Συνεντεύξεις

Βασιλική Κατριβάνου: Η παράταση των μέτρων περιορισμού στις δομές προσφύγων καλλιεργεί τον ρατσισμό

Η παράταση του περιορισμού της κυκλοφορίας αιτούντων άσυλο που διαμένουν στους καταυλισμούς των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης συνιστά διάκριση, καλλιεργεί τον ρατσισμό και ταυτόχρονα αποτελεί πρόβα για κλειστά κέντρα κράτησης, δήλωσε η Βασιλική Κατριβάνου, συντονίστρια Κοινωνικής Υπηρεσίας στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά».

Οι πρόσφυγες βρίσκονται σε περιορισμό κυκλοφορίας από τον Μάρτη και σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση τα μέτρα περιορισμού παίρνουν παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου.

«Ο περιορισμός αυτός γίνεται την ώρα που η χώρα ανοίγει τα σύνορά της σε χώρες με πολύ χειρότερο επιδημιολογικό προφίλ, ανοίγει τις κρουαζιέρες, έχει 80% πληρότητα στα πλοία. Είναι η μόνη ομάδα που είναι σε διαρκές lockdown. Αυτό αποτελεί διάκριση, ενισχύει τον ρατσισμό, ισοδυναμεί έως και με κράτηση γιατί διαρκεί έξι μήνες. Άνθρωποι που πρέπει να βγουν έξω από τα καμπ δε τα καταφέρνουν γιατί χρειάζεται πολύ χρόνο, το κυριότερο, όμως, είναι ότι δεν προστατεύονται. Οι συνθήκες είναι άθλιες σε πολλά ΚΥΤ, συνωστίζονται στις ουρές, δεν υπάρχουν τουαλέτες, υγιεινή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» εξήγησε.

Η κα Κατριβάνου πρόσθεσε ότι τη στιγμή «που τη χρειαζόμασταν πολύ περισσότερο κλείνει η δομή αντιμετώπισης Covid των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μόρια, για λόγους πολεοδομικών προστίμων».

Υπενθύμισε ακόμη πως τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων τονίζουν ότι το μέτρο αυτό δεν αποτελεί μέσο προστασίας των προσφύγων ούτε του ευρύτερου πληθυσμού. «Μέτρα προστασίας είναι να γίνονται τεστ, να υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και καλές συνθήκες διαβίωσης. Αυτό καλλιεργεί το ρατσισμό και κάνει πρόβα στα κλειστά κέντρα κράτησης» σημείωσε.