Βίντεο

Θεανώ Φωτίου: Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές αυτές είναι μονόδρομος

Ο Μητσοτάκης μετατρέπει τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε δημοσκόπηση. Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι η απάντηση.
▶️ Καλεσμένη στην εκπομπή του ATTICA TV «Casus Belli» και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, και σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανές συνεργασίες μετά τις εκλογές, τόνισα:
Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις έφεραν τα μνημόνια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 53% του λαού θέλει συνεργασία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους πολίτες, και ιδίως τους νέους να ψηφίσουν στις 2 Μάη για να κάνει μια «πραγματική» δημοσκόπηση. Εμείς τους λέμε να έρθουν να ψηφίσουν για να αλλάξει η ζωή τους.
Για να γίνει αυτό η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές αυτές είναι μονόδρομος. Υπάρχουν σημεία προγραμματικής σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να ξέρει ότι ιστορικά οι διμέτωποι δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν. Αυτό που βλέπουμε τώρα στις περιοδείες μας είναι ότι το κλίμα αλλάζει ραγδαία. Ο κόσμος εκφράζει την αγωνία του τι θα γίνει αν ξαναβγεί ο Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση για την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απάντησα:
Η ΝΔ δεν μιλάει καθόλου για την κοστολόγηση του δικού της προγράμματος, και είπε ψέματα ότι το ΓΛΚ κοστολόγησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εμείς, που βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια και αφήσαμε μαξιλαράκι 37 δις, έχουμε ορίσει το κόστος στα 5,5 δις τον πρώτο χρόνο. Τα 2 δις από τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και το 1 δις από τη μείωση του ΦΠΑ θα καλυφθούν από τη φορολόγηση των υπερκερδών των καρτέλ ενέργειας, καυσίμων και τροφίμων, την εξοικονόμηση των pass που πλέον δεν θα χρειάζονται γιατί θα πέσουν οι τιμές και την αύξηση της κατανάλωσης μετά την ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών.
Ο Μητσοτάκης εξαπάτησε τη μεσαία τάξη. Σήμερα οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να δανειστούν, χάνουν τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και ζούνε με pass. Από τους συνταξιούχους στέρησε 7 δις καταργώντας τη 13η σύνταξη και μη δίνοντας τα αναδρομικά. Και, βέβαια, δεν κατάργησε την προσωπική διαφορά. Οι μειώσεις φόρων, κυρίως ΕΝΦΙΑ και γονικών παροχών, ωφελούν τους έχοντες. Η δε ακρίβεια στα τρόφιμα, που αυξάνεται, παρά τη μείωση του γενικού πληθωρισμού, είναι ευθύνη Μητσοτάκη και όχι εξωγενών παραγόντων.
Ο λαός προσδοκά να πάρει ανάσα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με κατώτατο μισθό στα 880 € με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, 10% αύξηση μισθών στο δημόσιο, επαναφορά τριετιών, αύξηση συντάξεων και χορήγηση 13ης σύνταξης και αναδρομικών, αφορολόγητο στις 10.000 για όλους, μείωση τιμών. Όσο για τους ελέγχους που θα χρειαστούν στην αγορά, η ΝΔ είχε αφήσει την ασυδοσία να απογειωθεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, λειτουργούσε ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Έτσι είχε εισπράξει, μόνο από πρόστιμα του ΣΕΠΕ στις τράπεζες, 150 εκ. €. Σημαντική είναι όμως και η έμμεση ενίσχυση των εισοδημάτων, με ένα ισχυρό δημόσιο δωρεάν κοινωνικό κράτος (υγεία, παιδεία, ασφάλιση) και ένα γενναιόδωρο προνοιακό κράτος κοινωνικής προστασίας και φροντίδας που περιλαμβάνει και την προστασία στη στέγη. Διότι αυτή τη στιγμή πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά βρίσκεται σε στεγαστική κρίση, ενώ επιχειρείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου των νοικοκυριών με τον πτωχευτικό νόμο, τα funds και τους πλειστηριασμούς, ακόμη και για φυσικά πρόσωπα. Εμείς καταργούμε άμεσα τους πλειστηριασμούς, ενόψει του νέου νόμου για την πρώτη κατοικία στον οποίο έχει συνεργαστεί η Λούκα Κατσέλη.
Τόνισα στη συνέχεια ότι η φροντίδα για τη νέα γενιά αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εθνική προτεραιότητα. Η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι πρωτεύουσας σημασίας. Μια χώρα για να είναι ανταγωνιστική πρέπει να επενδύσει στη γνώση.
Και κατέληξα λέγοντας: Σήμερα, όταν περιοδεύουμε, βλέπουμε δύο πράγματα:
α) ότι οι πολίτες, ιδίως οι νέοι, απαιτούν δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών και
β) ότι πολλοί πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ αναρωτιούνται τι είδους δεξιά είναι αυτή που παρακολουθεί επιχειρηματίες, αρχηγούς στρατού και δικούς της υπουργούς. Πώς εκπροσωπεί τη δεξιά κάποιος που αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι υπήρξε σκάνδαλο υποκλοπών και ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν παρακολουθείτο για εθνικούς λόγους.