Micro

Συμπαράσταση στον αγώνα των Κούρδων προσφύγων που ζουν στο Λαύριο

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καλεί στις 17:00 στο Σύνταγμα: «Συμπαράσταση στον αγώνα των Κούρδων προσφύγων που ζουν στο Λαύριο». Η σημερινή συγκέντρωση και πορεία στις 5μμ στο Σύνταγμα των Κούρδων προσφύγων είναι μια αυτονόητη απάντηση»

Η ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για το Κέντρο Προσφύγων στο Λαύριο:

  • Συμπαράσταση στον αγώνα των Κούρδων προσφύγων που ζουν στο Λαύριο
  • Σεβασμός στην ελευθερία και τα δικαιώματά τους
  • Αλληλεγγύη και όχι αστυνόμευση στους αγωνιστές
  • Σήμερα στις 5μμ συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Χρόνια, δεκαετίες τώρα, στο κέντρο του Λαυρίου δεσπόζει ένα κτίριο, που φιλοξενεί Κούρδους αγωνιστές και αγωνίστριες, παιδιά, πρόσφυγες που συνεχίζουν και στη χώρα μας με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια να δίνουν τη μάχη για μια καλύτερη ζωή. Αυτός ο χώρος που πέρασε από σαράντα κύματα και έμεινε όρθιος, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, σήμερα κινδυνεύει. Πρόσφατα, αποχώρησε από το Κέντρο, που ζουν περίπου 300 άνθρωποι, ο ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φαγητού και περίθαλψης.
Οι άνθρωποι εκεί, παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζουν να οργανώνουν τη ζωή τους σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, που τους έχει αγκαλιάσει, αναδεικνύοντας το Λαύριο σε μια φιλική και αλληλέγγυα για την προσφυγιά, περιοχή. Η υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία, οι κοινές εκδηλώσεις, οι κοινές δεντροφυτεύεις στην περιοχή, οι συναυλίες, ο πολιτισμός, η συνάντηση δύο λαών σε μια γειτονιά, είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους και όσες επιδιώκουν τη λειτουργία γκέτο, σε όσους και όσες θέλουν να σπείρουν τη δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, της τοπικής οργάνωσης και βουλευτές επισκέφτηκαν το Κέντρο Προσφύγων και συζήτησαν αναλυτικά με τους Κούρδους πρόσφυγες. Όσα μας είπαν, όσα ακούσαμε, δεν αποτελούσαν για μας έκπληξη. Συναντήσαμε συντρόφους, αγωνιστές, πρόσφυγες, που αντιλαμβάνονται και κατανοούν τις δυσκολίες. Ακούσαμε λόγια μετρημένα, είδαμε την αγωνία στα μάτια τους, την υπερηφάνεια των αγώνων τους. Αντικρίσαμε σύμβολα της ζωής τους, της πατρίδας τους, των ανθρώπων τους και νιώσαμε τη ζεστασιά της αισιοδοξίας τους για το μέλλον.

Αλλά, είδαμε και τα παιδιά να μας κοιτούν στα μάτια και να αναρωτιούνται. Ακούσαμε τη λύπη των προσφύγων για τη στάση της Πολιτείας.

Νιώσαμε την αγωνία για το φαγητό που δεν υπάρχει, την ανάγκη ύπαρξης γιατρών.

Μας είπαν ότι η αναζήτηση λύσης σε επαφή με την Πολιτεία είναι γι αυτούς αυτονόητη.

Μας είπαν ότι η δική τους επιθυμία είναι να μείνουν όλοι μαζί, όπως γίνεται τόσα χρόνια, ακόμα και στα δύσκολα -πολιτικά και κοινωνικά- χρόνια. Μας είπαν ότι θέλουν να διατηρήσουν την αυτονόητη δυνατότητα να λειτουργούν όχι ως όμηροι, αλλά ως ελεύθεροι άνθρωποι. Μας είπαν ότι θέλουν να συνεχίσουν να ζουν, να συνυπάρχουν στην πόλη, να δραστηριοποιούνται. Μας είπαν όσα θα λέγαμε και εμείς αν ήμασταν στη θέση τους.

Συνυπογράφουμε…

Τους είπαμε ότι είμαστε μαζί τους στον αγώνα που δίνουν. Τους είπαμε ότι είμαστε ανοιχτοί να συνδιοργανώσουμε εκδηλώσεις για να δείξουμε έμπρακτα ότι στο αξιακό πλαίσιο της αριστεράς δεν υπάρχουν γκέτο, αυταρχικές και αστυνομοκρατούμενες λογικές, πόσο περισσότερο όταν αυτές αφορούν πρόσφυγες πολέμου ή πολιτικούς πρόσφυγες. Τους είπαμε ότι το φαγητό, η στέγαση, η περίθαλψη είναι αυτονόητο δικαίωμά τους και θα κάνουμε ότι μπορούμε, ότι περνάει από το χέρι μας, για να εξασφαλιστούν. Τους είπαμε ότι η αριστερά σέβεται τις ανάγκες και τα σύμβολά τους, περιφρουρεί την ελευθερία τους.

Το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζει όποια προσπάθεια δήμου, Πολιτείας, φορέων και αλληλέγγυων, κινείται σε αυτή τη λογική, σε αυτή την κατεύθυνση. Και είναι σε πλήρη αντίθεση, σε όποια σκέψη, σε όποια κίνηση επιδιώκει να εντάξει τους Κούρδους πρόσφυγες και τα παιδιά τους σε καθεστώς αστυνομικής ομηρίας, συνθλίβοντας προσπάθειες και αγώνες χρόνων. Στρατιωτικού ή αστυνομικού τύπου ανακοινώσεις και τελεσίγραφα είναι ξένα προς τις αρχές και την αξιοπρέπεια της αριστεράς και τους κόμματός μας.

Η σημερινή συγκέντρωση και πορεία στις 5μμ στο Σύνταγμα των Κούρδων προσφύγων είναι μια αυτονόητη απάντηση. Θα είμαστε εκεί…

Υ.Γ: Την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκε το Λαύριο αποτελούσαν οι Ταμίλα Κουλίεβα, Πέτρος Ζούνης, Λένα Κουγέα, Πάνος Λάμπρου, μέλη του τμήματος Δικαιωμάτων, οι βουλευτές Γιάννης Δέδες και Αριστείδης Μπαλτάς, ο Αχιλλέας Ρουσιάκης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ο Αντώνης Μόρογλου συντονιστής της ΟΜ Λαυρίου και μέλος της ΝΕ,  Βασιλική Καλαγιάκου μέλος της ΝΕ υπεύθυνη Αλληλεγγύης, η Ελισσάβετ Σεφεριάδη μέλος της ΟΜ Σαρωνικού και μέλος της ΝΕ και οι Γιώργος Δερμάτης, Γιώργος Κάτσικας μέλη της ΣΕ Λαυρίου.