Ο Πάνος Σκουρλέτης σε τηλεδιάσκεψη με τους εργαζομένους της Εθνικής Τράπεζας επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι «προσφέρουν επί χρόνια ένα σημαντικό έργο στην Τράπεζα, έχοντας αποκτήσει γνώσεις και εμπειρία υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και ότι τα αιτήματά τους είναι εύλογα και δίκαια».
Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συνέχιση της απασχόλησης και τη διασφάλιση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στη φύλαξη της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι απασχολούνται στις εταιρείες ICAP SecurityServices και Mellon Technologies, έπειτα από τη γνωστοποίηση ότι αναλαμβάνει το έργο η εταιρεία G4s, συζητήθηκαν στη τηλεδιάσκεψη μεταξύ εργαζομένων και του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, τη Δευτέρα 20/12/2021. Πρόκειται για περίπου 90 εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται στο συγκεκριμένο τομέα από το 2009, με κύρια αποστολή την φύλαξη εσωτερικών χώρων, αλλά και την φύλαξη υψηλόβαθμων στελεχών και σημαντικών εγκαταστάσεων της τράπεζας. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, ένας σημαντικός αριθμός, από τους 52 απασχολούμενους μέσω της ICAPSecurityServices, έλαβε εξειδικευμένη εκπαίδευση υψηλού επιπέδου με έξοδα της τράπεζας.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά ως προς τη διαδικασία μεταφοράς ή μη του προσωπικού στη νέα επιχείρηση και το νέο καθεστώς απασχόλησης, ενώ τους γνωστοποιήθηκε ότι δρομολογείται μείωση αποδοχών. Οι εργαζόμενοι έθεσαν με έμφαση στον Πάνο Σκουρλέτη και το ζήτημα της διαφαινόμενης υποβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχουν στην τράπεζα για πάνω από δέκα συνεχόμενα χρόνια. Τον ενημέρωσαν, επίσης, ότι έγινε παρέμβαση από τον Σύλλογο Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.) με επιστολή προς την Εθνική Τράπεζα με την οποία ζητά άμεσα συνάντηση για το θέμα, ενώ εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση. Οι εργαζόμενοι ζητούν: Να μη μειωθούν οι αποδοχές τους. Να συνεχιστεί η καταβολή του επιδόματος επικινδυνότητας και κάθε άλλου επιδόματος που ήδη λαμβάνουν. Να συνεχίσουν να εργάζονται στα πόστα της Εθνικής Τράπεζας, για τα οποία έχουν εκπαιδευτεί. Να αναγνωριστεί η συνολική προϋπηρεσία τους με τέτοιο τρόπο, που να νοείται ως ημερομηνία πρόσληψης η έναρξη εργασίας στον προηγούμενο εργολάβο.
Ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι «προσφέρουν επί χρόνια ένα σημαντικό έργο στην Τράπεζα, έχοντας αποκτήσει γνώσεις και εμπειρία υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και ότι τα αιτήματά τους είναι εύλογα και δίκαια». Στη βάση αυτή, διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους για τη στήριξη των διεκδικήσεών τους.
Αναφορικά με το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο εκδηλώνεται, ειδικά το τελευταίο διάστημα, ένα κύμα βλαπτικών μεταβολών για τους εργαζόμενους διαφόρων κλάδων, ο Πάνος Σκουρλέτης υπενθύμισε το αντεργατικό νομοθετικό έργο της κυβέρνησης της ΝΔ, με αποκορύφωμα τον «νόμο Χατζηδάκη», καθώς και «τα μηνύματα που στέλνονται στην εργοδοσία μέσω της υποβάθμισης του έργου της Επιθεώρησης Εργασίας». Πρόκειται, πρόσθεσε, «για την “ανάπτυξη” του κ. Μητσοτάκη που απ’ ότι φαίνεται, σε κάθε πτυχή της βασίζεται στην υποτίμηση της αμοιβής της εργασίας και στον περιορισμό των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας».
Τέλος, ο Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος σε μια σειρά θετικών διατάξεων για τους εργαζόμενους τις οποίες κατάργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ήταν καιοι ρυθμίσεις προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία «για την επαναφορά τους, όπως και για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που θέσπισε όλο το προηγούμενο διάστημα η σημερινή κυβέρνηση».
Πηγή: left