Βίντεο

Θεανώ Φωτίου: O Μητσοτάκης επιχειρεί φθηνή εξαγορά των νέων με τον εφάπαξ «μπουναμά» των 150 € και τα 5.000 δάνεια για νέους

O Μητσοτάκης επιχειρεί φθηνή εξαγορά των νέων με τον εφάπαξ «μπουναμά» των 150 € και τα 5.000 δάνεια για νέους.
▶️ Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει σε 400.000 νέους 25-44 ετών διπλάσια επιδότηση ενοικίου και πρόσβαση σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη κατοικία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Τράπεζας Στέγης.
▶️ Εφικτός ο στόχος 15.000 νέων ακινήτων σε 1 χρόνο για ενοικίαση σε μειωμένες τιμές.
▶️ Καλεσμένη στην εκπομπή «χωρίς μακιγιάζ» του Attica TV και τους Γιώργο Χουδαλάκη και Βούλα Κεχαγιά μαζί με την Υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου και σχετικά με το πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων, τόνισα:
Ψεύδεστε μιλώντας για 10.000 δάνεια. Ο νόμος προβλέπει το πολύ 5.000 δικαιούχους όπως φαίνεται από τη σχετική Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν υπάρχουν σπίτια σύμφωνα με τους όρους που έχετε βάλει. Έχουν δοθεί 1.000-1.300 προεγκρίσεις αλλά ο κόσμος δεν βρίσκει σπίτι κατάλληλο να προτείνει για να του δοθεί το δάνειο.
Όμως, και τα 5.000 δάνεια δεν λύνουν το πρόβλημα των 400.000 νέων, 7 στους 10, που μένουν στο παιδικό τους δωμάτιο. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γι αυτούς τους 400.000 νέους έως 44 ετών προβλέπει άμεσο διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου, από 140 για ένα άτομο έως 350 για ζευγάρι με 2 παιδιά. Συγχρόνως δημιουργούμε τις υποδομές ώστε οι νέοι, και όχι μόνο, με κοινωνικούς όρους, είτε να παίρνουν χαμηλότοκα δάνεια για ιδιόκτητη στέγη, είτε να ενοικιάζουν οικονομική κατοικία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Τράπεζας Στέγης, που είναι νέος καινοτόμος θεσμός.
Η Τράπεζα Στέγης συγκροτείται από:
α) κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ,
β) εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών, αλλά κυρίως,
γ) ενεργές κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα διατεθούν στην Τράπεζα Στέγης για 5-10 χρόνια για να ενοικιαστούν σε μειωμένες τιμές, χάρη σε πακέτο κινήτρων. Δηλαδή φοροελαφρύνσεις, εξασφάλιση 12 ενοικίων το χρόνο, ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και, ασφάλιση και ανακαίνιση και παράδοση σε καλή κατάσταση μετά τη λήξη της παραχώρησης. Είναι απόλυτα εφικτό σε ένα χρόνο να έχουν διατεθεί έτσι 15.000 κατοικίες. Ακόμη ελέγχουμε το airbnb, επιτρέποντάς το μόνο σε φυσικά πρόσωπα για 2-3 ακίνητα ενώ την απαγορεύουμε σε επιχειρήσεις. Επίσης άμεσα σταματούμε τους πλειστηριασμούς, καταργούμε τον πτωχευτικό νόμο Μητσοτάκη και περνάμε νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας με υποχρεωτικότητα ρυθμίσεων για την Τράπεζα.
Μιλώντας για την πρόνοια και την κοινωνική προστασία επί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, τόνισα ότι, αντίθετα με τα όσα ισχυρίστηκε ψευδώς η κα Μιχαηλίδου, όλοι οι δείκτες φτώχειας και ανισότητας αυξήθηκαν επί ΝΔ. Και έδειξε στους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η φτώχεια και η παιδική φτώχεια μειώθηκαν κατά 5 μονάδες και επί ΝΔ αυξήθηκαν κατά 2, ενώ ο δείκτης ανισότητας επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε κατά 3 μονάδες και επί ΝΔ αυξήθηκε κατά 1,5. Ο δε εφάπαξ «μπουναμάς» των 150 ευρώ στους νέους που ενηλικιώνονται που έδωσε ο «καλός νονός» κ. Μητσοτάκης λίγο πριν τις εκλογές και αφού είχε ανακοινωθεί το πρόγραμμα της ΝΔ, είναι ψηφοθηρικός εμπαιγμός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσα στην τετραετία μιας προοδευτικής κυβέρνησης θα διπλασιάσει τον ο π/υ της κοινωνικής προστασίας που παραλάβαμε το 2015 στα 789 δις και τον φθάσαμε στα 3,5 δις όπου και τον πάγωσε η ΝΔ, με στόχο να πλησιάσουμε τον ευρωπαϊκό Μ.Ο. 4,1% επί του ΑΕΠ. Η κα Μιχαηλίδου, είτε από άγνοια για το χαρτοφυλάκιό της, μετά 4 χρόνια, είτε απλώς ψευδόμενη ενσυνείδητα, ισχυρίστηκε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ απλώς πέρασαν από τους δήμους στο Υπ. Εργασίας τα κονδύλια για την Πρόνοια και ότι «δεν κάνατε τίποτε τέσσερα χρόνια για το παιδί».Της θύμισα ένα μικρό μέρος μόνο των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ: δωρεάν ρεύμα, επιδότηση ενοικίου και κάρτα αλληλεγγύης κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, ΚΕΑ, διπλασιασμός της δαπάνης Επιδόματος Παιδιού, ίδρυση του ΟΠΕΚΑ, σχολικά γεύματα, vouchers σε βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ για όλα τα παιδιά ενώ το 2022-23 έμειναν εκτός ΚΔΑΠ 85.000 παιδιά με πλήρεις φακέλους, πρωτοποριακός νόμος για την αναδοχή και υιοθεσία.