Βίντεο

Ποινικοί Κώδικες – Ομιλία του Αλέξη Χαρίτση στην Ολομέλεια της Βουλής

Κύριε Υπουργέ, θα ξεκινήσω λέγοντάς σας το εξής: Αλλάξτε τίτλο στο νομοσχέδιο. Ο μόνος τίτλος που ταιριάζει σε αυτό το νομοσχέδιο είναι «όπισθεν ολοταχώς». Με υπότιτλο: «με περισσότερη φυλακή».

Φαίνεται ότι αυτό είναι το όραμά σας. Έτσι αντιλαμβάνεστε τον εκσυγχρονισμό.

Το όραμά σας είναι να φτιάξετε περισσότερες φυλακές.

Είναι σαφές ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η αντεγκληματική πολιτική. Δεν την αφορά.

Πόσες φορές ακόμα θα αλλάξει ο ποινικός κώδικας; Πόσες φορές θα αυξηθούν οι ποινές και θα γίνει πιο αυστηρός ο ποινικός νόμος; Και που θα φτάσει αυτό επιτέλους; Αντιμετωπίζεται έτσι το έγκλημα; Ποια ήταν τέλος πάντων η επίδραση όλων των προηγούμενων αλλαγών στον περιορισμό της εγκληματικότητας;

Να είμαστε λίγο σοβαροί. Η αντεγκληματική πολιτική είναι πολυεπίπεδη. Και το πρώτο επίπεδο είναι εκείνο της κοινωνικής πρόληψης.

Με μέτρα για όλους τους πολίτες. Για τη διατροφή, τη στέγη, την εκπαίδευση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ασφάλεια, την εργασία κλπ. Και με μέτρα πιο στοχευμένα, για τις ευάλωτες ομάδες πολιτών.

Ποια είναι τα μέτρα της κυβέρνησης σε επίπεδο κοινωνικής πρόληψης;

Ακρίβεια, πληθωρισμός απληστίας, αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία στις πλάτες των καταναλωτών, στεγαστική κρίση, αγρότες σε απόγνωση λόγω του απαγορευτικού κόστους παραγωγής. Ο θεσσαλικός κάμπος κατεστραμμένος χωρίς καν σχέδιο ανασυγκρότησης και θωράκισης απέναντι στην κλιματική κρίση. Το δημόσιο σύστημα υγείας διαλυμένο, χωρίς γιατρούς, χωρίς νοσηλευτές, χωρίς τραυματιοφορείς, χωρίς ασθενοφόρα. Και τώρα ετοιμάζεται και η πλήρης απαξίωση και υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης με την αντισυνταγματική ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Αυτά είναι τα κατορθώματα της κυβέρνησης στο κοινωνικό πεδίο.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε μεγάλος κόπος για να φιλοτεχνηθεί ένα προοδευτικό υποτίθεται προφίλ για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή σας. Με τις ψήφους της προοδευτικής αντιπολίτευσης βέβαια. Σήμερα επανέρχεστε στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» της Δεξιάς και μπορεί επιτέλους κι ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης να ψηφίσει ως βουλευτής και να μην αναγκάζεται σε αποχή.

Είναι λοιπόν η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας ποινικός λαϊκισμός; Σαφώς και είναι. Είναι, για να είμαστε πιο ακριβείς, ακροδεξιά πολιτική.

Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί μια πολιτική, όταν δεν κάνεις απολύτως τίποτα για να βελτιώσεις τις κοινωνικές συνθήκες και να περιορίσεις έτσι τις αιτίες που γεννούν το έγκλημα, το αντίθετο μάλιστα, αλλά στην εύλογη κραυγή αγωνίας της κοινωνίας για ασφάλεια ή μετά από ένα ειδεχθές έγκλημα που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη η απάντηση είναι κι άλλες ποινές, κι άλλες φυλακές;

Τι άλλο μπορεί να είναι εκτός από μια πολιτική που επιχειρεί να ποντάρει με φτηνό λαϊκισμό στα πιο συντηρητικά ένστικτα της κοινωνίας;

Το πρωτοφανές στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας – καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μια μαύρη κηλίδα, που θα καταγραφεί και ιστορικά στα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το κράτος δικαίου παραβιάζεται ευθέως στην υπόθεση των υποκλοπών. Του predator και της ΕΥΠ που ελέγχεται από τον Πρωθυπουργό.

Το κράτος δικαίου παραβιάζεται όταν η κυβέρνηση στοχοποιεί τις Ανεξάρτητες Αρχές, και κάνει προσωπικές επιθέσεις στους επικεφαλής τους, όπως έκανε με την ΑΔΑΕ και τον κ. Ράμμο.

Το κράτος δικαίου βουλιάζει στα ανοιχτά της Πύλου. Γιατί δεν θα παραβλέψουμε την έκθεση του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της FRONTEX που αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές καθυστέρησαν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και ανέπτυξαν ανεπαρκείς και ακατάλληλους πόρους.

Το κράτος δικαίου κινδυνεύει και παραβιάζεται όταν το ίδιο το ελληνικό κοινοβούλιο, όταν η η κυβερνητική στήνει μια Εξεταστική Επιτροπή – παρωδία από την οποία αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε γιατί αρνούμαστε να γίνουμε συμμέτοχοι στη συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη.

Είναι σαφής η τακτική της κυβέρνησης. Και δυστυχώς για ακόμα μια φορά την πληρώνει η κοινωνία. Γιατί η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιες ρυθμίσεις – και είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση εδώ ασχολείται με τη μικρή και μεσαία παραβατικότητα. Γιατί οι συνθήκες που γεννούν το έγκλημα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να χτίζει φυλακές.

Το αίσθημα δικαιοσύνης και ασφάλειας εμπεδώνεται με μια ουσιαστική αντεγκληματική πολιτική. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που κάνει η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο.