Συνεντεύξεις

Νίκος Βούτσης: Ιστορικά ανήθικη η δήθεν εξομοίωση εργαζομένων – εργοδότη

Τη συνέντευξη πήρε ο Φοίβος Κλαυδιανός

1- Τι γνώμη έχετε για τα προνόμια για τους εμβολιασμένους, στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός;

Με 21% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο, η ρητορική του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του λειτουργεί αναπόφευκτα ως απειλή για τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μέτωπο πάνω στη στρατηγική της πειθούς για όλο τον πληθυσμό. Τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ αυτής της στρατηγικής. Βεβαίως μπορούν και πρέπει να υπάρχουν θετικά μέτρα διευκόλυνσης για όσους έχουν μπει στη διαδικασία και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων, καθώς η πανδημία είναι παρούσα για όλους και ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν προσέλθει ήδη στη διαδικασία εμβολιασμού.

Η σχετική συζήτηση που διεξάγεται και διεθνώς και σε κλίμακα Ε.Ε. για την “υποχρεωτικότητα”, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση και αφού εξελιχθεί και οικοδομηθεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας μέσα στην κοινωνία τους προσεχείς μήνες, να έχει τα στοιχεία της ισορροπίας και της αναλογικότητας και προφανώς να μην οδηγεί σε καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων και κάθετες διαιρέσεις.

2- Δίνετε μεγάλο βάρος στο εργασιακό νομοσχέδιο. Σας ικανοποιεί η μέχρι τώρα αντίδραση των πολιτών;

Η συζήτηση που θα εξελιχθεί μέσα στη Βουλή, θα δώσει ακόμα πιο πειστικά δημόσια τεκμήρια για το ότι πρόκειται για κορωνίδα των επιχειρούμενων αντιμεταρρυθμίσεων το συγκεκριμένο αντεργατικό νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας και αφού έχει προηγηθεί, προ της πανδημίας, σειρά αντεργατικών θεσμικών μέτρων που προοιωνίζονταν συρρίκνωση εγγυήσεων, δικαιωμάτων και εισοδημάτων για τους εργαζόμενους. Η συνειδητοποίηση των βαρύτατων συνεπειών για την εργασία μέσα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους ή αναζητούντες εργασία, έχει προϋπάρξει και τους προηγούμενους μήνες.

Τώρα δε που θα θεσμοθετηθεί η πλήρης ασυδοσία της εργοδοσίας είναι εύλογο να υπάρξουν σοβαρές αντιστάσεις και κινητοποιήσεις ακόμα και αν επιτύχει η κυβέρνηση να περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με μόνο σύμμαχο τον ΣΕΒ και σε πλήρη αντίθεση με τα σοβαρά μέτρα στήριξης της εργασίας που λαμβάνονται και θεσμοθετούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και πέραν του Ατλαντικού με το πολύ γενναίο, σε σχέση με την Ευρώπη, πρόγραμμα Μπάιντεν που προφανώς είναι σοβαρά επηρεασμένο από την αριστερή πτέρυγα του δημοκρατικού κόμματος.
Ιστορικά ανήθικο είναι το βασικό επιχείρημα της δήθεν εξομοίωσης των δυνατοτήτων και της διαπραγματευτικής ικανότητας του απλού και κατά μόνας εργαζομένου με τον εκάστοτε εργοδότη. Προσκρούει ακόμα και σε βασικές αντιλήψεις κομματικών παραγόντων και στελεχών στη ΝΔ και βεβαίως στη πολύχρονη εμπειρία της πραγματικής οικονομίας και τη δραματική εμπειρία των πραγματικών όρων στην αγορά εργασίας.

3- Γιατί δεν κάνετε πρόταση δυσπιστίας για το εργασιακό; Φοβόσαστε τη συσπείρωση της ΝΔ;

Το πρωτεύον σε αυτή τη φάση είναι να αυξηθεί και να γενικευτεί η πραγματική δυσπιστία μέσα στην κοινωνία για τις προθέσεις και την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κοινοβουλευτική μάχη που θα δοθεί τις επόμενες μέρες θα πρέπει να κατατείνει ακριβώς στη διόγκωση αυτής της δυσπιστίας και στην ανάλογη φθορά που συνολικά η κυβέρνηση της ΝΔ θα εισπράξει.

4- Η κριτική σας για την πορεία της οικονομίας δεν φαίνεται, έως τώρα, να επιβεβαιώνεται. Μήπως ήταν υπερβολική;

Η σύγκριση και τα στοιχεία για τις οικονομικές εκτιμήσεις δεν πρέπει να γίνεται με τις πλέον δυσοίωνες εκτιμήσεις που υπήρχαν για την ελληνική οικονομία σε αυτή τη συγκυρία αλλά θα πρέπει να αναδεικνύει τη συνολική μεγάλη υστέρηση στους βασικούς δείκτες που καταγράφεται για όλη την περίοδο της πανδημίας σε σχέση με την κλίμακα των χωρών της Ε.Ε.. Στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας σημειώνονται ήδη πολύ μεγάλες μειώσεις στην αμοιβή της εργασίας, σημαντικές δυσκολίες στο κεφάλαιο επανεκκίνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεγάλη αβεβαιότητα για το κύμα της ανεργίας μετά και τη συρρίκνωση των επιδοματικών στηρίξεων.

Αυτά τα γνωρίζει η κυβέρνηση και είναι ενδεικτικά όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες με τη μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών και τις συνέπειες που θα έχει αυτή η αύξηση, όπως και με την αυξανόμενη ακρίβεια στην αγορά στα είδη πρώτης ανάγκης. Προφανώς θα ήταν πολύ καλύτερη κατάσταση εάν είχαν ενσωματωθεί στην οικονομική πολιτική του 2020 οι συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέσαμε με τα προγράμματα “Μένουμε Όρθιοι Ι και ΙΙ”.

Η προοπτική της αξιοποίησης των πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης δέχεται ήδη ουσιώδη και τεκμηριωμένη κριτική για το ότι θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις ανισότητες κι ότι δεν κατευθύνονται οι πόροι στη στήριξη των κοινωνικών υποδομών, της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ακόμα και στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης μετάβασης καταγράφεται ο σοβαρός κίνδυνος για νέες κοινωνικές ανισότητες.

5- Επίκειται συνάντηση Ερντογάν–Μητσοτάκη. Γιατί βάζετε πιο επιτακτικά το θέμα της Χάγης;

Η πολιτική μας θα πρέπει να στηρίζει όλα τα στοιχεία μιας στρατηγικής αποτροπής αναμετρήσεων και κούρσας εξοπλισμών στο διηνεκές, βεβαίως χωρίς διακινδύνευση πραγματικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Η πρόταση μας για μια ενεργητική πολιτική που θα οδηγεί στη Χάγη, μέσα και από τη συμπερίληψη στη συζήτηση σήμερα θετικών προτάσεων που αφορούν στην ουσιαστική εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., είναι μια πρόταση που δυστυχώς δε φαίνεται να είναι στον πυρήνα της στρατηγικής της κυβέρνησης.

6- Στελέχη σας μιλούν για κοινωνική αντιπολίτευση. Πιστεύετε ότι εισερχόμαστε σε δίμηνο πολιτικό καύσωνα ή μήπως ο κόσμος ετοιμάζεται για διακοπές;

Για να είναι ρεαλιστικό το σχέδιο που θα οδηγήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση για τη χώρα, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση το να αφουγκραζόμαστε και να επηρεάζουμε, να συμπράττουμε και να ενθαρρύνουμε τους κοινωνικούς αγώνες και την κοινωνική αντιπολίτευση απέναντι στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της νέας Δεξιάς στη χώρα μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μπορεί να γίνει η ραχοκοκαλιά του κοινωνικοπολιτικού πλέον συνασπισμού δυνάμεων που θα εμπνεύσει μια νέα εμπιστοσύνη προς την Αριστερά και ιδιαίτερα προς το χώρο μας καθώς έχουμε ήδη κυβερνήσει 4,5 χρόνια. Κυοφορούμενη είναι, κατά τη γνώμη μου, η μετάβαση από τη συνειδητοποίηση της φθοράς της κυβέρνησης στη δυναμική ανασύνθεσης ενός τέτοιου μπλοκ με αναφορά κυρίως στο χώρο της νεολαίας και τους εργαζόμενους ώστε να ηττηθούν οι απόψεις της “μεταδημοκρατίας”, της μη συμμετοχής στα κοινά και της εκλογικής αποστασιοποίησης και αποχής.

Πηγή: Real News