Macro

Τα οφέλη από τη νομιμοποίηση της κάνναβης

Στον απόηχο της νομιμοποίησης της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς στην Ελλάδα,  ενόψει του Αντιαπαγορευτικού φεστιβάλ στις 5-6 Μαϊου στο Πάρκο Γουδή, καθώς και την παραμονή της νομιμοποίησης της κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους στον Καναδά, θα ήθελα να διατυπώσω ορισμένα επιχειρήματα υπέρ της πλήρους αποποινικοποίησης το συντομότερο δυνατό.

  • Η αποποινικοποίηση της ευφορικής κάνναβης είναι ένα δίκαιο αίτημα πολλών συμπολιτών μας (και όχι μόνο νέων).
  • Όπως και στην περίπτωση της φαρμακευτικής, έτσι και στην περίπτωση της ευφορικής, το κράτος θα έρθει απλώς να ρυθμίσει κάτι που ήδη συμβαίνει άναρχα και παράνομα.
  • Και στις δύο περιπτώσεις, μεγάλα ποσά καρπώνεται το οργανωμένο έγκλημα, αντί να τα καρπώνονται οι παραγωγοί και το κράτος μέσω των φόρων.
  • Σε συνθήκες νομιμότητας θα βελτιωθεί τόσο η ποιότητα όσο και η τιμή ενός προϊόντος που καταναλώνεται ούτως ή άλλως από μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ειδικά τους νέους. Τόσο η υγεία όσο και η τσέπη αυτού του μέρους του πληθυσμού μας ενδιαφέρει. Λόγω έλλειψης χρημάτων η κάνναβη που καταναλώνεται είναι χείριστης ποιότητας καθότι πολύ φτηνή (αλλά και πάλι πιο ακριβή σε σχέση με το αν ήταν νόμιμη).
  • Από τα δεδομένα που διαθέτουμε για άλλες χώρες όπου η κάνναβη έχει αποποινικοποιηθεί συνάγουμε το συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα σε σχέση τόσο με τη χρήση όσο και με την ατομική και κοινωνική παθογένεια που συχνά συνδέονται με τη χρήση και εμπορία της κάνναβης είναι πολύ ενθαρρυντικά.
  • Η κάνναβη είναι από τα λίγα αγροτικά προϊόντα που μπορούν να προσφέρουν σημαντική υπεραξία και άρα προσφέρεται για στήριξη του αγροτικού εισοδήματος σε μια χώρα σαν τη δική μας που κυριαρχεί ο μικρός κλήρος. Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει σε τέτοιο βαθμό συσσώρευση γαιών ώστε οι έλληνες αγρότες, που διαθέτουν κατά μέσο όρο 40 στρέμματα, να προσεγγίσουν τους ευρωπαίους συναδέλφους τους που έχουν εκατοντάδες στρέμματα κατά μέσο όρο. Ούτε υπάρχει το κεφάλαιο για να γίνουν μαζικές αγορές ούτε πωλούνται φτηνά τα χτήματα από αυτούς που τα έχουν, καθώς δεν τα έχουν για «σκότωμα». Γι αυτό άλλωστε στα ημιορεινά και στα ορεινά οι αγρότες προσανατολίστηκαν ήδη από το 19ο αιώνα σε καλλιέργειες με υψηλή προστιθέμενη (για την εποχή) αξία (πχ τη σταφίδα, που απέφερε μεταξύ 1850 και 1900 το μισό συνάλλαγμα της χώρας).
  • Δεδομένου λοιπόν ότι θέλουμε νέους αγρότες, για να μειώσουμε την ανεργία, να αυξήσουμε τις εξαγωγές, να αντιστρέψουμε το ρεύμα της αστυφιλίας και να αναζωογονήσουμε την ύπαιθρο κλπ, πρέπει να τους εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη ενασχόληση στο αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα, αλλά σε συνθήκες μικρού κλήρου. Πώς θα γίνει αυτό, αν όχι με στροφή σε καλλιέργειες με μεγάλη προστιθέμενη αξία ώστε να μπορούν να έχουν μια συμφέρουσα εργασία; ώστε να μην αγωνιούν για την προοπτική τους; Η παραγωγή και μεταποίηση της κάνναβης είναι ανερχόμενη σε όλο τον κόσμο, ενώ χρησιμοποιείται για τα πάντα και χρησιμοποιείται ολόκληρη. Επίσης δεν είναι ήσσονος σημασίας ότι η οικειότητα των νέων με την κάνναβη μπορεί να τους βοηθήσει να ασχοληθούν με αυτή (τουλάχιστον όσο βοήθησε τους νέους ιδιοκτήτες μπαρ και καφέ η μακρά θητεία τους στα εν λόγω μαγαζιά).
  • Τα τουριστικά οφέλη από την παραγωγή ποιοτικής κάνναβης σε μια χώρα που είναι ήδη σημαντικός τουριστικός προορισμός είναι δεδομένα. Το παράδειγμα της Ολλανδίας δεν αφήνει καμία αμφιβολία περί του αντιθέτου.
  • Είναι κοινός τόπος ότι το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου αποδοτικό λόγω του τεράστιου όγκου υποθέσεων που συσσωρεύονται, σημαντικό μέρος των οποίων σχετίζονται με κατοχή και εμπορία κάνναβης. Η πλήρης αποποινικοποίηση της κάνναβης θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει σε σημαντικό βαθμό το δικαστικό σύστημα και να επιταχύνει τους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης.
  • Ομοίως, μεγάλο μέρος των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές βρίσκεται εκεί λόγω κατοχής και διακίνησης κάνναβης. Με την αποποινικοποίηση της κάνναβης θα μπορούσαν να αποσυμφορηθούν οι φυλακές σε κρίσιμο βαθμό.

Δημήτρης Παπανικολόπουλος