Micro

Όταν ο Μητσοτάκης βλέπει «βία από τα Αριστερά», ο γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης βλέπει «λαϊκισμό από τα δεξιά»

Σαφή και ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα του λαϊκισμού στην Ευρώπη πήρε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ με αφορμή την έκθεσή του με τίτλο «Λαϊκισμός – Πόσο ισχυρά είναι τα θεσμικά αντίβαρα της Ευρώπης;» που συζητήθηκε στην επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία, ο κ. Γιάγκλαντ δήλωσε: «είναι αλήθεια ότι στην Ευρώπη ο λαϊκισμός έχει συνήθως δεξιά προέλευση, εκφράζεται με ακροδεξιά κόμματα όπως αυτό της Λεπέν και του Βίλντερς. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποκαλούσα την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λαϊκιστική και τον ΣΥΡΙΖΑ ένα λαϊκιστικό κόμμα. Ουδέποτε υπήρξε επίθεση από την πλευρά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στους δημοκρατικούς θεσμούς, στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το αντίθετο. Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε ενώπιον της Συνέλευσης όλοι το διαπιστώσαμε αυτό».

Στη δική της παρέμβαση κατά τη συζήτηση της έκθεσης, η Αννέτα Καββαδία είχε τονίσει την ανάγκη να υπάρξει σαφήνεια στον ορισμό του λαϊκισμού, ώστε να αποφεύγεται κάθε απόπειρα κατάχρησης του όρου για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Και αναρωτήθηκε: «δεν είναι, άραγε, λαϊκισμός όταν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – που μάλιστα διεκδικεί να κυβερνήσει μια μέρα τη χώρα – εξισώνει συστηματικά την Αριστερά με τους ακροδεξιούς φασίστες; Όταν δηλώνει ανοιχτά ότι η Χρυσή Αυγή είναι σαν μην υπάρχει και ότι το πραγματικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια είναι η, δήθεν, βία της Αριστεράς; Αυτό δεν είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία;»

«Και όταν μιλάμε για τη Χρυσή Αυγή», συνέχισε, «μιλάμε για ένα ακροδεξιό λαϊκιστικό μόρφωμα, μια νεοναζιστική συμμορία που βρίσκεται – δυστυχώς – στο Κοινοβούλιο την ώρα που κορυφαία στελέχη της δικάζονται  για τον φόνο ενός νέου ανθρώπου και για δεκάδες άλλες βίαιες επιθέσεις, σε εργάτες, συνδικαλιστές, μετανάστες και ομοφυλόφιλους».

Επισημαίνοντας την ανάγκη ειλικρινούς αυτοκριτικής εκ μέρους των ευρωπαϊκών ηγεσιών, η κ.Καββαδία τόνισε πως  «πρέπει όλοι να αναλογιστούμε: τι έχει κάνει η Ευρώπη, ώστε να μην αφήσει έδαφος για την ανάπτυξη του λαϊκισμού; Πού είναι η αλληλεγγύη, πού είναι οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες, πώς συμπεριφέρονται οι λεγόμενες «μεγάλες» ευρωπαϊκές χώρες απέναντι στις πιο αδύναμες; »

Φέρνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας, μίλησε για την πολύχρονη κρίση από την οποία ταλανίζεται τα τελευταία οκτώ, σχεδόν, χρόνια. Μια κρίση που, όπως είπε, «δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά πολυεπίπεδη και στην οποία ήρθε να προστεθεί  μια πρωτοφανής προσφυγική κρίση στην αντιμετώπιση της οποίας συχνά νιώσαμε ότι είμαστε μόνοι παρά την πρωτοφανή αλληλεγγύη που επέδειξε ο ελληνικός λαός σώζοντας, ουσιαστικά, την τιμή και την αξιοπρέπεια της Ευρώπης»

Και ασκώντας κριτική στον τρόπο αντιμετώπισης της ελληνικής κυβέρνησης από συγκεκριμένη μερίδα του ευρωπαϊκού κατεστημένου, ήταν σαφής: «Αντιλαμβάνομαι ότι η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας δεν είναι μια κυβέρνηση όπως αυτές που είχε συνηθίσει η Ευρώπη και ότι ίσως σε κάποιους στην Ευρώπη δεν αρέσει. Ωστόσο, ο λαός της χώρας μου αποφάσισε με την ψήφο του και η δημοκρατική Ευρώπη οφείλει να σεβαστεί την κυρίαρχη βούλησή του».

« Επομένως», κατέληξε η Αννέτα Καββαδία, «πριν μιλήσουμε για το υπαρκτό πρόβλημα του λαϊκισμού στην Ευρώπη και αφού ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς εννοούμε με τον συγκεκριμένο όρο, είναι ανάγκη να κοιτάξουμε, ως ευρωπαίοι, τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να αναρωτηθούμε τι κάνουμε για να του στερήσουμε το πρόσφορο έδαφος, όπου καλλιεργείται».

Πηγή: Left