Βίντεο

Πάνος Σκουρλέτης: Οι προτάσεις μας αποσκοπούν στη βελτίωση του επιπέδου ζωής με αύξηση εισοδημάτων, στήριξη υγείας και παιδείας, διεύρυνση δικαιωμάτων

📺 Τα δικά μας μέτρα, τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής του κόσμου, στον περιορισμό της απειλής της φτώχειας, η οποία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στην υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, η οποία περιορίστηκε επί διακυβέρνησης ΝΔ. Θέλουμε υγεία, αύξηση των εισοδημάτων, παιδεία. Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του ACTION24, με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, τόνισα ότι η ΝΔ αποφεύγει να συζητήσει αυτά τα θέματα γιατί έχει αποτύχει στη διαχείρισή τους, μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Δεν τα συζητάμε όλα αυτά επειδή η κυβέρνηση «ανακάλυψε» ότι πρέπει να μιλήσουμε για το 2015. Ορισμένα σημεία από όσα είπα:
✔ Για τη συζήτηση περί παράλληλων νομισμάτων:
Πραγματικά, δεν ξέρω πόσο σοβαρό είναι, σχεδόν μιάμιση εβδομάδα πριν από τις εκλογές, η απερχόμενη κυβέρνηση να μιλάει για πράγματα τα οποία είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μιλά για ένα κείμενο συμβολής στον προβληματισμό του κόμματος στη συζήτηση για το πρόγραμμά του, κατατεθειμένο τρεις μήνες πριν, ενώ γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν περιέχεται ούτε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που παρουσιάστηκε το προηγούμενο φθινόπωρο, ούτε τώρα. Γιατί επιλέγει η κυβέρνηση να κάνει μία συζήτηση εκτός τόπου και χρόνου;
Μία μορφή παράλληλου νομίσματος είναι τα «pass». Πολύ συγκεκριμένου χρόνου και ειδικού σκοπού. Η κυβέρνηση λέει «εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που έχουν απόψεις περί παράλληλου νομίσματος, ξαναθέτουν θέματα ευρώ και συμμετοχής στην Ευρωζώνη…» και το λέει αυτό στον Τσακαλώτο, το λέει σ’ αυτούς που απέκρουσαν επιτυχώς το σχέδιο Σόιμπλε, το οποίο προέβλεπε έξοδο της χώρας από αυτήν. Το λέει στον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος σταθεροποίησε την οικονομία και με την πολιτική του είχε ως αποτέλεσμα να σταθεροποιήσει τη θέση της χώρας στο ευρώ, ενώ αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ήταν αυτοί που έθεσαν σε κίνδυνο και τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη.
✔ Για το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον σκοπό του:
Ο κ. Σκέρτσος έκανε μέχρι και αυτή την απρέπεια: εμφάνισε χαρτί που είπε ότι είναι η κοστολόγηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το οποίο δεν υπήρχε και διαψεύστηκε.
Εδώ και πάρα πολύ καιρό, με έναν τεκμηριωμένο τρόπο έχουμε πει ότι το πρόγραμμά μας κοστίζει 5,5 δισεκατομμύρια το χρόνο κι αυτό υπό προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, ότι η ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ, λόγω της πίεσης της ακρίβειας, θα είναι συνεχής. Το αρνητικό σενάριο. Διότι οι φόροι είναι κάτι το οποίο προσαρμόζεις στις εκάστοτε ανάγκες. Εκείνο το οποίο δεν αντιλαμβάνεται η οικονομική σκέψη της ΝΔ, είναι το εξής: όταν, για παράδειγμα, μειώνω τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 30 λεπτά το λίτρο, αυτό δεν σημαίνει ότι χάνω το σύνολο αυτού του ποσού, διότι η μείωση της τελικής τιμής αυξάνει την οριακή ροπή προς κατανάλωση. Αυξάνει η κατανάλωση, άρα ένα μέρος το παίρνω πίσω από την αύξηση της κατανάλωσης.
Τα μέτρα μας αποσκοπούν στο να μειωθεί -αυτό που εντόπισε χθες και η ΕΛΣΤΑΤ- η διεύρυνση της φτώχειας και δη της παιδικής φτώχειας. Αποσκοπούν στο να καλύψουμε υγειονομικά τον πληθυσμό, όταν παραλάβαμε τον δείκτη μη υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού στο 14,5%, τον πήγαμε στο 8,20% και ξαναγύρισε στο 15%. Θέλουμε, λοιπόν, υγεία, θέλουμε νοσοκομεία, θέλουμε αύξηση των εισοδημάτων, θέλουμε παιδεία. Αυτά ζητάμε. Για όλα αυτά, βεβαίως, δεν κάναμε συζήτηση, επειδή η ΝΔ σε όλα αυτά έχει αποτύχει. Είναι καταστροφική η πολιτική της. Στην οικονομία, στην υγειονομική κρίση, στην παιδεία, στα εργασιακά. Μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Δεν τα συζητάμε όλα αυτά διότι κάποια στιγμή «ανακάλυψε» ότι πρέπει να μιλήσουμε για το ’15. Αν μιλήσουμε για το ’15, τότε να μιλήσουμε και για το ’10 έως το ’15, για το ’14, για το ’13.
✔ Κόλαφος για την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη η έκθεση της επιτροπής PEGA για τις υποκλοπές:
Την ημέρα που η ΝΔ έκανε μια οικογενειακή συγκέντρωση για να τιμήσει την είσοδο της χώρας στην ΕΕ, από την Ευρώπη είχαμε την έκθεση της PEGA, που αναφέρεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών και ουσιαστικά το ορίζει ως ένα πρωθυπουργικό σκάνδαλο, κάνοντας έντεκα συστάσεις προς την κυβέρνηση. Το λέω αυτό διότι Ευρώπη σημαίνει δημοκρατία πρώτα απ’ όλα, σημαίνει κράτος δικαίου, σημαίνει διάκριση των εξουσιών. Πάνω σε αυτό η έκθεση κάνει συγκεκριμένες παρατηρήσεις, λέγοντας στην κυβέρνηση: «σταματήστε να κακοποιείτε τις ανεξάρτητες αρχές». Λέει, επίσης, ότι ΕΥΠ, «Predator», παρακολουθήσεις και Μητσοτάκης βρίσκονται στην ίδια μεριά. Διαβάστε τις έντεκα συστάσεις, είναι κόλαφος για την κυβέρνηση και δεν είναι και πολύ τιμητικό για την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία.
✔ Με ποιους θα ήθελε να συνεργαστεί ο κ. Μητσοτάκης;
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε -στη νέα εκδοχή- ότι θα κρατήσει την εντολή, τι θα την κάνει; Με τον κ. Κανελλόπουλο θα συζητήσει; Με τον κ. Βελόπουλο ή με κάποιους από τους βουλευτές του κ. Βελόπουλου, κατά την παράδοση της οικογένειάς του θα προσπαθήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση; Πρέπει να μας το απαντήσετε.