Συνεντεύξεις

Πάνος Σκουρλέτης: Πολιτική τυμβωρυχία αντί αυτοκριτικής και μέτρων δασοπροστασίας και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

Για τις πυρκαγιές, τις ευθύνες της κυβέρνησης και τη στάση του πρωθυπουργού

«Το πιο τραγικό από τη χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού, δεν ήταν ότι έδειξε μια πλευρά του πραγματικού του εαυτού. Ως ένας άριστος πολιτικός τυμβωρύχος, ο  κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ εργαλειοποίησαν την Εθνική τραγωδία του Ματιού».

«Το χειρότερο  απ’ όλα -γιατί το άλλο έχει να κάνει με το ήθος του καθ’ ενός, την πολιτική ηθική του- είναι ότι φάνηκε ότι δεν έχει βγάλει κανένα συμπέρασμα από τη Μάνδρα, το Μάτι και τώρα τις τελευταίες πυρκαγιές».

«Ειλικρινά, είναι φράση αυτή που είπε, να αντιπαραβάλλει τα 1.200.000 καμένα στρέμματα με τους νεκρούς; Ο πρωθυπουργός; Δεν είναι τυμβωρυχία; Θα τον συνοδεύει αυτή του η τοποθέτηση σε όλη τη διάρκεια του πολιτικού του βίου».

«Οι διαχρονικές αδυναμίες του ελληνικού κράτους, ως προς τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση, αλλά και οι παθογένειες που γέννησαν πόλεις-τερατουργήματα, σαν το Μάτι -υπάρχουν πολλές τέτοιες- είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει, να δούμε πως το αλλάζουμε. Εκεί πάνω αποτυπώνεται το πελατειακό κράτος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επί δεκαετίες, με παρεκκλίσεις, με νομιμοποιήσεις, με αυθαίρετες καταστάσεις, χτίσανε όλες αυτές τις πόλεις που σήμερα, κάτω από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες, μπορεί να οδηγήσουν σε τραγωδίες. Αυτό θα περίμενε κανείς να είναι ένας κοινός παρονομαστής για όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

«Το πρόβλημα δεν είναι η έμφαση  στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπου ασφαλώς είναι προτεραιότητα. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν αντιπαραβάλλεις αυτή την προτεραιότητα με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου να σώσεις περιουσίες και περιβάλλον, που σχετίζονται τελικά με την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής. Για σκεφτείτε όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Βόρεια Εύβοια, ποια θα είναι η ζωή τους από εδώ και πέρα».

Για την αποτυχία του εμβολιαστικού στόχου, την ανάγκη εκστρατείας ενημέρωσης, τη λήψη πρόσθετων μέτρων

«Εκ του αποτελέσματος, απέτυχε η διαχείριση του εμβολιασμού ως προς τους στόχους που είχαν  τεθεί. Είμαστε πολύ χαμηλά στην Ευρωπαϊκή κατάταξη σε σχέση με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων. Αυτό είναι μια πραγματικότητα».

«Πρέπει να δούμε τι δεν έγινε καλά. Υπήρξε μια αντιφατική διαχείριση; Υπήρξε, πολλές φορές διαφορετική αντιμετώπιση στην καταπολέμηση της πανδημίας ανάλογα με τις πολιτικές πιέσεις και τα διάφορα κοινά που υπήρχαν; Δηλαδή ήμασταν πιο ελαστικοί στα θέματα που αφορούσαν την Εκκλησία και πιο αυστηροί στα θέματα που αφορούσαν την εστίαση. Αυτό, αυτομάτως θέτει ερωτήματα στον κόσμο».

«Προσέξτε αντιφατικά πράγματα. Για να πάει κάποιος ως πελάτης στην εστίαση θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος, αλλά αυτός που εργάζεται κάθε μέρα εκεί, αρκεί να κάνει rapid τεστ και να τα πληρώνει από την τσέπη του».

«Πρέπει να υπάρξει μία επιστράτευση όλων των επιχειρημάτων, όλης της επιστημονικής γνώσης, για να αυξήσουμε τον εμβολιασμό; 100% σας λέω».

«Θα πρέπει να υπάρξει προσέγγιση συγκεκριμένων πληθυσμών ή περιοχών που εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Για παράδειγμα, στη Γαλλία που είχε αντίστοιχα προβλήματα, -τώρα είναι σε καλύτερη θέση από εμάς- οργάνωσαν μεικτά συνεργία επιστημόνων, κοινωνιολόγων και πήγαν σε μεγάλες γειτονιές που αρνούνταν τον εμβολιασμό, που ο κόσμος για δικούς του λόγους φοβόταν, δεν ήθελε, είχε τα ερωτήματά του, για να τους πείσουν. Εμείς κάναμε μια πολιτική, για παράδειγμα, για τους Ρομά, οι οποίοι είναι πολλές χιλιάδες στην Ελλάδα»;

«Αν παραδεχτούμε ότι δεν έχουμε εξαντλήσει όλους τους τρόπους, όλα τα επιχειρήματα για να μάθει και να πειστεί, τελικά, ο κόσμος, νομίζω ότι θα έπρεπε ήδη από “χθες” να έχουμε ξεκινήσει μια τέτοια εκστρατεία».

«Παράλληλα θα πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα ανοίξουν τα σχολεία. Δεν έχει γίνει τίποτα».

«Βλέπετε τώρα ότι το σύστημα Υγείας κινδυνεύει να κρασάρει, όχι μόνο από την πίεση των ασθενών, αλλά και από την έλλειψη προσωπικού. Ποια είναι η δεξαμενή των ανθρώπων, υγειονομικών, νοσηλευτικού προσωπικού, γιατρών, που έχει δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα; Τίποτα. Το μόνο που ακούμε είναι πως θα βάλουμε ιδιωτικές εταιρίες μέσα. Όπως θα βάλουμε ιδιώτες στα δάση, όπως θα βάλουμε ιδιώτες στην εκπαίδευση. Τα πάντα στο βωμό του ιδιωτικού κέρδους».

Πηγή: Left από Real FM