- Η κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο για πρόωρες εκλογές. Βλέπετε πρόωρες διπλές κάλπες προκειμένου να «καεί» η απλή αναλογική;
Ασφαλώς κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση εξαρτάται από τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο θα είναι αρκετά δύσκολο εκ μέρους του να δικαιολογήσει στον ελληνικό λαό μια τέτοια απόφαση. Καμία μικροκομματική σκοπιμότητα σε σχέση με τον εκλογικό νόμο δεν μπορεί να είναι ένας πειστικός και επαρκής λόγος για να δικαιολογήσει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εκτός και αν υπάρχουν άλλοι λόγοι που δεν μας είναι γνωστοί. Κάποιες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας η κάτι άλλο. Βεβαίως μια πρόωρη προσφυγή σε συνθήκες απλής αναλογικής είναι ένα μεγάλο ρίσκο για την ΝΔ, καθώς το πιο πιθανό είναι να αποσπάσει μικρότερα ποσοστά από αυτά που είχε στις τελευταίες εκλογές και άρα να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας με προοδευτικό πρόσημο.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σ’ αυτή την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μέσω της απλής αναλογικής. Πώς και με ποιους; Υπάρχει έδαφος για ισπανικό μοντέλο και στην Ελλάδα; Τα έως τώρα μηνύματα από το ΚΙΝΑΛ δεν δείχνουν τέτοια πρόθεση…
Μια προοδευτική κυβέρνηση θα μπορούσε να προκύψει και με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, εάν ίσχυε η απλή αναλογική και βεβαίως υπήρχαν οι αντίστοιχες πολιτικές προϋποθέσεις. Σωστά επισημαίνετε πως καθοριστική σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι η στάση του ΚΙΝΑΛ. Νομίζω πως τα περιθώρια στενεύουν πλέον γι’ αυτό τον χώρο. Ή θα κάνει μια γενναία στροφή προς τα αριστερά ή θα δορυφοριοποιηθεί πλήρως ως προς τη ΝΔ. Πράγματι, πιστεύω ότι η προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης θα μπορούσε να δώσει μια νέα ώθηση στη χώρα. Ας αναλάβει λοιπόν ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι στον προοδευτικό κόσμο. Βεβαίως στη περίπτωση της Ισπανίας ο μεγάλος εταίρος είναι το Σοσιαλιστικό κόμμα, ενώ στην Ελλάδα το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ.
- Προτείνετε Παυλόπουλο για ΠτΔ. Εάν δεν τον προτείνει η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν θελήσει τελικά να είναι υποψήφιος, ποια θα είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ποια θα είναι τα πολιτικά της χαρακτηριστικά;
Δεν νομίζω πως έχει καμία απολύτως σημασία να μπούμε σε μια ονοματολογία ενώ ακόμα είναι πάνω στο τραπέζι το όνομα του κ. Παυλόπουλου. Εκείνο όμως, το οποίο οφείλει να κάνει άμεσα ο κ. Μητσοτάκης, είναι να εξηγήσει τους λόγους της, μέχρι τώρα, μη υποστήριξης του κ. Παυλόπουλου. Όσο δεν το κάνει είναι σαν να μας λέει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να παίζει με το θεσμό με σκοπό να δημιουργεί εφήμερες εντυπώσεις. Αν πράγματι συμβάλει η συμφωνία στο πρόσωπο του Προέδρου σε μια μίνιμουμ συναίνεση γιατί δεν επιλέγεται η υποψηφιότητα του σημερινού Προέδρου που το εξασφαλίζει; Σε κάθε άλλη περίπτωση οι χειρισμοί του πρωθυπουργού θα αποσκοπούν στη δημιουργία ενός εικονικού προπετάσματος συναίνεσης.
- Συζητάτε ή όχι μια υποψηφιότητα από την κεντροαριστερά; Έχουν ακουστεί τα ονόματα της Μαρίας Δαμανάκη, του Νίκου Αλιβιζάτου, του Βασίλη Σκουρή. Θα λέγατε «ναι» σε κάποιο από αυτά;
Νομίζω πως με την προηγούμενη απάντηση μου θα καταλάβατε πως δεν έχει νόημα να συζητάμε επί άλλων προτάσεων.
- Θα υπερψηφίσει τελικά ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για τις αμερικανικές βάσεις; Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να το παγώσει…
Εφόσον η συμφωνία έρθει άμεσα νομίζω πως η θέση μας είναι σαφής, δεν θα την ψηφίσουμε. Αντίθετα το πάγωμα της συμφωνίας θα μας δώσει τη δυνατότητα να την δούμε υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών. Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει η χώρα είναι πως δεν είμαστε δεδομένοι για κανένα. Οι συμμαχίες στηρίζονται στο αμοιβαίο όφελος.
- Ανασυγκρότηση ΣΥΡΙΖΑ: Με ποιους όρους – μετασχηματισμός ή διεύρυνση; Και με ποιον τελικό στόχο – νέα δημοκρατική παράταξη ή ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα;
Η έννοια της παράταξης είναι κάτι ευρύτερο και δεν ταυτίζεται με αυτή του κόμματος, ούτε βέβαια πρέπει να υιοθετήσουμε ανιστόρητες και επικίνδυνες προσεγγίσεις, που υποκρύπτουν ηγεμονισμό, πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει τον μοναδικό εκφραστή του σύνολο του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Όμως το ερώτημα που διατυπώνεται το έχουμε ήδη ως ένα βαθμό απαντήσει. Μέσα από τη διακήρυξη – κάλεσμα προς το τρίτο συνέδριο του κόμματός μας, μιλάμε για ένα κόμμα της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, ικανό να αποτελέσει την κύρια έκφραση του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου.
- Ο Αλέξης Τσίπρας είπε «ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ με όλους όσοι κατανοούν την ιστορική ανάγκη του εγχειρήματος». Υπάρχουν κάποιοι εντός ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατανοούν αυτή την ανάγκη; Υπάρχει καχυποψία;
Δεν νομίζω πως η αναφορά του προέδρου του κόμματος αφορούσε κάποιους εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω δει κανέναν απολύτως να διαφωνεί με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό αποτυπώθηκε στο γεγονός της ομόφωνης ψήφισης των αποφάσεών μας τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Διαφορετικές προσεγγίσεις σε ζητήματα αποτίμησης του κυβερνητικού έργου υφίστανται ή σε ζητήματα προγραμματικά, αλλά αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
- Η διεύρυνση έχει φέρει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ πολλά πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ. Σας ανησυχεί η λεγόμενη «πασοκοποίηση»; Εσείς είχατε πει ότι «θέλουμε την λαϊκότητα του παλαιού ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι τον λαϊκισμό του».
Καλά το θυμάστε. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα λαϊκό κόμμα με συγκεκριμένη συμβολή στην πολιτική ζωή. Εκείνο το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πια, έκλεισε τον κύκλο του. Ταυτόχρονα χρεώνεται και με φαινόμενα λαϊκισμού. Εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε τις καλύτερες των παραδόσεων αυτού του χώρου μέσα από τη διαδικασία συνάντησής μας με έναν κόσμο κεντροαριστερής καταγωγής. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει εδώ και χρόνια. Πρόκειται για μια συνάντηση στο έδαφος της Αριστεράς μέσα από την οποία διαμορφώνεται μια νέα ποιότητα, μια νέα δυναμική, η δυναμική και η φρεσκάδα της Αριστεράς της εποχής μας.
- Xαρακτηρίσατε πάντως «τοξικό» πρόσωπο τον Γιώργο Παπανδρέου…
Ήταν ένας απόλυτα πολιτικός χαρακτηρισμός που δεν σχετίζεται με τα προσωπικά χαρακτηριστικά του κ. Γ. Παπανδρέου και βεβαίως δεν συνιστά κανενός είδους απρέπεια εκ μέρους μου, όπως άκουσα ότι ειπώθηκε από διάφορους. Επαναλαμβάνω λοιπόν πως ο Γιώργος Παπανδρέου είναι το μοιραίο εκείνο πρόσωπο που συνδέθηκε με την είσοδο της χώρας στα μνημόνια. Χωρίς να απαλλάσσω της ευθύνης για την χρεοκοπία της χώρας τον συναινετικό δικομματισμό του παρελθόντος, που εγκαθίδρυσε ένα φαύλο και παρασιτικό οικονομικό μοντέλο.
Όσο για αυτούς που εξεγέρθηκαν με τον χαρακτηρισμό, μάλλον ορισμένοι υποκρίνονται, γιατί κατά καιρούς έχουν πει χειρότερα για τον Γιώργο Παπανδρέου.
- Θα παραμείνετε Γραμματέας μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;
Ευτυχώς για όλους το αν θα είναι κάποιος γραμματέας δεν εναπόκειται στην υποκειμενική του διάθεση, αλλά από την ΚΕ που θα προκύψει από το συνέδριό μας. Σε κάθε περίπτωση, το πρόσωπο και τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε γραμματέα είναι σε άμεση συνάρτηση με τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις που θα διαμορφωθούν στο συνέδριο. Το άνοιγμα αυτής της συζήτησης τώρα μάλλον είναι άκαιρο. Είναι σαν να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο.
Πηγή: TVXS