Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον Αζάμου Μπαράκα, υποψήφιο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης

Πώς εξελίσσεται η προεκλογική σας εκστρατεία;

Η εκστρατεία μας πάει καλά, αν και αντιμετωπίζουμε πολλά εμπόδια που οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν αντιμετωπίζουν. Αυτά περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό του Κόμματος των Πρασίνων από τις προεδρικές συζητήσεις, και μια συνεχιζόμενη έλλειψη πρόσβασης στα μεγάλα δίκτυα, στα έντυπα, και στα ψηφιακά μέσα, τα οποία δεν φαίνονται διατεθειμένα να δώσουν στην Τζιλ Στάιν και σε μένα έναν χώρο για να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη οικονομικών πόρων για την αγορά τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών διαφημίσεων, μας έχει οδηγήσει σε μια εκστρατεία που είναι πολύ δημιουργική, προκειμένου να φτάσει στους ψηφοφόρους το μήνυμά μας. Όταν υπερνικάμε αυτά τα εμπόδια και οι ψηφοφόροι πληροφορούνται τις θέσεις μας, η ανταπόκριση είναι εξαιρετικά θετική.

Ο ασφυκτικός δικομματισμός και η εναλλακτική

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην Τζίν Στάιν, ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από αυτό που πήρε στις εκλογές του 2012. Πώς ερμηνεύετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων; Ποιες κοινωνικές διεργασίες θεωρείτε ότι αντανακλούν;

Οι δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν αυτό που δείχνουν ξεκάθαρα όλες οι αναλύσεις και οι έρευνες που έχουν γίνει. Ότι η αμερικανική κοινωνία ασφυκτιά από το δικομματικό σύστημα, ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας, και ότι οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από την επιλογή μεταξύ δύο κακών υποψηφίων και μιας ψήφου για το ποιος είναι ο λιγότερο απαράδεκτος. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνω ότι αυτές οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες βασίζονται σε παλιές μεθόδους που τείνουν να μην υπολογίζουν αρκετά τους νέους ανθρώπους και όσους πλήττονται από την κυρίαρχη πολιτική, έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η πεποίθηση ότι οι υποψήφιοι πλην Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων έχουν μόνο ένα μικρό ποσοστό, και επομένως η ψήφος σε αυτούς είναι μια χαμένη ψήφος.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές;

Είναι πολλά αυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αλλά φέτος που τα οικονομικά προβλήματα έχουν δημιουργήσει πολλές δυσκολίες για την πλειοψηφία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, βρισκόμαστε σε μια θέση όπου θα πρέπει να γίνουν δύσκολες επιλογές. Να επενδύσουμε στις κοινότητές μας και να συμβάλουμε στη βελτίωση της ζωής αυτών που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, ή να συνεχίσουμε να σπαταλάμε τεράστια χρηματικά ποσά του προϋπολογισμού σε στρατιωτικά προγράμματα και να ενισχύουμε την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής πρόνοιας; Για το Κόμμα των Πρασίνων η απάντηση είναι απλή. Θα πρέπει να αντιστραφεί αυτή η τάση των τελευταίων 40 ετών, και να επικεντρωθούμε στις ανάγκες του 99% της κοινωνίας.

Είναι προφανές ότι το παραδοσιακό κομματικό δίπολο στις ΗΠΑ βρίσκεται σε κρίση. Ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με αυτό, και τι προοπτικές βλέπετε για την οικοδόμηση, έστω και μακροπρόθεσμα, μιας προοδευτικής εναλλακτικής λύσης;

Η άσχημη πλευρά αυτής της εκλογικής διαδικασίας, υπογραμμίζει απλώς ό,τι έχουμε δει να εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια: την κατάρρευση της κοινωνικής ευημερίας των πολλών, αφού   Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ανταγωνίζονται για τα χρήματα και την εξουσία τους σε βάρος του λαού. Οι έρευνες που γίνονται δείχνουν με σαφήνεια ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα θέλει μια εναλλακτική λύση ενάντια στα δύο αυτά καθιερωμένα και διεφθαρμένα κόμματα. Γνωρίζουμε ότι το να σπάσει η ασφυκτική πίεση που ασκούν στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι θα χρειαστεί πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί. Το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα πάρει. Η διαδικασία αυτή θεωρούμε ότι θα πρέπει να πάρει αρχικά ώθηση σε τοπικό επίπεδο βάσης, μέσα από τη δράση των κοινωνικών κινημάτων, για να μπορέσει να εξαπλωθεί στη συνέχεια σε εθνικό επίπεδο.

Πρόσφατα κάνατε έκκληση για τη δημιουργία μιας διεθνούς επιτροπής που θα παρακολουθεί την αστυνομική βία στις ΗΠΑ. Παράλληλα, αναφέρατε ότι η χώρα σας βρίσκεται σε μια μεγάλη κρίση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ευθύνες, γιατί δεν κατάφερε να κάνει τις ζωές των μαύρων σημαντικές για τους εκπροσώπους του κράτους.  Θα μας πείτε περισσότερα σχετικά με αυτό;

Ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα οποία έχω εργαστεί πολλά χρόνια, έχω επικεντρωθεί κυρίως στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια και την έλλειψη ευκαιριών, και έχω δει την ακραία καταστροφή που έχουν δημιουργήσει η ύφεση και οι κυβερνητικές πολιτικές που ευνοούν τους λίγους και πλούσιους. Η αδυναμία των πολιτειών και της κυβέρνησης Ομπάμα να αντιμετωπίσουν την αστυνομική βία κατά των πολιτών έχει αποδειχτεί επανειλημμένως, όπως και οι πολλές άλλες εγχώριες παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εφόσον ο πρόεδρος και το Κογκρέσο υποστηρίζουν ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις εν λόγω διεθνείς Συνθήκες, τότε θα πρέπει να γίνει το ίδιο και με εμάς. Δεν θα πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας ότι αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Πώς βλέπετε την αναμέτρηση της Κλίντον με τον Τραμπ; Πολλοί θεωρούν ότι είναι μια αναμέτρηση του κακού με το χειρότερο.      

Οι υποψηφιότητες τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων είναι βαθιά προβληματικές. αν και με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Ενώ τα λάθη και οι αδυναμίες του Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν, η Χίλαρι Κλίντον αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα το κυρίαρχο στάτους κβο και την συνέχιση των πολιτικών που έχουν οδηγήσει εκατομμύρια αμερικανούς στο χείλος της καταστροφής.

•ΥΓ: Ο Αζάμου Μπαράκα είναι ένας από τους σημαντικότερους ακτιβιστές για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, με πολύχρονη θητεία στα διοικητικά συμβούλια πολλών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων της Διεθνούς Αμνηστίας, του Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (USHRN), και άλλων. Είναι σφοδρός επικριτής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και των συμφωνιών για το ελεύθερο εμπόριο, υπερασπίζεται την κατάργηση των φυλακών και της θανατικής ποινής, και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το φυλετικό ζήτημα και τις προεκτάσεις του στις ζωές των μαύρων στις ΗΠΑ.

Πηγή: Η Εποχή