Micro

Στη Βουλή η αρχειοθέτηση της δικογραφίας για το ρατσιστικό πογκρόμ στην Αθήνα το 2011

Την ερώτηση προκάλεσε η αρχειοθέτηση της υπόθεσης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ….μετά από δύο χρόνια «κατεπείγουσας έρευνας»! Σημειώνεται ότι οι πλημμεληματικές πράξεις έχουν πλέον επίσης υποπέσει σε παραγραφή λόγω παρέλευσης της πενταετίας από το χρόνο τέλεσής τους.

Η ερώτηση των βουλευτών προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει αναλυτικά:

Σύμφωνα με την από 12-5-2016 ανακοίνωση των δικηγόρων κ. Καμπαγιάννη και Σκαρμέα, η από 12-5-2014 μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το ρατσιστικό πογκρόμ που εξαπέλυσε η Χρυσή Αυγή κατά αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας στις 10-5-2011, αρχειοθετήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (μετά από δύο χρόνια «κατεπείγουσας έρευνας»), οι δε πλημμεληματικές πράξεις έχουν πλέον υποπέσει σε παραγραφή λόγω παρέλευσης της πενταετίας από το χρόνο τέλεσής τους.

Επισημαίνεται ότι η ως άνω μηνυτήρια αναφορά συσχετίστηκε με τη μεγάλη δικογραφία σε βάρος των κατηγορούμενων για εγκληματική οργάνωση κτλ, μελών της Χρυσής Αυγής και αποτελεί σήμερα (μαζί με τα σχετικά της) αναγνωστέο έγγραφο στη δίκη ενώπιον του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών. Επισημαίνεται περαιτέρω ότι το συγκεκριμένο πογκρόμ το παρακολουθήσαμε όλοι στις τηλεοράσεις μας, αφού έλαβε χώρα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, με ένοπλους χρυσαυγίτες να δέρνουν και να κυνηγάνε αλλοδαπούς στο κέντρο της Αθήνας μέρα μεσημέρι.

Δυστυχώς, τόσο η ελληνική αστυνομία όσο και η ελληνική δικαιοσύνη δικαίωσε τους δράστες αυτών των βίαιων επιθέσεων, αφού τους απέδειξε ότι δεν είχαν κανένα λόγο να φοβούνται να εγκληματούν ακόμα και on camera.

Πρόσφατα, στην υπόθεση Sakir κατά Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα για μη διερεύνηση ρατσιστικού κινήτρου σε υπόθεση ξυλοδαρμού αλλοδαπού από εξτρεμιστική ομάδα στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα το 2011, η οποία ομοίως αρχειοθετήθηκε. Το Δικαστήριο επεσήμανε ότι «η κατάλληλη ανταπόκριση των αρμόδιων αρχών (ενν. αστυνομικών και δικαστικών) σε επιθέσεις ενδεχομένως ρατσιστικές είναι ουσιώδης για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στην αρχή της νομιμότητας, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ένδειξη  συνέργειας ή ανοχής παράνομων πράξεων. Η ανοχή από τις αρχές έναντι τέτοιων πράξεων δεν μπορεί παρά να  υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην αρχή της νομιμότητας και στην τήρηση του Κράτους Δικαίου».

Επειδή είναι προφανές ότι διαρκής ατιμωρησία ρατσιστικών πράξεων εκθρέφει το ρατσισμό και το έγκλημα, ακυρώνει απολύτως την συνταγματικά κατοχυρωμένη έννομη προστασία των θυμάτων και θέτει σε διακινδύνευση την ασφάλεια όλων μας.

Επειδή η ευθύνη για την αποτελεσματική διερεύνηση των εγκλημάτων και την ταχεία απονομή δικαιοσύνης ανήκει στην Πολιτεία.

Ερωτώνται οι κ. κ Υπουργοί:

1. Για ποιο λόγο μία έρευνα που χαρακτηρίστηκε ως «κατεπείγουσα» χρειάστηκε δύο ολόκληρα χρόνια διερεύνησης, και μάλιστα απολύτως άκαρπης, για να διεξαχθεί; Θα αναζητηθούν πειθαρχικές ευθύνες από τα εμπλεκόμενα αρμόδια όργανα με δεδομένο ότι τα αδικήματα υπέπεσαν σε παραγραφή;

2. Ανατέθηκε η ποινική της διερεύνηση στον αρμόδιο για το ρατσιστικό έγκλημα εισαγγελικό λειτουργό, και εάν όχι για ποιο λόγο συνέβη αυτό;

3. Πότε και σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη διερεύνηση και τιμώρηση ρατσιστικών εγκλημάτων, ώστε να μην υπάρχει διάχυτο στην κοινωνία το αίσθημα της πλήρους ανοχής και ατιμωρησίας βίαιων εγκλημάτων και της ακύρωσης εν τοις πράγμασι του συνταγματικού δικαιώματος έννομης προστασίας για τα θύματα;

 

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Κατριβάνου Βασιλική

Αυλωνίτου Ελένη

Βαγενά Άννα

Θελερίτη Μαρία

Θεοφύλακτος Γιάννης

Θεωνάς Γιάννης

Θηβαίος Νίκος

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καραγιαννίδης Χρήστος

Κοζομπόλη Παναγιώτα

Κουράκης Αναστάσιος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μορφίδης Κώστας

Μουσταφά Μουσταφά

Παπαδόπουλος Νίκος

Ρίζος Δημήτριος

Ριζούλης Ανδρέας

Σέλτσας Κωνσταντίνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σπαρτινός Κώστας

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Στέφος Ιωάννης

Τζούφη Μερόπη

Ψυχογιός Γιώργος