Χωρίς κατηγορία

Θεανώ Φωτίου: Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη δολοφονική επίθεση κατά της 12χρονης του Κολωνού

Δήλωση της Θ. Φωτίου, Βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας, Αναπλ. Τομεάρχη για την Κοιν. Αλληλεγγύη ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
 
Αποκάλυψε τα στοιχεία διαμονής του παιδιού και το εγκατέλειψε χωρίς δίχτυ προστασίας και ασφάλειας
 
H δολοφονική επίθεση στο 12χρονο κορίτσι από τον Κολωνό αποκάλυψε με τον πιο δραματικό τρόπο ότι το παιδί, αφού στοχοποιήθηκε, εγκαταλείφθηκε χωρίς προστασία και ασφάλεια, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η ζωή του.
 
Είναι τραγικό ότι η ίδια η Πολιτεία, που υποτίθεται ότι φροντίζει για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, αντί να στήσει ένα προστατευτικό δίχτυ γύρω του όταν έφυγε από τον Κολωνό, αντί να το συνδράμει με εμπεριστατωμένα μέτρα για την εκπαίδευσή του, μια ήρεμη καθημερινότητα και την ψυχοκοινωνική του αποκατάσταση, και αντί να βοηθήσει και τα άλλα ανήλικα αδέρφια του, έκανε το ακριβώς αντίθετο. Η αρμόδια για την παιδική προστασία υφυπουργός κα Μιχαηλίδου δεν δίστασε να δημοσιοποιήσει τον τόπο διαμονής του, το πρόσωπο που το φιλοξενεί και άλλες λεπτομέρειες που το στοχοποιούν και το αφήνουν εκτεθειμένο σε κάθε κίνδυνο, από όπου κι αν προέρχεται. Και παρόλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης διατήρησε στη θέση της την υφυπουργό που καταρράκωσε κάθε αρχή παιδικής προστασίας.
 
Ακολούθησαν τα επεισόδια εκφοβισμού κατά της 12χρονης και του αδελφού της για τα οποία η τοπική αστυνομία αδιαφόρησε. Και όταν, πριν μια βδομάδα η δικηγόρος του παιδιού ενημέρωσε την εισαγγελία ότι το κορίτσι θυμήθηκε και άλλα στοιχεία και επιθυμεί να τα καταθέσει, η δικαστική λειτουργός δεν το έκρινε απαραίτητο. Αγνόησε επίσης η τοπική αστυνομία τις εκκλήσεις για προστασία μετά τις απειλές και τις απόπειρες εκφοβισμού της 12χρονης. Φαίνεται ότι η αστυνομική προστασία αφορά μεγαλόσχημους, απατεώνες ή μη, και όχι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Και ήρθε στη συνέχεια η χθεσινή δολοφονική επίθεση εναντίον της που κατέληξε, ευτυχώς, μόνον στον τραυματισμό της.
 
Φάνηκε ότι οι βιαστές του κοριτσιού είναι πολύ περισσότεροι από τον «γαλάζιο» «ευσεβή» μαστροπό του και τους φυσικούς αυτουργούς. Είναι όλοι εκείνοι που απέτυχαν να το προστατεύσουν μετά την αποκάλυψη της τραγικής ιστορίας, εκείνοι που το επαναθυματοποίησαν υποχρεώνοντάς το να καταθέσει πέντε φορές στη ΓΑΔΑ, εκείνοι που δεν έκαναν τίποτε για να το στηρίξουν ψυχοκοινωνικά στη «μετά την καταγγελία» εποχή, ώστε να επουλώσουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, το μέγα τραύμα του.
 
Είναι προφανές ότι οι μαστροποί και οι βιαστές δεν συναντούν κανένα εμπόδιο στην προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης του θύματός τους. Και, βλέποντας αυτή την κατάσταση, όλα τα παιδιά που υφίστανται κακοποίηση, σεξουαλική ή μη, ή εκφοβισμό, στο σχολείο ή όπου αλλού, παίρνουν το μήνυμα ότι αν μιλήσουν κινδυνεύει ακόμη και η ζωή τους και η σωματική τους ακεραιότητα.
 
Υποσχόμενος ασφάλεια στους πολίτες στις εκλογές του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εννοούσε τελικά μόνο την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια και τις διαδηλώσεις, όχι την ασφάλεια των επιβατών στα τρένα και τα αεροδρόμια, όχι το δικαίωμα των παιδιών σε ασφαλή παιδική ηλικία, όχι την ασφάλεια στη δουλειά, στο εισόδημα, στη στέγη, στην καθημερινή ζωή. Η κοινωνία το έχει καταλάβει αυτό καλά και θα απαντήσει κατάλληλα στις 21 του Μάη.

Θεανώ Φωτίου