Η Δικαιοσύνη προσπαθεί να επιβληθεί ως «μοναδική πραγματική εξουσία» με αποφάσεις που παρεμβαίνουν στην πολιτική ζωή, όπως με τις ποινές που στοχευμένα ξεπερνούν το όριο του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, είπε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος, οι δύο δικαστές που ζήτησαν να δικαιωθεί το αίτημα της Ηριάννας και του Περικλή ήταν θετική έκπληξη σε μία αναμενόμενη απόφαση, όπως υπογράμμισε.
Ο κ. Λάμπρου χαρακτήρισε αναμενόμενη την απόφαση για την μη αποφυλάκιση της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή και μάλιστα σημείωσε πως το γεγονός ότι η απόφαση ήταν με 3 αντί 2 ψήφων δικαστών, ότι δηλαδή «βρέθηκαν δύο δικαστές που ζήτησαν να δικαιωθεί το αίτημα … ήταν μία θετική έκπληξη».
«Ήταν μία απόφαση που πλησίαζε όσο υπήρχε η αντίδραση, όσο έγραφαν οι διανοούμενοι, όσο ο Πρόεδρος της Βουλής τόνιζε ότι είναι απαράδεκτο» αυτό που συμβαίνει … ήταν στοχευμένη απόφαση» κατά την δική του κρίση, όπως σημείωσε, προκειμένου να δηλωθεί ότι η «μοναδική πραγματική εξουσία» είναι η δικαστική.
Φτάνει κανείς «να κοιτάξει το χώρο της φυλακής, ποιοι είναι μέσα, ποιοι έξω, να ψάξει τους λογαριασμούς των 9.500» που βρίσκονται εκεί, συνέχισε ο κ. Λάμπρου. «Η μεγάλη πλειοψηφία δεν διαθέτει ούτε ένα ευρώ, είναι φτωχοδιάβολοι από τα “κάτω ράφια” της κοινωνίας, από τις άκρες και όχι το κέντρο της», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Η Δικαιοσύνη, έτσι όπως είναι διαμορφωμένη, είναι κοινωνικά μεροληπτική, ταξική Δικαιοσύνη», τόνισε ο ίδιος.
Ωστόσο, «όσοι κρίνουν, κρίνονται …βεβαίως προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι θεοί … και ο πρωθυπουργός κρίνεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο Σόιμπλε … αλοίμονο αν δεν μπορούν να κριθούν 5-10 δικαστές», σημείωσε ο κ. Λάμπρου.
Η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση, συνέχισε, «επιχειρεί να εφαρμόσει μία πολιτική, όπως την είχε περιγράψει προεκλογικά, αλλά συναντά συνεχώς εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια και σε ζητήματα Δικαιοσύνης».
Ανέφερε χαρακτηριστικά το νόμο Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των σοφρωνιστικών ιδρυμάτων και τόνισε ότι «χτυπήθηκε και χτυπάται από την ΝΔ και την άκρα δεξιά, τη Χρυσή Αυγή … θέτει ζητήματα προς όφελος των πιο ευάλωτων ομάδων, των ασθενών, αποκαθιστούσε τις αδικίες των τεράστιων ποινών».
«Τι έγινε; … λέει ο νόμος ότι για ποινές μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη εκτίωνται τα δύο πέμπτα συν τα μεροκάματα … οι δικαστές για να ξεπεράσουν το “σκόπελο”, ακόμη και για όχι σημαντικές υποθέσεις, επέβαλαν ποινές 10 χρόνων και μίας ημέρας, μίας εβδομάδας, ενός μήνα, για να περάσουν το όριο», υπογράμμισε ο κ. Λάμπρου.
Παράλληλα, υπάρχουν μεγάλες υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη και επηρεάζουν την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή, όπου επίσης υπάρχουν αντίστοιχες τακτικές. «Δεν έχουμε παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, το αντίθετο, έχουμε παρέμβαση της Δικαιοσύνης στην πολιτική ζωή, αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Προέβλεψε μάλιστα ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμη προκειμένου να αλλάξουν αυτές οι νοοτροπίες, με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αποκαθιστούν την ισονομία και θα εμποδίζουν τις ανεξέλεγκτες αποφάσεις χωρίς τον ορισμό του νόμου, για να περιφρουρείται η ίδια η έννοια της Δικαιοσύνης. «Η συνείδηση και η νοοτροπία δεν αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη», υπογράμμισε.
Συνέστησε μάλιστα, οι δικαστές που αποφασίζουν για την τύχη ανθρώπων και εκτιμούν ότι π.χ. [δεν θα πάθει βλάβη» η κάθε Ηριάννα, να μπουν στο χώρο της φυλακής για μία ημέρα, μία εβδομάδα, να κάτσουν σε ένα κελί για να αντιληφθούν εάν πράγματι είναι έτσι, να αρχίσουν να σκέφτονται τι σημαίνουν οι ποινές των 10, 15, 20 ετών.
Σε χώρες όπως στη Σκανδιναβία, όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι πολλοί καλούνται να… περιμένουν πριν εκτίσουν την ποινή τους, εμείς τους στοιβάζουμε μέχρι και σε τουαλέτες, κατέληξε, αυτή είναι η προσπάθεια, να εκτίει ο καταδικασθείς την ποινή του με αξιοπρέπεια.
Πηγή: Στο Κόκκινο