ομπάμα, είναι ως ένα βαθμό ευεξήγητη, καθώς συνδέεται με τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και ανησυχίες των ΗΠΑ, η θετική στάση του ΔΝΤ, που είναι και πραγματικός παίκτης στις διαπραγματεύσεις, δεν έχει ερμηνευθεί ικανοποιητικά ως τώρα. Εν μέρει ισχύει η άποψη ότι το ΔΝΤ, βλέποντας ότι η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο, δεν επιθυμεί να βρεθεί σε μία λάθος θέση, ανασύροντας έτσι στην επιφάνεια τις ακραίες διαψεύσεις του της πρώτης μνημονιακής περιόδου. Παρόλα αυτά, οι θετικές τοποθετήσεις της κ. Λαγκάρντ είναι ένα νέο στοιχείο, που μένει να δούμε, όμως, πόσο και πώς θα επηρεάσει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.
Η στάση της ΝΔ
Ήταν αναμενόμενο ότι το ταξίδι στις ΗΠΑ θα γινόταν επίδικο και της εσωτερικής πολιτικής. Αλλά για μια ακόμη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση έπεσε σε αντιφάσεις. Δεν είχε σαφή στόχο η κριτική της, ενώ έπεσαν σε μοναδικές αντιφάσεις και συχνές αναιρέσεις αρχικών τοποθετήσεων. Τελικά, επέλεξε το πιο ασθενές σημείο, την αναβάθμιση των F16, παρά το γεγονός ότι δεν αρνήθηκε τελικά την ανάγκη αυτή. Είναι να απορεί κανείς πως θα τοποθετηθεί στη Βουλή, στη συζήτηση που επισήμως ζήτησε η ίδια να γίνει, τι κριτική θα ασκήσει. Ιδίως που, στο παρελθόν της αυτή και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχουν να παρουσιάσουν όχι μόνο άχρηστες συμβάσεις -κατά δήλωση ως και νατοικών αξιωματούχων!- αλλά και πολλές και μεγάλες μίζες. Θα περιμένουμε. Το να προβάλλουν την παρενοχλητική δήλωση ευρωπαίων αξιωματούχων για το δημοσιονομικό κόστος της συμφωνίας για τα F16, δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για αυτήν.
Η Σύνοδος Κορυφής
Στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκαν οι σοβαρές εκκρεμότητες της ΕΕ, χωρίς όμως να βρεθούν και λύσεις. Συμφωνήθηκε, ωστόσο, ο οδικός χάρτης, ότι μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να παρθούν οριστικές αποφάσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε συνολική τοποθέτηση.«Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για το μετασχηματισμό και το μέλλον της Ευρώπης, για το Brexit και το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας», δήλωσε μετά τη Σύνοδο. Και εξέφρασε, όπως και άλλες φορές, την ανησυχία του για τις εξελίξεις.
Το προσφυγικό ήταν ξανά στο κέντρο των συζητήσεων και έχει ενδιαφέρον η κοινή δήλωση Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας σχετικά. «Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό είχα την ευκαιρία από κοινού με τον ισπανό και ιταλό ομόλογό μου να καταθέσουμε τον προβληματισμό τόσο για τις τρέχουσες ροές, όσο και για τους μελλοντικούς κινδύνους, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει κυρίως να κάνει με τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στην Ευρώπη και τις χώρες του τρίτου κόσμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Μην ξεχνάμε, όμως, το εσωτερικό μέτωπο, που δεν σταματάει ποτέ να είναι ενεργό, όπως είχε την καλοσύνη να μας υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά ο ΣΕΒ. Υπενθύμισε, δηλαδή, ότι σε τελευταία ανάλυση οι λύσεις πρέπει, πέρα από τα ωραία λόγια, να έχουν ταξικά χαρακτηριστικά για να είναι «αποτελεσματικές». Σε σχετική του μελέτη θέτει ξανά ολόκληρο το σχέδιό του για απελευθέρωση μέχρι κεραίας της αγοράς εργασίας. «Ζητά την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, κάνοντας λόγο για εργασία με δελτίο, στη βάση κοινής χρήσης, συμβάσεις μηδενικών ορών, με πρόσχημα πάντα την «προσαρμογή στις νέες συνθήκες»», όπως σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δικαστές, με απόφασή τους, αδιάφθοροι!
Για μια ακόμα φορά, αποφασίζοντας κόντρα σε κυβερνητικές αποφάσεις, Δπρος ίδιον όφελος, η ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη την υπ’ αριθμ. 2649/2017 απόφαση σχετικά με τη γνωστή υπόθεση της προσφυγής των δικαστικών ενώσεων κατά της υπουργικής απόφασης για την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες». Η απόφαση βγαίνει λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής, μολονότι η υπόθεση εκκρεμούσε από τον Νοέμβριο του 2016.
Ας μην σταθούμε, όμως, στη χρονική στιγμή που επέλεξε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, παρότι επιλέχθηκε για να μην υπάρχει ικανός χρόνος θεραπείας της υπουργικής απόφασης ως προς τα κριθέντα ως αντισυνταγματικά. Ας δούμε τα στοιχεία του περιεχομένου της που έχουν γίνει γνωστά.
Η απόφαση έκρινε, πρώτον, ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις που επιβάλλουν σε όλους τους υπόχρεους δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης να δηλώνουν μετρητά πάνω από 15.000 ευρώ που έχουν εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή σε θυρίδες, αλλά και κινητά αξίας πάνω από 30.000 ευρώ. Δεύτερον, έκρινε ως ανυπόστατη την υπουργική απόφαση που καθόριζε τον τύπο και τον περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ), και τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής τους, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας των ουσιωδών αυτών στοιχείων της κανονιστικής ρύθμισης. Τρίτον, ο έλεγχος των δηλώσεων των δικαστών και των συζύγων τους πρέπει να γίνεται από τους ίδιους με συγκρότηση οργάνου στο οποίο θα έχουν την πλειοψηφία. Κρίθηκε, τέλος, συνταγματική η ηλεκτρονική υποβολή, για όλους τους υπόχρεους και τους δικαστές.
Η κυβέρνηση επέλεξε, σωστά, να προχωρήσει σε άμεση δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. με ημερομηνία 19/10/2017, δύο νέων αποφάσεων για την υποβολή του πόθεν έσχες, που περιέχουν εκτός των κειμένων, τις οδηγίες συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ., καθώς και όλους τους πίνακες συμπλήρωσης στοιχείων, επιδιώκοντας να κάνει σαφή την πρόθεσή της να μην υποχωρήσει σε μία μεθόδευση που θα μπορούσε να αναβάλει για μια ακόμη φορά την υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες».
Η άμεση απάντηση των δικαστών στην απόφαση αυτή, συνιστά δεύτερη πρόκληση. Με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ, κ. Σακελαρίου, «πάγωσε» τη νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μόνο όμως ως προς τους δικαστές και εισαγγελείς (εν ενεργεία και συνταξιούχους)! Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε μετά από προσφυγή που κατέθεσαν όλες οι δικαστικές ενώσεις, πλην των μελών του ΣτΕ.
Είναι φανερό ότι οι δικαστές επιλέγουν να εκπλήξουν, ξανά, δυσάρεστα όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά συνολικά την κοινωνία, καθώς με την απόφασή τους επιδιώκουν διακριτή, σε όφελός τους, μεταχείριση, διάκριση που εγείρει πολλά ερωτηματικά. Πώς επιλέγεται να ελέγχονται οι δικαστές από σώμα που κατά πλειοψηφία θα απαρτίζεται από τους ίδιους; Δεν υπάρχει στην περίπτωση αυτή σύγκρουση συμφερόντων;
Λίγες ημέρες μετά την απόφαση του πενταμελούς εφετείου που απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης της Ηριάννας και του Περικλή, απόφαση που εκτιμήθηκε ότι αντίκειται στην απόδοση δικαίου, έρχεται μία άλλη προβληματική, ιδιοτελής, δικαστική απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, επιβεβαιώνει, έτσι, τη δικαιολογημένη και αυξανόμενη, δυστυχώς, έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας στο θεσμό της δικαστικής εξουσίας.
*Σε δήλωσή του στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σημείωσε: «Θεωρώ ότι όλοι έχουμε υποχρέωση στην υποβολή “πόθεν έσχες”, γιατί με αυτό τον τρόπο οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι εμπεδώνεται η ισονομία και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό τον πολύ σημαντικό πυλώνα λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».
Παύλος Κλαυδιανός
Πηγή: Η Εποχή