Συνεντεύξεις

Νίκος Βούτσης: Η έκθεση Πισσαρίδη θέλει να χρησιμοποιήσει την κρίση μεροληπτώντας υπέρ ορισμένων μεγάλων συμφερόντων (Video)

“Η Κυβερνητική στρατηγική του «βλέποντας και κάνοντας» στην Οικονομία μεταφέρεται και στην αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Η αλλοπρόσαλλη πολιτική για την επιστροφή στην “κανονικότητα” μας γυρνάει πίσω και αυξάνει την επικινδυνότητα”

To παραπάνω επισήμανε ο τ. πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, στο ΣΚΑΙ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Κάθε φάση έχει τα δικά της στοιχεία, τα οποία τα αναλύουμε υπεύθυνα και στα οποία τοποθετούμαστε. Όταν από πλευράς κρουσμάτων, επικινδυνότητας ή και ρητορικής των καθηγητών επιδημιολόγων κυριολεκτικά γυρνάμε πίσω πολύ πιο γρήγορα από ότι είχε εκτιμηθεί, δηλαδή σε ένα δεύτερο κύμα με μεγάλη πιθανή επικινδυνότητα, είναι σαφές ότι χρειάζεται μια πολύ υπεύθυνη τοποθέτηση.

Η τοποθέτηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του Αλέξη Τσίπρα είναι αναλυτική και απολύτως υπεύθυνη. Κατατείνει στο να επισημάνει ότι υπάρχουν αντιφατικές στρατηγικές, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μία στρατηγική που ακολουθεί η Κυβέρνηση και στο θέμα της οικονομίας, αυτή του «βλέποντας και κάνοντας».

Σε μία στρατηγική δηλαδή του «όπως –  όπως». Για παράδειγμα για κάθε μέσο Μαζικής Μεταφοράς από το απαράδεκτο τα αεροπλάνο να έχουν τη μέγιστη πληρότητα του 100% μέχρι να πηγαίνουμε στο 85% και 65% σε κάθε Μέσο Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης το ότι σε κάθε είσοδο της χώρας υπάρχουν διαφορετικά τεστ ή και καθόλου τεστ όπως ισχύει για τα κότερα και την κρουαζιέρα.

Είχε ένα διάστημα τριών μηνών η Κυβέρνηση για να διαμορφώσει μία στρατηγική έτσι ώστε ο τουρισμός σε όλες του τις εκφάνσεις και σε όλες του τις συνέπειες πάνω στην οικονομία, από τον επισιτισμό μέχρι τα μπαρ και τα καταλύματα, να έχει τη δικιά του ασφαλή ρότα.

Η επιστροφή στην κανονικότητα με έναν μη κανονικό τρόπο και με μία στρατηγική, η οποία δεν εμπεριείχε μία οργανική αποτίμηση του τι έπρεπε να γίνει ακριβώς με τα πρωτόκολλα και τις εκτιμήσεις των ειδικών, οδήγησε τελικά σήμερα δυστυχώς στο να υπάρχει μια σοβαρή από ότι φαίνεται επικινδυνότητα και να μεταφέρεται πάλι από την Κυβέρνηση στο πεδίο της «ατομικής ευθύνης» η προσπάθεια για να συμμαζευτεί αυτή η δεύτερη φάση της πανδημίας.

Η ευθύνη ωστόσο είναι κοινωνική και συλλογική και έπεται η ατομική για να «κουμπώσει» σαν μία κατάσταση κοινωνικής αυτοεκτίμησης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα φαίνεται το μεγάλο λάθος της Κυβέρνησης, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τονίσει με τα προγράμματα «Μένουμε Όρθιοι», το λάθος δηλαδή της μη εμπροσθοβαρούς στήριξης της εργασίας και ταυτόχρονα και εκ παραλλήλου των πολύ μικρών, των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η εμπροσθοβαρής στήριξη πριν από τρεις μήνες θα έδινε τη δυνατότητα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ξαναμπαίνουμε να υπάρχει ένα κεφάλαιο κίνησης ή μια δυνατότητα να ανταπεξέρθουν και να μην μπουν μαζικά λουκέτα και να μην πάμε σε μία «πανδημία» ανεργίας.

Άρα λοιπόν ήταν ένα τεράστιο λάθος στρατηγικής, το οποίο έχει αντίληψη πολιτικής μέσα του. Δεν είναι τεχνικό λάθος. Δείτε την έκθεση Πισσαρίδη.

Για το μόνο που δεν αναφέρεται μέσα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μήπως αυτό σας κάνει εντύπωση; Είναι προφανές ότι η έκθεση αυτή, η οποία σε μεγάλο βαθμό «κουμπώνει» και με τις γενικές αντιλήψεις και το πρόγραμμα της ΝΔ θέλει να χρησιμοποιήσει την κρίση και τις οικονομικοκοινωνικές συνέπειές της μεροληπτώντας υπέρ ορισμένων μεγάλων συμφερόντων.

Στο πεδίο δε της επιχειρηματικότητας κινείται υπέρ της ριζικής μείωσης και συρρίκνωσης του μεγάλου όγκου των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι 700 χιλιάδες στη χώρα μας, και υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών συγκεντρώσεων.

Αντιλαμβάνεστε τι οδύνες από πλευράς κοινωνικών, οικονομικών συνεπειών θα επιφέρει στη χώρα. Είναι σαφές ότι θέλουν να αντιμετωπίσουν ως ευκαιρία υπέρ συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων αυτή τη μεγάλη κρίση και όχι ως ευκαιρία για την τόνωση των δημόσιων πολιτικών και του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στη Βουλή που ήρθαν 18 νομοσχέδια το τελευταίο δίμηνο δεν έγινε κουβέντα για την ενίσχυση και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, του ΕΣΥ. Είδατε πόσο γρήγορα ξεχάστηκε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας; Τώρα θα τους ξαναθυμηθούν…..

ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Η αντιπολίτευση, την οποία ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυναμική και τεκμηριωμένη σε κάθε σημείο της Κυβερνητικής πολιτικής. Δεν υπάρχει πλευρά της Κυβερνητικής πολιτικής, η οποία κατά τη γνώμη μας περιδινίζεται σε μία αυτοαναφορικότητα και μία αλαζονεία, δεν υπάρχει πλευρά που να μην αποδομείται συστηματικά και να μην κριτικάρεται ή και όπου θεωρούμε εύλογο να μην υπάρχει συναίνεση σε κάποιες πολιτικές

. Αυτό είναι το πεδίο στο οποίο δοκιμάζεται η σύγχρονη Αριστερά, η νέα Αριστερά, η ριζοσπαστική Αριστερά, η οποία θα είναι στην καρδιά της ευρύτερης Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης.

δοκιμαστεί και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σε εντελώς νέο περιβάλλον στα σύγχρονα επίδικα. Άρα δεν πρόκειται για μία μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Πρόκειται για μία στοιχειώδη αναφορά και εναρμόνιση με τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα έτσι ώστε η Αριστερά να μπορέσει να δώσει μία νέα ελπίδα στη μεγάλη σύγκρουση, η οποία υπάρχει παγκοσμίως και οξύνεται.

Αυτό είναι το πραγματικό πεδίο που μπορούμε και πρέπει να ανταποκριθούμε με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, τα συλλογικά όργανα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα που δίνουμε αυτή τη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή.

Συμφωνώ ότι είναι απολύτως λάθος και διχαστικό αυτό που μπαίνει από ορισμένες πλευρές και κυρίως εκτός ΣΥΡΙΖΑ που αντιδιαστέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ του 3% με τον ΣΥΡΙΖΑ του 35%. Αυτό δεν λειτουργεί καλά στην προσυνεδριακή συζήτηση.

ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Όταν ανέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση υπήρχαν 5.300 άτομα στη Μόρια και έχουν φτάσει 23.000. Από εκεί και πέρα όλα τα μέτρα και τα σχέδια, τα οποία υπήρχαν για αποσυμφόρηση των νησιών, στο όνομα της υποχωρητικότητας που υπήρξε από πλευράς της Κυβέρνησης σε δημάρχους και σε περιφερειάρχες για να μην συνεχιστούν τα προγράμματα μετεγκατάστασης στον ηπειρωτικό κορμό, οδήγησαν στο να πολλαπλασιαστεί ο πληθυσμός των προσφύγων και μεταναστών.

Τώρα υπάρχει αυτή η μείωση των 4 χιλιάδων που ανακοίνωσε ο κ. Κουμουτσάκος. Ταυτόχρονα όμως θέλω να επισημάνω ότι οι προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει σε κλίμακα Ευρώπης, διότι πράγματι το ζήτημα είναι Πανευρωπαϊκό και αποτελεί θέμα σχέσεων Ευρώπης – Τουρκίας, έχουν επί της ουσίας σταματήσει.

Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια για να αυξηθεί η αλληλέγγυα αντιμετώπιση σε αυτό το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να έχει στον πυρήνα του τον ανθρωπισμό. Υπάρχουν αποφάσεις του 2016 και του 2017 , τις οποίες υπονόμευσαν οι χώρες του Βίζεγκραντ κι όχι μόνο. Και ενώ για άλλους τομείς όπως την οικονομία υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη και οι κυρώσεις από πλευράς της Ε.Ε. για τη μη τήρηση των αποφάσεων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα υπάρχει μια χαλαρή αντιμετώπιση.

Μια αντιμετώπιση που εξελίχθηκε προβληματικά με το να γίνουμε η ασπίδα της Ευρώπης μέσω της παροχής ορισμένων κονδυλίων και την αποστολή πάνοπλων της Frontex ή με το να εφαρμόζονται στρατηγικές αποτροπής στη θάλασσα έτσι ώστε η υπόλοιπη Ευρώπη να μην προβληματίζεται. Αυτό είναι λάθος. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι εθνικό θέμα να μπει σε προτεραιότητα σε κλίμακα Ευρώπης η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ

Σήμερα ειδικά και λόγω της κρίσης χρειάζεται ένας ουσιαστικός αναστοχασμός πάνω στην ελληνική ιστορία. Στο Γράμμο έχει γίνει από τη Βουλή εδώ και χρόνια το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. Το έχω επισκεφτεί δύο φορές και κάναμε επιπλέον εργασίες. Είχε πρωτοστατήσει στο να δημιουργηθεί ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο συνάδερφος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, μία εξαιρετική προσωπικότητα της Κεντροαριστεράς.

Εκεί θα πρέπει να περάσουν όλα τα σχολεία, όλα τα Πανεπιστήμια, όλοι μας για να μπορέσουμε πραγματικά να αντιληφθούμε πως τόσα χρόνια μετά το δίδαγμα είναι Όχι στο διχασμό, Όχι εμφύλιος και ταυτόχρονα υπεράσπιση της Δημοκρατίας, Αντίσταση όπου χρειάζεται, κοινωνική πολιτική σύγκρουση αλλά όχι εμφύλιες διαμάχες που πηγαίνουν δεκαετίες πίσω τη χώρα.

Πηγή: Η Αυγή από ΣΚΑΙ