Macro

Ορκωμοσία – φιέστα του «σουλτάνου» Ερντογάν

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης με τους υπουργούς, που ο ίδιος διόρισε, ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από τη… χολιγουντιανών διαστάσεων τελετή ορκωμοσίας μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, που τερματίζουν την κοινοβουλευτική διακυβέρνηση της γειτονικής χώρας και του δίνουν εκτεταμένες εξουσίες.

Ο Τούρκος ηγέτης έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ με μία τεράστια αυτοκινητοπομπή μπροστά στο κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, όπου ανέλαβε με επίσημο έγγραφο την εξουσία για τα επόμενα πέντε χρόνια παρουσία 22 αρχηγών κρατών και 28 πρωθυπουργών.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι θα είναι αμερόληπτος και ότι θα προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για να χειροκροτηθεί από τους βουλευτές του κόμματός του και του ακροδεξιού εταίρου του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» υποστήριξε ο ίδιος.

Όμως, η αντιπολίτευση έμεινε καθιστή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκχώρηση ευρείων εξουσιών βάσει του νέου προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης με την κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού, μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, που υιοθετήθηκε μέσω του δημοψηφίσματος του Απριλίου του 2017.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο

Στη νέα κυβέρνηση με μόλις 16 υπουργεία μόνο τρεις υπουργοί διατηρούν την θέση τους. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu και ο υπουργός Δικαιοσύνης Abdulhamit Gül.

Ο Φουάτ Οκτάϊ ορίστηκε ως ο μοναδικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που ήταν υπουργός Ενέργειας, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας.

Έκπληξη αποτελεί ο διορισμός του Γενικού Επιτελάρχη, που κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είχε παραμείνει όμηρος των πραξικοπηματιών, ως υπουργού Άμυνας.

Το ερώτημα που παραμένει είναι ποιός θα διοριστεί στην θέση του ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Τουρκικού Στρατού.

Το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο αποτελούν οι Zehra Zümrüt Selçuk υπουργός Εργασίας Κοινωνικών Υπηρεσιών και Οικογένειας, υπουργός Περιβάλλοντος ο Murat Kurum, υπουργός Φυσικών πόρων και Ενέργειας ο Fatih Dönmez, υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας ο Mehmet Kasapoğlu, υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού ο Mehmet Ersoy, υπουργός Παιδείας ο Ziya Selçuk, υπουργός Υγείας ο Fahrettin Koca, υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Mustafa Varank, υπουργός Γεωργίας και Δασών ο Bekir Pakdemirli, υπουργός Εμπορίου ο Ruhsar Pekcan και Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών ο Cahit Turan.

Ο Ερντογάν θα διορίσει επίσης αντιπροέδρους και γραφειοκράτες υψηλού επιπέδου, αλλά κι έξι από τα δεκατρία μέλη του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK), αρμόδιου να διορίζει και να αποπέμπει το δικαστικό προσωπικό. Επίσης, θα προετοιμάσει τον προϋπολογισμό, θα αποφασίζει για πολιτικές ασφάλειας και θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα.

H φιέστα του πρόεδρου έγινε την επομένη ενός πρωτοφανούς πογκρόμ στο δημόσιο, αφού την Κυριακή ανακοινώθηκε ότι 18.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους στρατιώτες και αστυνομικούς, αποπέμφθηκαν από τα καθήκοντά τους βάσει προεδρικού διατάγματος, που παρουσιάστηκε ως το τελευταίο που ανακοινώνεται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με αναλυτές, η συμμαχία με το εθνικιστικό MHP του Μπαχτσελί θα οδηγήσει σε μια περαιτέρω σκλήρυνση της πολιτικής που ακολουθεί ο Ερντογάν, κυρίως σε ό,τι αφορά το κουρδικό.

Στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές, το κυβερνών κόμμα AKP κέρδισε 295 έδρες σε σύνολο 600 και το MHP 49 έδρες.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο του το κόμμα του Ερντογάν δεν διαθέτει την πλειοψηφία και βασίζεται στον σύμμαχό του, το MHP, για να ελέγχει το κοινοβούλιο.

Όμως «συν τω χρόνω, το MHP ενδέχεται να αναθεωρήσει τη θέση του και να υποβάλει αιτήματα», όπως θέσεις στην κυβέρνηση ή άλλες υποχωρήσεις, σημείωσε η η Αϊσέ Αγιάτα καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν «θα έχει πλέον τη θεσμική και νομική εξουσία για να ελέγχει σχεδόν τα πάντα» βάσει του νέου συστήματος, εξήγησε η ίδια.

Ως πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα έχει δε «τον έλεγχο των βουλευτών του κόμματός του, κάτι που σημαίνει ότι θα ελέγχει την εκτελεστική, τη δικαστική και τη νομοθετική εξουσία της χώρας», υπογράμμισε ο Εμρέ Ερντογάν καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης. «Ένα τέτοιο σύστημα δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για έναν πρόεδρο (…) ώστε να κυβερνήσει μόνος του τη χώρα», πρόσθεσε.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών