Συνεντεύξεις

Στόχος μας είναι να πάμε σε μια διαφορετική κατεύθυνση

Η Κατρίν Τζακομπσντοτιρ, πρόεδρος στο Αριστερό-Πράσινο κίνημα Ισλανδίας, μιλάει για το πρόγραμμα του VG, τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας προοδευτικής κυβέρνησης.

Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης

Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό λίγο πριν τις εκλογές;

Οι εκλογές αυτές είναι το αποτέλεσμα των αποκαλύψεων, που διέρρευσαν την περασμένη άνοιξη, σχετικά με το σκάνδαλο των «Panama Papers», οι οποίες οδήγησαν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί από τη θέση του και την κυβέρνηση να κηρύξει πρόωρες εκλογές για το φθινόπωρο. Στην πραγματικότητα ήταν τα ονόματα τριών υπουργών που βρέθηκαν στα «Panama Papers, οι οποίοι συνδέονταν με υπεράκτιες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών. Στις δημοσκοπήσεις βλέπουμε ότι είναι πιθανό να μπουν στο κοινοβούλιο επτά κόμματα και αυτό κάνει πολύ ασαφές το ποια κόμματα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό σας είναι αυξημένο σε σχέση με το 10,87% των εκλογών του 2013. Ποιος είναι ο στόχος σας στις εκλογές;

Δεν βάζουμε κάποιο όριο ως στόχο. Προσπαθούμε για το καλύτερο και ελπίζουμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη.

Προεκλογικό πρόγραμμα και ΕΕ

Ποια είναι τα κυριότερα σημεία του προεκλογικού σας προγράμματος;

Η σημερινή κυβέρνηση έχει ακολουθήσει μια σκληρή δεξιά πολιτική. Μείωσε τους φόρους για τους πλούσιους, καθώς και τους φόρους από ενοικίαση στις μεγάλες αλιευτικές επιχειρήσεις, ενώ έκανε μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό για τις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνική πρόνοια. Στόχος μας είναι να πάμε σε μια διαφορετική κατεύθυνση και να ακολουθήσουμε μια πολιτική αντι-λιτότητας. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και να μειώσουμε τις εισφορές για τους ασθενείς, αφού, δυστυχώς, στην πλούσια Ισλανδία μπορούμε να βρούμε πολλούς ανθρώπους, που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για ιατρικές εξετάσεις και φαρμακευτική περίθαλψη. Θέλουμε να επενδύσουμε σε δημόσια κολέγια και πανεπιστήμια και να οικοδομήσουμε το μέλλον μας στηριζόμενοι στην έρευνα, την καινοτομία, τις δημόσιες επενδύσεις και τις δημιουργικές βιομηχανίες. Ο τουρισμός έχει αυξηθεί κατά πολύ στην Ισλανδία τα τελευταία πέντε χρόνια και είναι ο κύριος λόγος για την οικονομική ανάπτυξη. Η πολιτική μας είναι ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον οικολογικό τουρισμό. Και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, διεκδικούμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους και σαφείς κανόνες σχετικά με τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση. Παράλληλα, θα προωθήσουμε μια πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης.

Ποια είναι η ευρωπαϊκή πολιτική σας και πως βλέπεις τις εξελίξεις στην Ευρώπη;

Δεν θέλουμε η Ισλανδία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είμαστε πρόθυμοι να αναζητήσουμε την καθοδήγηση της ισλανδικής κοινωνίας και να γίνει ένα δημοψήφισμα σχετικά με το ζήτημα αυτό. Θεωρούμε ότι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση, όπως φάνηκε στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και αλλού, δείχνει ότι οι νεοφιλελεύθεροι μηχανισμοί έχουν τον πλήρη έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Επίσης, πιστεύουμε ότι το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα πραγματικά ανησυχητικό ζήτημα. Νομίζω ότι το θέμα της ευρωζώνης θα συζητηθεί πολύ μέσα στα επόμενα χρόνια. Μπορεί να δούμε έναν πιο συγκεντρωτικό οικονομικό έλεγχο, προκειμένου να σωθεί έτσι την ευρωζώνη, ή μπορεί να οδηγηθούμε και σε μια πιο κατακερματισμένη πολιτική.

Τα οικονομικά οφέλη δεν έχουν μοιραστεί εξίσου στην Ισλανδία

Έχοντας υπόψη την κυβερνητική εμπειρία σας (2009 – 2013), θέλω να σε ρωτήσω κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε το VG να συμμετέχει ξανά σε μια κυβέρνηση συνασπισμού;

Αν το VG συμμετάσχει σε μια προοδευτική κυβέρνηση, θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα πολύ συγκεκριμένα αριστερά και πράσινα θέματα. Οι κύριοι στόχοι μας θα είναι η μείωση της κοινωνικής ανισότητας, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η αύξηση της δημόσιας συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων.

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην Ισλανδία; Πώς βλέπεις τα πράγματα;

Παρόλο που η οικονομία έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, τα οικονομικά οφέλη δεν έχουν μοιραστεί εξίσου. Βλέπουμε τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι πολύ γρήγορα και τη σημερινή κυβέρνηση να ενισχύει μια ανάπτυξη, που στηρίζεται πάνω σε κοινωνικά άδικες φορολογικές αλλαγές. Μετά τις αποκαλύψεις για τα «Panama Papers», υπήρχε μια μεγάλη οπισθοχώρηση της εμπιστοσύνης στους πολιτικούς και την πολιτική γενικότερα. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια πραγματική απειλή για τη δημοκρατία και ότι τα πολιτικά κόμματα σήμερα αντιμετωπίζουν μια πραγματική πρόκληση, που είναι η ανοικοδόμηση αυτής της εμπιστοσύνης.

(*) Το Αριστερό – Πράσινο Κίνημα είναι μέλος της Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών.

Πηγή: Η Εποχή