Macro

Όμηροι του Brexit

Τέλος παίρνει το καλοκαιρινό διάλειμμα στις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία. Υποστηρικτές και αντίπαλοι του Brexit επιστρέφουν στα χαρακώματα, με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να ζητάει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και τους κυβερνώντες Συντηρητικούς να παρουσιάζουν ως τετελεσμένο την αποχώρηση από την Ε.Ε., επιχειρώντας μάλιστα να χρησιμοποιήσουν τους Ευρωπαίους εργαζόμενους στη Βρετανία ως «ομήρους» προκειμένου να πιέσουν τις Βρυξέλλες για υποχωρήσεις.

Σε ανακοίνωσή του, χθες, το υπουργείο Εσωτερικών έκρινε σκόπιμο να υπενθυμίσει ότι οι σημερινοί κανονισμοί που επιτρέπουν την ελεύθερη μετακίνηση και εργασία για υπηκόους άλλων κρατών – μελών της Ε.Ε. θα πάψουν να ισχύουν στη Βρετανία εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit ώς τις 31 Οκτωβρίου.

«Η ελευθερία μετακίνησης, όπως ισχύει σήμερα, θα πάψει στις 31 Οκτωβρίου, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ε.Ε.», σημειώνεται στην ανακοίνωση, με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών να υπόσχεται παράλληλα ότι μετά το Brexit «η κυβέρνηση θα εισαγάγει ένα νέο, δικαιότερο σύστημα μετανάστευσης». Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνιζε ότι το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει και «αυστηρότερους κανόνες για την εγκληματικότητα».

Πρόκειται για μια ακόμα στροφή στην πολιτική των Τόρις υπό την ηγεσία του Μπόρις Τζόνσον. Η προκάτοχός του στην πρωθυπουργία Τερέζα Μέι είχε υποσχεθεί να παρατείνει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης ώς το 2021 ή τουλάχιστον να επιτρέψει στους πολίτες κρατών – μελών της Ε.Ε. να παραμείνουν για τρεις μήνες στη χώρα της προκειμένου να έχουν χρόνο για να φέρουν σε πέρας τις διαδικασίες για την έκδοση αδειών παραμονής.

Η οργάνωση Three Million Group, που δραστηριοποιείται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων εργαζομένων στη Βρετανία, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι ο τερματισμός της ελευθερίας μετακίνησης χωρίς προβλέψεις για την τύχη των υπηκόων της Ε.Ε. οι οποίοι εργάζονται σήμερα στη Βρετανία «θα σημάνει ότι εκατομμύρια νομοταγείς πολίτες θα χάσουν σε μια νύχτα το νομικό καθεστώς τους».

Η σκλήρυνση της βρετανικής στάσης έπειτα από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μπόρις Τζόνσον υποχρεώνει, όπως είναι επόμενο, τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς σε άμεση δράση. Έπειτα από τη διαρροή κυβερνητικής έκθεσης που προειδοποιεί για τον κίνδυνο να σημειωθούν ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων στην αγορά έπειτα από ένα «σκληρό Brexit» o ηγέτης του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Κοινοβουλίου και υποσχέθηκε «να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο» για να εμποδίσει την αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Μιλώντας από το Νορθαμπτονσάιρ, ο Κόρμπιν τόνισε ότι η σύγκληση του Κοινοβουλίου πριν τη λήξη των θερινών διακοπών θα στερήσει από τον Μπόρις Τζόνσον τη δυνατότητα για «ελιγμούς» με στόχο την αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς να έχει προηγηθεί κοινοβουλευτική συζήτηση. Για να υπάρξει έκτακτη σύγκληση του Κοινοβουλίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει αίτημα στον πρόεδρό του, Τζον Μπέρκροου.

Ο Τζον Μακντόνελ, «δεξί χέρι» του Κόρμπιν και σκιώδης υπουργός Οικονομικών, προανήγγειλε με τη σειρά του συναντήσεις με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να συγκροτηθεί κοινό μέτωπο με στόχο την αποτροπή του «σκληρού Brexit».

Tο σχέδιο του Τζέρεμι Κόρμπιν για την έκτακτη σύγκληση του Κοινοβουλίου περιλαμβάνει την υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διαθέτει αυτή τη στιγμή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών προτού εκπνεύσει η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

Μιχάλης Τρίκκας

Πηγή: Η Αυγή