Βίντεο

Μαρία Καραμεσίνη: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπερασπίζεται και την ποιότητα και την ισότητα στην εκπαίδευση

Απόσπασμα από την παρουσία μου σε πάνελ της εκπομπής “Restart” στο Attica TV, με τους Αλέξανδρο Κλώσσα και Ευαγγελίνα Βόσνου και συνομιλήτρια την κ. Νίκη Κεραμέως.
🔴Είναι τοις πάσει γνωστό ότι έχουμε υποχρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και της παιδείας συνολικά.
🔴Η ελεύθερη γονεϊκή επιλογή των σχολείων οδηγεί σε πόλωση και εκπαιδευτικές ανισότητες, γιατί διαχωρίζονται τα σχολεία και κατηγοριοποιούνται μαθητές και εκπαιδευτικοί. Οι μαθητές με χαμηλές επιδόσεις θα συγκεντρώνονται στα «κακά» σχολεία,
🔴Το όχημα για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης δεν είναι η ελεύθερη γονεϊκή επιλογή γιατί σε υποβαθμισμένες περιοχές με διαφορές στην κοινωνική σύνθεση, όσοι αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες θα συγκεντρώνονται στα σχολεία που θεωρούνται κακά, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα προτιμούν να πηγαίνουν στα καλά σχολεία. Έτσι θα δημιουργηθεί μια πόλωση που αυξάνει τις ανισότητες.
🔴Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπερασπίζεται και την ποιότητα και την ισότητα στην εκπαίδευση. Αυτό διασφαλίζεται με την πρόσθετη στήριξη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και την αύξηση των μόνιμων εκπαιδευτικών και της χρηματοδότησης των σχολείων.
🔴Είναι δέσμευση στο πρόγραμμα μας να ανεβάσουμε της δαπάνες της παιδείας στο 5% του ΑΕΠ, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος και να μειώσουμε τους αναπληρωτές από το 30% που είναι σήμερα στο 5% των μόνιμων εκπαιδευτικών.
🔴Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιολόγηση που θεσμοθετήσαμε και υποστηρίζουμε βασίζεται στη συλλογική αποτίμηση του έργου των εκπαιδευτικών μονάδων. Τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού θα παρέχουν στήριξη στις εκπαιδευτικές μονάδες βάσει των σχεδίων που αυτές υποβάλλουν και στη συνέχεια θα αξιολογούν την υλοποίηση των σχεδίων. Ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικές μονάδες θα αξιολογούν την βοήθεια που τους παρείχαν τα κέντρα αυτά.
🔴Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι ένας βασικός πυλώνας, τον οποίο και στηρίξαμε με το πρόγραμμα «Μια νέα αρχή για τα ΕΠΑΛ» και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε.
🎯Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ θα καταργήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία και τα συμβούλια διοίκησης.
🎯Η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα γίνει από την επόμενη μέρα των εκλογών με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
➡️Είναι ένα ταξικό μέτρο αποκλεισμού 36.000 μαθητών από την ανώτατη εκπαίδευση. Οδηγεί αυτούς που αποκλείονται να μεταβούν για σπουδές στο εξωτερικό ή να πάνε σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο, το οποίο παρέχει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς να έχει αξιολογηθεί.Attica TV