Συνεντεύξεις

Νίκος Μπελαβίλας: Δεν είναι εύκολη η υπεράσπιση της δημοκρατίας

• Λίγες μόνο ημέρες πριν από τις εκλογές είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα;

Από τον Νοέμβριο που ξεκίνησε αυτό το όμορφο ταξίδι με τους εκατοντάδες φίλους και συντρόφους πλήρωμα του «Πειραιάς για Ολους», καταφέραμε να ανατρέψουμε πολλά και να οργώσουμε όλη την πόλη. Καινοτομήσαμε και παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας κομμάτι κομμάτι δημόσια.

Μιλήσαμε με τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες της πόλης μας, τους εμπόρους, τους υπαλλήλους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, καταγράψαμε τα προβλήματά τους και προτείνουμε λύσεις.

Μπροστά στην αφωνία των ανθυποψηφίων μου σε καίρια ζητήματα, εμείς μιλήσαμε καθαρά. Είπαμε τι μπορεί να γίνει και τι όχι. Και, γνωρίζετε, δεν είναι εύκολο να λες «όχι» κατά την προεκλογική περίοδο.

Αναδείξαμε τα ουσιώδη και επιμείναμε στην απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας που επιχειρείται στην πόλη μας.

Αντί ακριβοπληρωμένης εκστρατείας επιλέξαμε να περπατήσουμε τον Πειραιά και να πείσουμε με τον λόγο μας και όχι με ένα ιλουστρασιόν φυλλάδιο.

Το γεγονός και μόνο πως για ακόμα μία φορά αντέγραψαν το πρόγραμμά μας, με αποκορύφωμα τα 11+1 σημεία του απερχόμενου δημάρχου έναντι των 12 δικών μας, δείχνει πως γνωρίζουμε καλύτερα. Σε αυτή τη μάχη δεν είμαι μόνος.

Είμαστε μια ομάδα δυνατή, έμπειρη και ικανή να αλλάξει τον Πειραιά. Για όλα τα παραπάνω είμαι αισιόδοξος πως οι κάλπες θα αλλάξουν τα δεδομένα.

• Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί δέχτηκε ο Μπελαβίλας να κατέβει υποψήφιος σ’ έναν τόσο δύσκολο δήμο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η μάχη δεν θα ήταν εύκολη. Τι τους απαντάτε;

Δεν είμαι για τα εύκολα. Δεν ήταν εύκολο να βρεθώ στο στρατοδικείο και τις τουρκικές φυλακές, δεν ήταν εύκολη η υπεράσπιση του άρθρου 16 στα Πανεπιστήμια και στην κοινωνία. Ούτε η μάχη για τη γειτονιά μου, τη Μαρίνα Ζέας και το Πασαλιμάνι το 2004.

Δεν είναι εύκολη η υπεράσπιση της δημοκρατίας. Και αν δεν ήμουν στον Πειραιά υποψήφιος, πού θα μπορούσα να είμαι; Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ ζω. Εχω σχεδιάσει για τον Πειραιά, έχω βοηθήσει δημοτικές αρχές, έχω προειδοποιήσει για τα επερχόμενα εγκλήματα που άλλοι προωθούσαν.

Και ήρθε η ώρα αυτά που σχεδιάζω να τα υλοποιήσω. Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για μια ιστορική πόλη όπως ο Πειραιάς.

• Ξεκινήσατε τον προεκλογικό σας αγώνα με μια μετωπική επίθεση στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Γιατί κάνατε αυτή την επιλογή;

Και τον ξεκίνησα και τον συνεχίζω. Και καλώ για ακόμα μία φορά τον Γιάννη Μώραλη να ανεξαρτητοποιηθεί από την επιρροή του Βαγγέλη Μαρινάκη. Αλλά και τον Νίκο Βλαχάκο να μην είναι τόσο ευκολόπιστος απέναντι σε εκείνους που φέρνουν δώρα. Δεν είναι πάντα αθώοι. Και ο Βαγγέλης Μαρινάκης μόνο αθώος δεν είναι.

Οι προθέσεις του δεν είναι αθώες. Χρησιμοποιεί τον Πειραιά για να επιβάλει τη δική του πολιτική ατζέντα, για να αλλοιώσει τη δημοκρατία, να εξυπηρετήσει αλλότριους σκοπούς. Και ο Βαγγέλης Μαρινάκης αυτά δεν τα κρύβει.

Σήμερα τρέμει στο ενδεχόμενο να μην είναι ο πρώτος σε ψήφους. Εστησε ολόκληρο «εργαστήριο» σταυροδοσίας στο «Καραϊσκάκη»! Σε όλα τα ψηφοδέλτια που διακινούνται είναι σταυρωμένο το όνομά του.

Γι’ αυτό λοιπόν είπα από την πρώτη στιγμή πως αντίπαλός μου είναι ο Μαρινάκης. Και, στην απίθανη περίπτωση που χάσω, δεν θα χάσω από τον Μώραλη αλλά από τα εκατομμύρια ευρώ του Μαρινάκη.

Νίκη μας όμως θα είναι να μη βρίσκεται στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Αυτή θα είναι η νίκη της δημοκρατίας στον Πειραιά.

• Κοινή διαπίστωση όλων, ακόμα και των πολιτικών σας αντιπάλων, είναι ότι γνωρίζετε όσο κανένας άλλος τα θέματα του Πειραιά. Ποια είναι εκείνα τα προβλήματα που θεωρείτε σοβαρότερα και τα οποία ζητούν άμεση λύση;

Οταν ξεκινήσαμε μιλούσα στους συνεργάτες μου για τα μεγάλα που μπορούν εύκολα να γίνουν στον Πειραιά για να αλλάξει η εικόνα του. Μέχρι που με ρώτησαν τι θα κάνω μέχρι να γίνουν τα μεγάλα πράξη και να παράξουν αποτέλεσμα.

Οι περιοδείες μου και οι συναντήσεις στον Πειραιά μού έδειξαν πως η πόλη θα αλλάξει από τα μικρά. Από τις παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό μέχρι να αναθεωρηθεί η μελέτη του, από τα καθαρά πεζοδρόμια, από την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων. Από το να φωτιστεί ο Πειραιάς και να έρθουν στην πόλη δράσεις που θα της δώσουν ζωή.

• Στον χαιρετισμό που κάνατε καλωσορίζοντας στο Πασαλιμάνι τον πρωθυπουργό την Κυριακή το βράδυ, είπατε ότι εσείς και ο συνδυασμός σας «Πειραιάς για Ολους» καταφέρατε κάτι συγκλονιστικό: κόψατε τους κάβους αυτών που έκαναν ρεσάλτο στην πόλη. Πράγματι πιστεύετε ότι κόπηκαν οι κάβοι ή μήπως το αναφέρατε πάνω στη συναισθηματική φόρτιση της στιγμής;

Το πιστεύω. Δεν έχετε απορήσει γιατί στον Πειραιά έχουμε δει μόλις μία -αν δεν κάνω λάθος- δημοσκόπηση; Γιατί ο Βαγγέλης Μαρινάκης έμαθε από πρώτο χέρι τι σημαίνει λαϊκή αγορά και είναι κάθε μέρα εκεί μοιράζοντας φυλλάδιά του; Γιατί χάνουν. Και το ξέρουν ότι χάνουν. Και κανείς δεν τολμούσε να τους βγάλει πρώτους ώστε να πουλήσουν προπαγάνδα.

Τον Φλεβάρη δεχθήκαμε απειλές να μην τολμήσουμε να πατήσουμε στα Καμίνια. Εμείς πήγαμε! Και επιστρέψαμε εκεί για την κεντρική μας προεκλογική συγκέντρωση (σ.σ. έγινε χθες στην πλατεία Λεγάκη).

Δεν τους επιτρέψαμε να δημιουργήσουν άβατο σε μια δημοκρατική γειτονιά. Κατεβήκαμε στο Πασαλιμάνι με τον Αλέξη Τσίπρα σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν ποτέ γίνει εκεί! Και πάλι μας απείλησαν, αλλά δεν τους πέρασε.

• Εάν δεν καταφέρετε να περάσετε στον β’ γύρο, έχετε αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσετε;

Δεν θα χρειαστεί να το σκεφτώ αυτό. Θα είμαστε στον δεύτερο γύρο.

• Ο Γιάννης Μώραλης σε μια συνέντευξη δήλωσε ότι «δυστυχώς επιλέξατε τη μετωπική σύγκρουση υιοθετώντας ακραία ρητορική που προφανώς εξυπηρετεί αποκλειστικά τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ». Τι απαντάτε;

Οτι προσπαθεί να κρύψει πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ τη γύμνια του. Για όσα εκείνος δεν έκανε κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Για την ανεπάρκεια της δημοτικής του αρχής φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για ό,τι δεν διεκδίκησε υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση.

Καμία ακραία ρητορική δεν υιοθέτησα. Του είπα ευθέως ότι είναι υπάλληλος του Μαρινάκη και αυτό τον ενόχλησε μολονότι στη συνέχεια δύο φορές το ομολόγησε μόνος του.

• Η χειρότερη και η ωραιότερη στιγμή του προεκλογικού σας αγώνα;

Η χειρότερη, η ακύρωση τη στιγμή της έκτακτης εισαγωγής μου στο νοσοκομείο της εκδήλωσης με την Εφη Αχτσιόγλου, για το σπουδαίο πρόγραμμα των εγκαταλειμμένων ακινήτων που εκείνη σκέφτηκε και στη συνέχεια στήσαμε παρέα. Η καλύτερη, η μεγάλη παρέα των βετεράνων που κατέβαινε αγκαλιασμένη στο Πασαλιμάνι μέσα σε ένα τεράστιο πλήθος την Κυριακή το βράδυ για την ομιλία του Αλέξη.

• Αν υποθέσουμε ότι θα ξεκινούσατε αύριο την προεκλογική σας εκστρατεία, θα αλλάζατε κάτι;

Αν πω όχι, θα φανώ ψεύτης και ανακόλουθος με όσα είπαμε νωρίτερα. Ναι, θα άλλαζα κάποια διαδικαστικά ζητήματα, όχι όμως τον βασικό άξονα. Αλλωστε ο αντίκτυπος που είχε δείχνει ότι κάναμε σωστές επιλογές. Αλλά κυρίως θα εξασφάλιζα λίγο χρόνο για ύπνο. Μου έχει λείψει πολύ.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών