Βίντεο

Θεανώ Φωτίου:️ Η ΝΔ καταστρέφει συστηματικά το κοινωνικό κράτος

Θεανώ Φωτίου:️ Η ΝΔ καταστρέφει συστηματικά το κοινωνικό κράτος με αποτέλεσμα ενώ το ΑΕΠ αυξάνεται οι Έλληνες να είμαστε οι δεύτεροι πιο φτωχοί στην Ευρώπη.
▶️ Κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια για το ν/σ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• Στηρίζουμε την ένσταση αντισυνταγματικότητας για την επαίσχυντη τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το ΕΣΥ.
• Το ν/σ είναι τραγικά ανεπίκαιρο και εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακούς λόγους. Η καρδιά του αφορά τη διοικητική διάρθρωση του Υπουργείου. Αυτή ακολουθεί την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη που εξειδικεύτηκε λανθασμένα με το ΠΔ 77/23. Ως προς τη σύλληψή της, αποτελεί «ευρωπαϊκή πρωτοτυπία» και δεν ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας.
• Για παράδειγμα, στη ΓΓ Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής ανατίθεται η καυτή πατάτα της στεγαστικής κρίσης χωρίς να συνειδητοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ ότι αποτελεί το υπ’ αριθμό 1 πρόβλημα σήμερα που απαιτεί ξεχωριστή διοικητική δομή. Εδώ η ΝΔ βάζει και την παιδική προστασία που αφορά τόσο τα μεγάλα προβλήματα όπως η παιδική φτώχεια, η αναδοχή και υιοθεσία, αλλά και την αντιμετώπιση των οξύτατων φαινομένων της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής κακοποίησης, της εκμετάλλευσης και εμπορίας ανηλίκων, της βίας ανηλίκων, της βίας ανηλίκων, του ενδοσχολικού bullying κ.λπ. Διότι η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί φαίνεται ότι έτσι λύνεται το δημογραφικό!
• Το ν/σ ρυθμίζει και μια 2η κατηγορία θεμάτων. Πρόκειται για μικροβελτιώσεις προγραμμάτων και υπηρεσιών που δυστυχώς αφορούν πολύ λίγους και με πολύ μικρή χρηματοδότηση – γι’αυτό είναι και καθαρά επικοινωνιακές.
• Τι κάναμε εμείς σε 4,5 χρόνια που ήμουν σε αυτό το υπουργείο και τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στα δικά της 4,5 χρόνια; Παραλάβαμε από τη ΝΔ 53 υπαλλήλους στην Πρόνοια και της παραδώσαμε 950. Σήμερα υπηρετούν λιγότεροι και στο νέο υπουργείο δεν γνωρίζει η κυβέρνηση πόσους χρειάζεται επειδή δεν έχει οργανόγραμμα. Παραλάβαμε στο υπουργείο προνοιακό προϋπολογισμό 739 εκ. ενώ τα επιδόματα αναπήρων δίνονταν από τους δήμους με πελατειακές σχέσεις. Φτιάξαμε τον ενιαίο και ψηφιακό ΟΠΕΚΑ με όλα τα επιδόματα να δίνονται με διαφάνεια από εκεί, και παραδώσαμε το 2019 τον π/υ του ΟΠΕΚΑ στα 3,3 δις ευρώ όταν το ΑΕΠ ήταν 180 δις ευρώ. 4,5 χρόνια μετά η ΝΔ αφήνει τον π/υ του ΟΠΕΚΑ στα 3,4 δις με ΑΕΠ 233,8 δις, δηλαδή, ως ποσοστό του ΑΕΠ, τον μείωσε κατά 20%. Για πρώτη φορά θεσπίσαμε την Κάρτα Αλληλεγγύης, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα προγράμματα του ΤΕΒΑ, τα σχολικά γεύματα. Για πρώτη φορά φτιάξαμε 245 κέντρα κοινότητας, ψηφιακά, στους δήμους, δίπλα στους πολίτες. 4,5 χρόνια η ΝΔ δεν έφτιαξε ούτε ένα επιπλέον. Αυξήσαμε το επίδομα παιδιού από 650 εκ. σε περίπου 1 δις ευρώ το 2018. 4,5 χρόνια η ΝΔ το έχει αφήσει στα ίδια επίπεδα. Δώσαμε δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε 155.000 παιδιά το 2019 όταν το 2015 ήταν 79.000. Για πρώτη φορά δώσαμε επίδομα στέγασης διασφαλίζοντας 400 εκ. ευρώ στον π/υ του 2019 που δόθηκαν σε 260.000 νοικοκυριά. Η ΝΔ 4,5 χρόνια το άφησε στο ίδιο επίπεδο παρά την έκτοτε μεγάλη αύξηση των ενοικίων. Ψηφίσαμε τον ψηφιακό νόμο για την αναδοχή – υιοθεσία και τον εγκαινιάσαμε τον Απρίλιο του 2019. Έκτοτε, ο κ. Μητσοτάκης τον έχει ξαναεγκαινιάσει άλλες δύο φορές, κοροϊδεύοντας τους πολίτες. Με το νόμο αυτό, το ΚΕΑ, τον ΟΠΕΚΑ, τα Κέντρα Κοινότητας προωθήσαμε σε μεγάλη κλίμακα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα. Ο κ. Πιερρακάκης παραδέχθηκε στη Βουλή ότι το http://xn--emolio-4ze.gr/ στην πραγματικότητα είναι το ΚΕΑ.
• Τα αποτελέσματα των παραπάνω πολιτικών και όχι της κοινωνικής ευαισθησίας και της φιλανθρωπίας είναι ορατά στη μείωση (α) της φτώχειας, (β) της παιδικής φτώχειας και (γ) των εισοδηματικών ανισοτήτων. Εμείς τα μειώσαμε αυτά ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ τα αυξάνει. Τα παραπάνω αποδεικνύουν γιατί ενώ το ΑΕΠ ανέβηκε οι Έλληνες είμαστε οι δεύτεροι πιο φτωχοί στην Ευρώπη. Εν ολίγοις, διότι η ΝΔ καταστρέφει το κοινωνικό κράτος.
• Σύμφωνα με τις προτάσεις της Νέα Αριστερά , το Υπουργείο θα έπρεπε να περιλαμβάνει δύο Υφυπουργεία: ένα για την στεγαστική πολιτική και ένα για την κοινωνική προστασία και φροντίδα.
• Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Στεγαστικής Πολιτικής θα έπαιρνε μέτρα για (α) μείωση των ενοικίων (απαγόρευση airbnb για εταιρείες, να επιτρέπεται σε μικροϊδιοκτήτες, κατάργηση Golden Visa για αγορά κατοικιών για airbnb, δημιουργία Τράπεζας Ενοικιαζόμενης Στέγης από ενεργές κατοικίες ιδιωτών, αύξηση επιδόματος ενοικίου κυρίως για νέους με ταυτόχρονη διασφάλιση μη αύξησης ενοικίων) και (β) κοινωνική κατοικία με ισχυρό δημόσιο φορέα. Η κυβέρνηση πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να εξασφαλίσει για κοινωνική κατοικία 1,5 δις ευρώ αντί το ντροπιαστικό 1,5 εκατ. ευρώ.
• Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Προστασίας και Φροντίδας είναι όχι μόνο για τη φτώχεια και τους «κλασικούς» ευάλωτους, αλλά για κάθε πολίτη που σε κάποια στιγμή της ζωής του αντιμετωπίζει οξυμένες ανισότητες στην υγεία, την οικονομική και οικογενειακή του κατάσταση. Στο Υφυπουργείο εντάσσεται και μια ΓΓ Παιδικής Προστασίας με αρμοδιότητες για την ανηλικιότητα, αλλά και η επανασυστηνόμενη Ειδική Γραμματεία για τους Ρομά.
• Από τα παραπάνω, είναι προφανές ότι η Νέα Αριστερά καταψηφίζει το ν/σ.