«Δεν θα επινοήσουμε συνταγματικές αλλαγές για “φιγούρα”, θα βάλουμε ώριμες προτάσεις που δημιουργήθηκαν κυρίως κατά την τραυματική εμπειρία των μνημονίων, με βάση την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, την διεύρυνση της Δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής. Είχαμε π.χ. την τραυματική εμπειρία να γίνει πρωθυπουργός ένας τεχνοκράτης», είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου, περιγράφοντας τις μεταρρυθμίσεις που τίθενται στο τραπέζι:
- να μην μπορεί να είναι πρωθυπουργός άνθρωπος που δεν θα έχει βουλευτική ιδιότητα
- η απλή αναλογική να «συνταγματοποιηθεί», να είναι το πάγιο εκλογικό σύστημα της χώρας
- οι βουλευτές να έχουν δυνατότητα για μόνο δύο πλήρεις θητείες
- κατάργηση του άρθρου 86 (σ.τ.σ. για την ευθύνη υπουργών) που έχει ταλαιπωρήσει για πολύ καιρό σχετικά με το τι είναι υπουργικά καθήκοντα και πώς ελέγχονται υπουργικά αδικήματα από την Βουλή, αλλά και το πώς δεν θα υπάρχουν ούτε παραγραφές ούτε μεσολάβηση της Βουλής όταν αξιοποιείται για πλουτισμό η υπουργική ιδιότητα, αλλά η Δικαιοσύνη να κρίνει απευθείας
- για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προτείνεται «να μην διαλύεται η Βουλή εάν δεν ψηφιστεί με τις προβλεπόμενες πλειοψηφίες από το Σύνταγμα, αλλά και να δοθούν στον ΠτΔ εξουσίες, ώστε να μην είναι μόνο κατ’ όνομα, αλλά να μπορεί να συγκαλεί Συμβούλια Αρχηγών, να απευθύνεται στη Βουλή, κτλ.». Όπως διευκρίνισε η ίδια, δεν έχει συζητηθεί απευθείας εκλογή από τους πολίτες
- για την πρόταση δυσπιστίας, για να μην γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους, να μπορεί να την κάνει η αντιπολίτευση εφόσον προτείνει και πρωθυπουργό
Με τα παραπάνω, «επιδιώκεται πρώτον να αναδειχθεί η πολιτική, που κακοποιήθηκε στην διάρκεια των μνημονίων, δεύτερον η λαϊκή συμμετοχή μέσα από δημοψηφίσματα και λαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες και τρίτον η κατοχύρωση δημόσιων αγαθών όπως το νερό και η ενέργεια», είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου.
Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια να αποκτήσουν πλέον διακριτούς ρόλους Κράτος και Εκκλησία, θέμα για το οποίο «είμαστε σε μία γόνιμη συζήτηση, που θα συνεχιστεί και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Έχει προηγηθεί ολόκληρη συζήτηση στην κοινωνία, μετά την εξαγγελία των αξόνων από τον πρωθυπουργό το Καλοκαίρι του 2016».
«Προσπαθούμε η συνταγματική αναθεώρηση να γίνει υπόθεση της κοινωνίας, να καταλάβουν οι πολίτες ότι τους αφορά, να μπουν στον δημόσιο διάλογο που θα καταλήξει τελικά στις προτάσεις», όπως σημείωσε.
Το «πόθεν έσχες» δεν αυστηροποιείται, προσαρμόζεται στην εμπειρία μας
Για την αλλαγή του καθεστώτος του «πόθεν έσχες» όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα αλλά και (πλέον) τους δικαστικούς, η κ. Χριστοδουλοπούλου σημείωσε ότι η νομοθεσία είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τα τεχνάσματα όσων θέλουν να δωροδοκηθούν ή να αποκτήσουν «μαύρο χρήμα», να προσπαθεί να τα αποτρέψει.
Ήδη, «το 2016 υποχρεωθήκαμε να συμπεριλάβουμε ότι το πολιτικό προσωπικό δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε off-shore», μετά «με νέα τροποποίηση απαγορεύσαμε την συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην Ευρώπη» όπου γινόταν ξέπλυμα χρήματος, όπως είπε.
«Δεν είναι αυστηροποίηση αυτά που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σήμερα, είναι προσαρμογή στις νομικές εμπειρίες, σε αυτά που επινόησαν όλοι αυτοί για να αποφεύγουν τον πολιτικό και κοινωνικό έλεγχο … όπως για τα παρένθετα πρόσωπα, καθώς ως τώρα οι ενδιαστάσει σύζυγοι κάνουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις και επειδή δεν υπήρχε πρόβλεψη δεν έκαναν από κοινού δήλωση “πόθεν έσχες”».
Ανέφερε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα και τις πρόσφατες περιπτώσεις Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου όπου «στα “πόθεν έσχες” δεν βρέθηκε τίποτε».
Πηγή: Στο Κόκκινο