Την επαύριο της μάχης για τον αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (ΠΣ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αναμενόμενο να συζητηθούν οι επόμενες. Η φράση του Κ. Μητσοτάκη, ότι «οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος» δεν άφηνε καμιά αμφιβολία ότι βρισκόμαστε στην καρδιά ενός θερμού καλοκαιριού.
Αυτό επισημάνθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στην εισήγησή του. «Στη νέα φάση ξεδιπλώνεται όλη η βαριά πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη: εργασιακό με μειώσεις μισθών, απλήρωτη εργασία και απολύσεις, ασφαλιστικό με ιδιωτικοποίηση της επικούρησης, πτωχευτικός χωρίς προστασία πρώτης κατοικίας και συγχρόνως φραγμοί και κόφτες στην είσοδο μαθητών στα πανεπιστήμια. Υπό μία έννοια “ξεπαγώνει” ο πολιτικός χρόνος και ανοίγει η πολιτική αντιπαράθεση», πρόσθεσε. Πρόβλεψε, δε, ότι «τώρα και τον επόμενο χρόνο, με τα δεδομένα της ακολουθούμενης πολιτικής Μητσοτάκη, θα κριθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί της επόμενης κάλπης». Επομένως, «η παρουσία μας θα πρέπει να είναι διαρκής και συνεχής, σε κάθε κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, μέσα στην κοινωνία και δίπλα στους πολίτες που ασφυκτιούν».
Εν τω μεταξύ, όλα είναι έτοιμα για την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του στρατηγικού προγράμματος του κόμματος. Οι εργασίες του, στο Κατράκειο στη Νίκαια, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή. «Είναι μία ευκαιρία να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα προγραμματικής ετοιμότητας, αποφασιστικότητας, μάχης για την ανατροπή της αντιλαϊκής και αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης της Δεξιάς και νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας που θα κάνει και την εναρκτήρια ομιλία στο Κατράκειο. Θα ακολουθήσουν ο υπεύθυνος για το πρόγραμμα Γιώργος Σταθάκης και ο γραμματέας της ΚΕ Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η συνέχεια των εργασιών θα γίνει σε κύκλους θεμάτων και την Κυριακή θα εγκριθούν από το ενιαίο σώμα, από όσους συμμετέχουν ζωντανά ή μέσω διαδικτύου. Τα θεματικά τραπέζια θα είναι: δημοκρατία – δικαιώματα, εργασία, εξωτερική πολιτική, κοινωνική πολιτική, περιβάλλον, οικονομία, πολιτισμός. Επίσης θα εγκριθεί και κείμενο πολιτικής απόφασης εκτός από το κείμενο των προγραμματικών θέσεων.
Θέμα Π. Πολάκη
Στη συνεδρίαση τέθηκε θέμα Π. Πολάκη που μίλησε δημοσίως κατά της επείγουσας ανάγκης εμβολιασμού. Η βλάβη που έχει υποστεί το κόμμα από τις συνεχείς προβληματικές τοποθετήσεις του υποχρέωσαν τον Α. Τσίπρα να προχωρήσει αυτή τη φορά σε ακόμη αυστηρότερη τοποθέτηση. «Ο ρυθμός του εμβολιασμού –και άρα το πολυπόθητο τείχος ανοσίας– είναι πολύ αργός», επισήμανε. Όμως ο εμβολιασμός «παρά τις καθυστερήσεις, τα προβλήματα και τις απαράδεκτες αποφάσεις της Επιτροπής που εργαλειοποιήθηκε από την κυβέρνηση» είναι η μόνη άμυνα που διαθέτει η ανθρωπότητα απέναντι στον φονικό ιό και «αποτελεί πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης… Ορθώς πρωτοστατήσαμε τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς για την άρση της πατέντας των εμβολίων».
Διαφωνία για τη Fraport
Στη συνεδρίαση τέθηκε για συζήτηση, εκτός ημερησίας διάταξης, από μέλη του οργάνου και το θέμα της στάσης του κόμματος, σχετικά με την έγκριση καταβολής αποζημίωσης στη Fraport λόγω πανδημίας. Η συζήτηση σε επίπεδο υπευθύνων κοινοβουλευτικής ομάδας, που κατέληγε στο «υπέρ» της αποζημίωσης, δεν κρίθηκε ορθή και πολιτικά τεκμηριωμένη.
Η συζήτηση, ωστόσο, δεν περιορίστηκε σε αυτό μόνο, αλλά ανέδειξε και ζητήματα πολιτικής γραμμής και λειτουργίας των οργάνων. Διατυπώθηκαν διαφωνίες, κάποτε έντονες, όπως και διαφορετικές προτάσεις. Αναζητήθηκαν συνθέσεις και τελικά το ΠΣ, κάτι που δεν ήταν δυνατό να αποφευχθεί, προχώρησε σε ψηφοφορία. Η αρχική πρόταση του «ναι» στηρίχθηκε στην πρόβλεψη ότι παρά το γεγονός ότι η σύμβαση είναι ληστρική και αποικιοκρατική, που υπογράφτηκε υπό τον καταναγκασμό του μνημονίου, η εταιρεία θα κερδίσει στη διαιτησία και το «όχι» θα κατηγορηθεί ότι υπονομεύει το επενδυτικό κλίμα. Το «όχι» ακριβώς επειδή η σύμβαση υπογράφτηκε με το «πιστόλι στον κρόταφο» επιχειρηματολογούσε ότι τώρα δεν υπήρχε κανένας λόγος να εγκριθεί η αποζημίωση. Η πολιτική του κόμματος δεν μπορεί να δίνει την εικόνα ότι έχει «στην πλάτη» τη μνημονιακή περίοδο.
Η συμβιβαστική πρόταση στο «παρών» συγκέντρωσε μεν την πλειοψηφία, ωστόσο υπήρξαν και αρκετά «κατά» και αποχές (να σημειωθεί ότι στο «παρών» στάθηκε τελικά και το ΚΙΝΑΛ). Ύστερα από το Ελληνικό –που όμως δεν είχε συζητηθεί στο ΠΣ– ήταν η δεύτερη περίπτωση όπου ανακύπτει το ίδιο θέμα και διαφωνία: Ποιο το περιεχόμενό της πολιτικής του κόμματος στη μεταμνημονιακή περίοδο και πόσο δεσμεύεται απ’ αυτή που υποχρεώθηκε να υιοθετήσει υπό τους καταναγκασμούς του μνημονίου; Και τι σημαίνει για ένα κόμμα της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς να «υπολογίζει» πολύ μην κατηγορηθεί από τους αντιπάλους του ότι είναι εναντίον των επενδύσεων; Μάλιστα, στη νέα φάση της τετραπλής κρίσης του καπιταλισμού, που υποχρεώνει για θέσεις που απαντούν, ιδίως, στις ανάγκες που επιτάσσει η κλιματική κρίση; Τέθηκε επίσης και ζήτημα αποτίμησης της πολιτικής του κόμματος στην αντιπολιτευτική διετία.
Η συζήτηση αυτή, όπως τονίστηκε από μέλη του οργάνου, έχει καθυστερήσει πολύ και δεν είναι το σωστότερο κάθε φορά μια θέση να παίρνεται εκ των –κοινοβουλευτικών– ενόντων με παράκαμψη των οργάνων που θα μπορούσαν να εκφράζουν πιο ολοκληρωμένα την άποψη του κόμματος. Ένας πρώτος προσανατολισμός, πολύ χρήσιμος, θα υπάρξει από την προγραμματική συνδιάσκεψη. Ωστόσο αυτά τα ζητήματα, όπως και ο απολογισμός, είναι ζητήματα συνεδρίου. Η αναγκαία και πιθανότερη πραγματοποίησή του είναι εντός του 2021, πανδημίας επιτρεπούσης, διότι το 2022, τονίστηκε στο ΠΣ, μπορεί να είναι εκλογικό έτος και το κόμμα πρέπει να είναι έτοιμο και εξοπλισμένο.
Άρης Καραντινός
Πηγή: Η Εποχή