Macro

Νίκος Φίλης: Στη ΝΔ της οπισθοδρόμησης και της αναξιοκρατίας, δεν γίνεται να μιλούν για αριστεία

Στην περίφημη συζήτηση και στην κατασκευασμένη εικόνα για την “αριστεία” επί ΝΔ και στη δήθεν “εξίσωση προς τα κάτω” επί ΣΥΡΙΖΑ, βάζουν οριστικό τέλος δύο πολύ πρόσφατα γεγονότα:
 
Το πρώτο είναι το όργιο μοριοδότησης προς τα πάνω ημετέρων υποψηφίων στελεχών εκπαίδευσης και διευθυντών σχολείων, με τη σκανδαλώδη και προκλητική βαθμολόγηση (μέσω της συνέντευξης), των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ. Υπάρχουν περιοχές που η ανάγνωση των ψηφοδελτίων με τους υποψηφίους της ΔΑΚΕ συμπίπτει σε σημαντικό βαθμό με τους προκρινόμενους υποψηφίους για στελέχη εκπαίδευσης.
 
Στη Λέσβο π.χ., όπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ, μία απλή αντιπαραβολή του κυβερνητικού ψηφοδελτίου με τη βαθμολογία της συνέντευξης είναι αποκαλυπτική.
 
Ενδεικτικά -και με άριστα το 20, οι βαθμολογίες του ψηφοδελτίου της ΔΑΚΕ ξεκινάνε από 18,4 (με μέσο όρο 19,66!) ενώ των υπολοίπων υποψηφίων από 09,25! Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του NEWS 24/7, 19 από τους 20 υποψηφίους της ΔΑΚΕ βαθμολογήθηκαν στη συνέντευξη με 20 και ο ένας που “αδικήθηκε” έλαβε…19.
 
Είναι χαρακτηριστικό και αποδεικτικό της ενοχής του υπουργείου Παιδείας ότι η λαλίστατη κυρία Κεραμέως δεν έχει βρει μία λέξη να πει για να απαντήσει στις δεκάδες καταγγελίες της ΟΛΜΕ, των πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστικών παρατάξεων όπως τα ΣΥΝΕΚ και το Αυτόνομο Δίκτυο, αλλά και στις επώνυμες καταγγελίες άξιων εκπαιδευτικών που καρατομήθηκαν και εξευτελίστηκαν μέσω αυτής της απαράδεκτης και διαβλητής διαδικασίας, που οργάνωσαν τα διορισμένα από την ίδια Συμβούλια. Μάλιστα ορισμένοι άξιοι εκπαιδευτικοί αηδιασμένοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Η κυβέρνηση που έταξε “αριστεία” και “αξιοκρατία” κυβέρνησε στο χώρο της εκπαίδευσης και όχι μόνο, με μοναδικό γνώμονα τον κομματισμό και την αναξιοκρατία.
 
Γι’ αυτό είναι απολύτως δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών απέναντι στη δήθεν αξιολόγηση της κυρίας Κεραμέως. Γιατί, αξιολόγηση στελεχών και αξιολόγηση εκπαιδευτικών έτσι όπως τις προωθεί η ΝΔ, είναι ένα δικέφαλο τέρας, με στόχο την ημετεροκρατία, τον ασύδοτο κομματισμό, την τιμωρία και τον εξοβελισμό κάθε αντίθετης φωνής στην εκπαίδευση.
 
Το δεύτερο είναι η κατάσταση στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Όπου πριν λίγο καιρό είχε τοποθετηθεί Γενική Διευθύντρια η καθηγήτρια Φουντοπούλου, εκλεκτή της κυρίας Κεραμέως, η οποία αν και 6η στα τυπικά προσόντα και με διαφορά άνω των 100 μορίων υπερσκέλισε τους συνυποψηφίους της λαμβάνοντας άριστα στη συνέντευξη με 300 μόρια. Αμέσως μετά επιβραβεύτηκε από την κυρία υπουργό με τον διπλασιασμό των αποδοχών της.
 
Το γεγονός αυτής της αναξιοκρατικής τοποθέτησης είχαμε επισημάνει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερώτησή μας στη Βουλή στις 27/9/2022, που κατά την προσφιλή τακτική της κυρίας Κεραμέως δεν απαντήθηκε ποτέ. Έξι μήνες μετά η κυρία Φουντοπούλου υπέβαλε την παραίτησή της, στέλνοντας, μάλιστα, και καταγγελτικό εξώδικο στην υπουργό Παιδείας μετά από τη σύγκρουσή της με τη διοίκηση του Ιδρύματος για ατασθαλίες και για κακοδιοίκηση, κυρίως σε ό, τι αφορά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕRASMUS. Τόση “αριστεία”!
 
Η ΝΔ, συνεπικουρούμενη από τα συστημικά μέσα “ενημέρωσης”, επαίρεται για τις επιδόσεις της αναφορικά με την “αριστεία”. Κι όμως σε κρίσιμους τομείς όπου κατά τεκμήριο χαράσσεται η πολιτική για την επίτευξη άριστων στόχων και αποτελεσμάτων τα έχει κάνει κυριολεκτικά θάλασσα, και η σύγκριση των πεπραγμένων της με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ (σε περίοδο μάλιστα μνημονιακών καταναγκασμών) είναι κυριολεκτικά συντριπτική σε βάρος της.
 
Το ΙΚΥ, με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο άξιος Πρόεδρός του επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για ένα χρονικό διάστημα επί ΝΔ, καθηγητής Κυριάκος Αθανασίου, διέθετε επί ΣΥΡΙΖΑ 29 εκ. ευρώ ετησίως για υποτροφίες, προκειμένου να ενισχύσει τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων μας με υψηλά προσόντα και να αντιστρέψει το brain drain.
 
Γράφει χαρακτηριστικά ο Κ. Αθανασίου: “… Μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ εθεωρείτο ως η καλύτερη περίοδος χορηγιών του ΙΚΥ η περίοδος 2004-2009 πριν από την κρίση, όταν έφτασε να δίνονται για υποτροφίες μέχρι και το σημαντικό ποσό των 16 εκατ./έτος. Στην πρώτη περίοδο της κρίσης (2009-2014) το ποσό αυτό κατέβηκε περίπου στα 2,5 εκατ./έτος.
 
Τη χρονική περίοδο 2016-19 δαπανήθηκαν για υποτροφίες από το ΙΚΥ περίπου 104 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμούν με περίπου 29 εκατ./έτος. Από το σύνολο των υποτροφιών θα αναφέρω μόνο αυτές που χρηματοδότησε το ΕΣΠΑ και είχαν διάρκεια 24-36 μηνών (δεν περιλαμβάνονται κάποιες εκατοντάδες υποτροφιών Siemens, ΕΤΕ και άλλες πηγές):
 
Υποτροφίες Αριστείας υποψηφίων Διδακτόρων: δύο κύκλοι των 211 υποτροφιών και ένας των 700 υποτροφιών.
Υποτροφίες Αριστείας Μετα-Διδακτόρων: ένας κύκλος 213 υποτροφιών και 2ος των 601 υποτροφιών…”.
 
Αυτός είναι ο απολογισμός σημαντικών επιτευγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Τι έχει να αντιτάξει έναντι αυτού η ΝΔ;
 
Τους κομματικούς διορισμούς στη διοικητική ιεραρχία της εκπαίδευσης, την τιμωρητική αξιολόγηση και μόλις 500 νέες υποτροφίες του ΙΚΥ σε τέσσερα χρόνια.
 
Η πολιτική αυτή συνιστά δραματική επιδείνωση και απόλυτη οπισθοδρόμηση σε δύο κρίσιμους τομείς (στελέχη εκπαίδευσης, υποτροφίες) που βρίσκονται στον πυρήνα της έννοιας της αριστείας.
 
Από την παράθεση αυτών των στοιχείων, χωρίς να επεκτεινόμαστε σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία όπου και εκεί ο απολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πλουσιότερος από αυτόν της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποδεικνύεται πόσο κίβδηλος είναι ο ισχυρισμός ότι τάχα η ΝΔ προάγει την αριστεία την οποία δήθεν καταπολεμά ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στο σπίτι του κόμματος της οικογενειοκρατίας, της οπισθοδρόμησης, του άκρατου κομματισμού, του ακροδεξιού ρεβανσισμού και της αναξιοκρατίας δεν είναι δυνατό να μιλούν για αριστεία.
 
Ο Νίκος Φίλης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας και πρώην Υπουργός Παιδείας.