Micro

Στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο

Αυτά που συμβαίνουν στη Χίο, αφορούν άμεσα και εμάς εδώ στη Λέσβο.

Οχι μόνο γιατί είμαστε κοντά, αλλά γιατί, όπως όλα δείχνουν, στα νησιά μας, στη Λέσβο στη Χίο και στη Σάμο, έχει στηθεί και λειτουργεί έναν «ενιαίο κέντρο», που έχει σαν σκοπό να οξύνει τα τοπικά πράγματα και να διχάσει τις τοπικές κοινωνίες των νησιών καλλιεργώντας την ένταση και το μίσος.

Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιεί τα όποια προβλήματα υπάρχουν, αλλά και τις ανησυχίες μερίδας των κατοίκων τους, προβλήματα και ανησυχίες, που έχουν τη βάση τους στις πιέσεις που νοιώθουν τόσο εξ΄αιτίας της προσφυγικής κρίσης, αλλά και της γενικότερης κατάστασης που βιώνουν από την οικονομική κρίση.

Στόχος των ακροδεξιών – φασιστικών κύκλων στα νησιά,  είναι  να  «κεφαλοποιήσουν» τις δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες  ανησυχίες αυτής της μερίδας των κατοίκων  και να εμφανιστούν , ως ο «αυθεντικός εκφραστής τους».  Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η πρόσφατη επίσκεψη στην Χίο και τη Λέσβο των υπόδικων βουλευτών του ναζιστικού μορφώματος, σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η εμφάνιση ενός είδους «περιφερειακής παράταξης» με την επωνυμία » «Ελληνική Αυγή για το Βόρειο Αιγαίο» – Φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης» που φέρεται ως διοργανωτής αυτών των επισκέψεων.

Αυτές οι αντιδημοκρατικές δυνάμεις, αξιοποιούν προς όφελος, την ρητορική και την δράση των τοπικών οργανώσεων της ΝΔ. Η τελευταία, ουσιαστικά, όλο το διάστημα της προσφυγικής κρίσης, θεωρεί ότι «το προσφυγικό» είναι προνομιακό πεδίο για να αποδομήσει την κυβερνητική πολιτική.

Σε αυτά τα πλαίσια, τις επόμενες ημέρες, ο Δήμος Σάμου (που ελέγχεται από τη ΝΔ) οργανώνει «Πανσαμιακή συγκέντρωση με αιτήματα την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος». Αυτή τη συγκέντρωση την στηρίζει η τοπική αντιπεριφέρεια (που ελέγχεται και αυτή από τη ΝΔ) και μια σειρά από φορείς, η πλειοψηφία των οποίων ελέγχεται, πάλι, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, η ίδια η τοπική ΝΟΔΕ έβγαλε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν.

Αντίστοιχες προσπάθειες έγιναν και στη Λέσβο το προηγούμενο διάστημα, διαφοροποιημένες βέβαια εξ΄αιτίας του τοπικού συσχετισμού δυνάμεων. Σε αυτά τα πλαίσια εγγράφονται οι προσπάθειες τοπικού στελέχους της ΝΔ στη Λέσβο, για την συγκρότηση «μετώπου κατά της ισλαμοποίησης του νησιού«, το ίδιο έγινε και στη Χίο, με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις κατά των προσφύγων στις οποίες πάλι, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τοπικά στελέχη της ΝΔ.

Ομως, όταν η ρητορική μίσους εκπορεύεται από θεσμικές δυνάμεις, τότε αυτές με σιγουριά, ανοίγουν τον δρόμο στις εξωθεσμικές. Ο ακροδεξιός και φασιστικός λόγος, που πάντα, για μια σειρά από αιτίες, είχε παρουσία στα νησιά, πάτησε ακριβώς πάνω σε αυτή την επίσημη ρητορική και …«πέρασε πάνω από το κεφάλι τους».

Ο τρόπος δράσης των ακροδεξιών, είναι παρόμοιος από νησί σε νησί. Ξεκινάνε πάντα με την διασπορά ανησυχίας και ψεύδους ανάμεσα στους κατοίκους, ενώ στη συνέχεια περνάνε στη συγκρότηση «μετώπων». Μετά εμφανίζονται τα «τάγματα». Αυτό κάνανε στη Χίο, αυτό επιχείρησαν να κάνουν και στη Λέσβο, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται τόσο η κυβέρνηση, αλλά και το πολύχρωμο κίνημα αλληλεγγύης των κατοίκων των νησιών μας και των αλληλέγγυων και εθελοντών που ήλθαν ή βρίσκονται ακόμα σε αυτά.

Ανεξάρτητα από την στάση που κρατούν επιμέρους τμήματά του, σε σχέση με τη  συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, ακόμα και ανεξάρτητα από τη στάση που κρατούν απέναντι στην ίδια την κυβέρνηση , αυτό το κίνημα με την παρουσία και κυρίως τη δράση  του, έρχεται ουσιαστικά να λειτουργήσει ως το αντίβαρο που προσπαθεί να εξουδετερώσει τους υπαρκτούς κινδύνους που εμπεριέχει αυτή η συμφωνία: Δηλαδή, να μετατραπούν τα νησιά μας, σε αποθήκες ψυχών και σε εκκολαπτήριο φασισμού. Γιατί το κίνημα αλληλεγγύης στα νησιά, είναι την ίδια στιγμή και αντιφασιστικό κίνημα.

Αυτός είναι ο λόγος που, μέχρι στιγμής, στη Λέσβο οι προσπάθειες των ακροδεξιών δεν περπάτησαν. Ο ίδιος λόγος είναι που θα κάνει να αποτύχουν και οι προσπάθειές τους στα άλλα νησιά.

Όμως δεν εφησυχάζουμε! Απέναντι στις ακροδεξιές προκλήσεις, απέναντι σε αυτούς που θέλουν, σε κάθε νησί, να διχάσουν τις κοινωνίες  μας, έχουμε κοινό μέτωπο και καθαρό μυαλό. Δεν περισσεύει κανείς και καμμιά. Είμαστε πολλοί και πολλές, αλλά πρέπει να γίνουμε ακόμα περισσότεροι/ες!

Πηγή: Τα Μπλόκια