Συνεντεύξεις

Πέτρος Κασιμάτης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε όλα μας τα αιτήματα

Την κραυγή αγωνίας του κλάδου της εστίασης, ο οποίος έχει αποφασίσει να προβεί σε κινητοποιήσεις στις 16 Νοεμβρίου, εκφράζει ο Πέτρος Κασιμάτης, μέλος του συντονιστικού Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης, μιλώντας στην ΑΥΓΗ. Ο ίδιος παρουσιάζει τα αιτήματα του χώρου τις εστίασης ώστε να πάρουν ανάσα 84.000 επιχειρήσεις, προβλέποντας ότι η εστίαση θα βγει τραυματισμένη.

Επίσης συμβουλεύει τον υπουργό Ανάπτυξης  Άδωνι Γεωργιάδη να δει τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης, για να διαπιστώσει πόσο ελλιπή είναι τα κυβερνητικά μέτρα, απαντώντας στα περί αχαριστίας: «Θα τον συμβουλεύαμε να εξετάσει τα μέτρα στήριξης που έχουν δοθεί στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης για να καταλάβει πόσο ελλιπής είναι η συνεισφορά του».

* Δεν είναι συχνό το φαινόμενο να κατεβάζουν ρολά οι επαγγελματίες της εστίασης. Πώς συνέβη αυτό;

Για πρώτη φορά στην ιστορία ο κλάδος της εστίασης κηρύσσει απεργία. Πρόκειται για ανομοιογενή κλάδο, γεγονός που καθιστά από δύσκολο έως αδύνατο να υπάρξει συνεννόηση για μια τέτοια ενέργεια. Τα τελευταία δύο χρόνια η εστίαση έχει εργαλειοποιηθεί λειτουργώντας ως ο μοχλός πίεσης για την εφαρμογή αμφιλεγόμενων μέτρων, δήθεν για την προστασία της δημόσιας Υγείας. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ο κλάδος μας καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας επέδειξε πλήρη ενσυναίσθηση στην εφαρμογή όλων των μέτρων (ακόμα και αυτών που δημιουργούσαν εύλογες απορίες, αντιρρήσεις, ακόμα και χλευασμό).

Η εστίαση σε καμία φάση της πανδημίας δεν έδειξε στοιχεία στείρας άρνησης, πάρα μόνο ουσιαστική κριτική και διάθεση συνεργασίας προκειμένου να γίνει ό,τι καλύτερο για την προστασία της δημόσιας Υγείας. Επίσης συνολικά ο κλάδος έδειξε ανοχή και κατανόηση στη πραγματικότητα που εξελισσόταν, κατανοώντας ακόμα και το μεγάλο κόστος που φαινόταν εξ αρχής πως θα επωμιστεί. Τα όποια μέτρα στήριξης πάρθηκαν, δυστυχώς, υπήρξαν φτωχά και σε πολλές περιπτώσεις κατευθυνόμενα σε λίγους.

Για τους λόγους αυτούς, ύστερα από διεργασίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη το διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου, αποφασίστηκε η κήρυξη πανελλαδικής εικοσιτετράωρης απεργίας για την Τρίτη 16.11.

* Εκπρόσωποι του κλάδου σας συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή την εβδομάδα. Τι εισπράξατε από τη συνάντηση;

Οι δηλώσεις, μετά το πέρας της συνάντησης, των κ. Καββαθά (πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ) και Χατζηθεοδοσίου (πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών) είναι χαρακτηριστικές. Ο πρωθυπουργός απέρριψε όλα τα αιτήματα των φορέων της αγοράς καθιστώντας αναπόφευκτη την προσφυγή σε κινητοποιήσεις.

* Τι ζητάτε από την κυβέρνηση;

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης είναι μία πρωτοβουλία που συστάθηκε με σκοπό να συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο εκπροσωπώντας μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης από όλη την Ελλάδα. Με αφορμή τα νέα μέτρα, αλλά και συνολικά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τις επιχειρήσεις μας, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης στηρίζει και συμμετέχει στην απεργία διεκδικώντας τα παρακάτω:

* Δωρεάν τεστ για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

* Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

* Συνέχιση του μέτρου της επιδότησης ενοικίου για όσο καιρό ισχύουν περιοριστικά μέτρα.

* Επαναφορά του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας, επίσης για όσο καιρό ισχύουν περιοριστικά μέτρα.

* Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών για το 2020 και το 2021.

* Μείωση του ΦΠΑ για όσο καιρό ισχύουν περιοριστικά μέτρα.

* Συνέχιση του μέτρου της επιδότησης δόσεων δανείων.

* Επανατοποθέτηση αδιάθετων κονδυλίων μέσω νέων χρηματοδοτήσεων ανάλογες εκείνων του 2020 και αρχών 2021.

* Όχι σε ελέγχους ταυτοποίησης.

Να τονίσουμε πως τα αιτήματα έχουν προκύψει από διαβούλευση μεταξύ των μελών της πρωτοβουλίας μας και κατόπιν έρευνας προκειμένου να είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα.

* Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα στην εστίαση;

Η εστίαση σίγουρα θα βγει βαριά τραυματισμένη από την περίοδο της πανδημίας. Η επόμενη μέρα θα μας βρει με πολλά οικονομικά βάρη, αλλά και ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί με πολλές στρεβλώσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι διαβούλευση με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την αγορά και η αναζήτηση σύγχρονων και ρεαλιστικών λύσεων σχεδόν για όλο το φάσμα της λειτουργίας μιας επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ).

* Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης  Άδωνι Γεωργιάδη περί αχαριστίας του κλάδου σας;

Τον κ. υπουργό πραγματικά δεν τον προλαβαίνουμε. Ο ίδιος δήλωσε πως «είναι αχαριστία να ζητάει επιπλέον χρήματα η εστίαση». Είναι λυπηρό και απογοητευτικό ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός να κάνει τέτοιες απαξιωτικές δηλώσεις για έναν κλάδο που αριθμεί σχεδόν 84.000 επιχειρήσεις και απασχολεί άμεσα σχεδόν 400.000 και έμμεσα σχεδόν 1.000.000 εργαζόμενους.

Η στήριξη που έχει δοθεί στην εστίαση είναι πολύ φτωχή. Αφορά κυρίως δάνεια τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν από επιχειρήσεις που υπολειτουργούν εδώ και δύο χρόνια. Επίσης, από τον Ιούλιο και ενώ ισχύουν ακόμα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, η στήριξη της Πολιτείας έχει αποσυρθεί πλήρως. Σε όλα αυτά τα οικονομικής φύσεως εμπόδια έρχονται να προστεθούν πλήθος αμφιλεγόμενα μέτρα χωρίς κανένα εμφανές όφελος για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η απάντησή μας, λοιπόν, θα ήταν να είναι πιο μετρημένος ο κύριος υπουργός και να μην απευθύνεται με τέτοια απαξίωση σε έναν κλάδο τόσο σημαντικό για την ελληνική οικονομία. Τέλος, θα τον συμβουλεύαμε να εξετάσει τα μέτρα στήριξης που έχουν δοθεί στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης για να καταλάβει πόσο ελλιπής είναι η συνεισφορά του στη θεσμική του θέση.

Πηγή: Η Αυγή