Macro

ΠΡΩΤ/Α ΡΙΖ. Α.: Κατάκτηση ο γάμος των ομοφύλων, κατάργηση του θεσμού της παρένθετης μητέρας

 

ΠΡΩΤ/Α ΡΙΖ. Α.: Κατάκτηση ο γάμος των ομοφύλων, κατάργηση του θεσμού της παρένθετης μητέρας

Η ισότητα στο γάμο των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι μια μεγάλη κοινωνική και δημοκρατική κατάκτηση που έγινε νόμος του κράτους χάρη στους πολύχρονους σκληρούς αγώνες του κινήματος των ΛΟΑΤΚΙ+. Αυτή η αυξανόμενη κοινωνική ενεργοποίηση και διεκδίκηση, συμπαρέσυρε το κυβερνών κόμμα και μάλιστα σε μια περίοδο πρωτοφανούς απομόνωσής του σε επίπεδο Ε.Ε. λόγω των αλλεπάλληλων πληγμάτων που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταφέρει εναντίον του Κράτους Δικαίου. Ταυτόχρονα έκαμψε απαράδεκτους δισταγμούς και αναχρονιστικές αντιλήψεις μέσα στα προοδευτικά κόμματα και έτσι, παρά τη λυσσώδη αντίδραση της Ακροδεξιάς, σημαντικής μερίδας της ΝΔ υπό τον κ. Σαμαρά και της εκκλησιαστικής Ιεραρχίας, το νομοσχέδιο τελικά υπερψηφίστηκε από μια διακομματική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Τα βήματα που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Σύμφωνο Συμβίωσης, αλλαγή ταυτότητας φύλου) κακώς δεν ολοκληρώθηκαν τότε με τη θέσπιση από τον ΣΥΡΙΖΑ του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών. Πράγμα που επέτρεψε σήμερα στη ΝΔ της καταρράκωσης όλων των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, να βρει ένα ανοιχτό και «βολικό» θέμα προς επίλυση και να προσποιηθεί ότι είναι μια «εκσυγχρονιστική» και «ευρωπαϊκή» δύναμη. Έστω και έτσι όμως, το δικαίωμα στην επιλογή σεξουαλικού προσανατολισμού, το δικαίωμα στην ορατότητα, το δικαίωμα στην υπερηφάνεια έγιναν εμφατικά για άλλη μία φορά το κέντρο του δημόσιου διαλόγου, με τους ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας να πανηγυρίζουν μία αδιαφιλονίκητη νίκη.

Η ίδρυση μιας οικογένειας δύο προσώπων, τα οποία θα μπορούν να κάνουν όλες τις εκ της συγγένειας αυτής πράξεις (τεκνοθεσία παιδιών, αναγνώριση του παιδιού του/της συζύγου, άσκηση επιμέλειας – επικοινωνίας κλπ ) είναι το corpus της νίκης αυτής, σε νομικό επίπεδο και στο κρίσιμο πεδίο της καθημερινής ζωής.

ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ/ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Η θέσπιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία είναι, όπως προείπαμε, μια τεράστια θεσμική κατάκτηση και ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Αυτή η κατάκτηση δε μπορεί όμως να γίνει το υπόβαθρο για μια επικίνδυνη και προσεκτικά κρυμμένη ατζέντα ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας, που συμμερίζονται κύκλοι της ΝΔ για χάρη εύπορων μεγαλοαστών ΛΟΑΤΚΙ+ που προωθούν την ιδέα της παρένθετης μητρότητας ως δικαίωμα για όλους. Αυτό δείχνουν οι φωνές διεκδίκησης για χρήση από τα ΛΟΑΤΚΙ+ ανδρικά ζευγάρια της παρένθετης μητρότητας, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως μπορούν να δαπανήσουν πολλές χιλιάδες ευρώ για να προβούν στην πράξη αυτή. Μια πράξη που, υπό διάφορα προσχήματα, έχει έντονο το άρωμα της ΕΥΓΟΝΙΚΗΣ και του ρατσισμού, αλλά ταυτόχρονα συνδέεται με βρώμικα κυκλώματα επιχειρηματικής και ιατρικής ασυδοσίας που αποσκοπούν στη «νόμιμη» εκκόλαψη και παραγωγή βρεφών προς εμπορία στο έδαφος της ΕΕ. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια εφιαλτική και ανατριχιαστική εξέλιξη.

Η πρόβλεψη για παρενθεσία μόνο για ιατρικούς σκοπούς (έλλειψη μήτρας κατάσταση υγείας κλπ) μόνο για γυναίκες και χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, που ίσχυε στη χώρα μας έχει καταστεί διάτρητη. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων που δεν κατάργησαν μέχρι σήμερα αυτή την πρακτική που απαγορεύεται στο σύνολο σχεδόν της Ε.Ε., με αποτέλεσμα η Ελλάδα, ειδικά, επί ΝΔ να έχει καταστεί «παράδεισος» για αυτού του είδους το βρώμικο εμπόριο που παίζει με την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, αποθησαυρίζοντας εκατομμύρια για τα ιατρικά lobby. Η χώρα μας έχει καταστεί διεθνής προορισμός για την παρένθετη μητρότητα και τον “αναπαραγωγικό τουρισμό” αφού οι τιμές είναι κατά πολύ μικρότερες άλλων περιοχών του πλανήτη. Με τη ΝΔ να επιτρέπει τη διαφήμιση αυτού του «τομέα» σε λίγο θα φτάσουμε στο ίδιο ντροπιαστικό σημείο με την Ουκρανία του πολέμου, όπου έναντι χρημάτων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν το γενετικό τους υλικό στα εκκολαπτήρια παιδιών και με τη χρήση παρένθετων ενοικιαζομένων μητρών να παραλαμβάνουν σε «πακέτο» το παιδί που θα έχουν παραγγείλει. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν περιπτώσεις μετά από καταγγελίες που οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα στην Ελλάδα, όλα δείχνουν ότι το εμπόριο αυτό καλά κρατεί και ότι οι ροές του αναπαραγωγικού τουρισμού δε μειώνονται.

ακραίων νεοφιλελεύθερων κραυγών που φέρνουν την ευγονική σε συσκευασία οικιακού εξοπλισμού, με το παιδί ως βασικό εξάρτημα/τρόπαιο για τις εγωϊστικές και αλαζονικές φαντασιώσεις του.

TO ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Είναι άλλο το θέμα του πυρήνα της γονεϊκότητας ως ανθρώπινο δικαίωμα και άλλο η επίτευξή της άνευ οποιασδήποτε αξιολόγησης. Με την παρενθεσία – εμπόρευμα να περιγράφει την απόλυτη έκπτωση του δικαιώματος στην αναπαραγωγή απονεμημένου με όρους καθαρά καπιταλιστικού εμπορεύματος.

Η Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς προσπαθώντας – προφανώς – να είναι αρεστή σε μέρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προτίμησε – αντίθετα με την εκφρασμένη θέση της πλειοψηφίας των μελών τού υπό ίδρυση φεμινιστικού της δικτύου – να καταθέσει τροπολογία με θετικό πρόσημο στην παρενθεσία. Με την ίδρυση τεκμηρίου μάλιστα, πως ο άνδρας δεν διαθέτει τρόπο να κυοφορήσει (!), με αναγνώριση αποζημίωσης για την παρένθετη αν πάθει αναπηρία εφ` όρου ζωής οφειλόμενη στην εγκυμοσύνη (!!) και θεωρώντας απολύτως νόμιμο να θέσει την ζωή της σε κίνδυνο προς χάριν τρίτων(!!!).

Η κατάργηση του θεσμού της παρενθεσίας όπως ασκείται είναι αυτονόητο αίτημα για κάθε είδους δύναμη με αναφορά στην Αριστερά, στον ουμανισμό και στην ανθρώπινη αλληλεγγύη και συνύπαρξη, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι αυτονόητο ότι η παραγωγή βρεφών και ο τουρισμός της αναπαραγωγής στην χώρα μας είναι μια αντικοινωνική και αντιγυναικεία μάστιγα και πρέπει να εξαλειφθεί. Το κράτος να πάψει να διευκολύνει αυτή τη γκρίζα παραβατική ζώνη και να αναλάβει τον κοινωνικό του ρόλο και την ευθύνη που του αναλογεί.

Όσο για εμάς στην Αριστερά και στο υπό συγκρότηση κόμμα της Νέας Αριστεράς ας κάνουμε το αυτονόητο: ας εξαλείψουμε την παρενθεσία από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, ας προστατεύσουμε τα γυναικεία σώματα από τον κατακερματισμό και την εργαλειοποίηση, ας πούμε όχι στο εμπόριο των βρεφών και ας ταχθούμε στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των παιδιών και την άνθηση του θεσμού της αναδοχής και της τεκνοθεσίας.

ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ LOBBY ΠΟΥ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΑΛΥΠΗΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ